Trwa ładowanie...

Dieta na piękną, opaloną skórę, czyli marchewka w roli głównej

O zaletach jedzenia marchewki nie trzeba chyba nikomu przypominać. Zawiera ona tyle witamin i mikroelementów, że powinna być składnikiem codziennej diety, a przegryzanie świeżych marchewek jest najlepszym sposobem na utrzymanie zdrowia. Co więcej, marchewka sprzyja też urodzie.

Dieta na piękną, opaloną skórę, czyli marchewka w roli głównejŹródło: 123RF
d3r3fih
d3r3fih

Dzięki zawartości beta-karotenu nie tylko przyspiesza opalanie i przedłuża jego efekt, ale też nadaje skórze brzoskwiniową barwę. Szklanka soku z marchwi każdego dnia pozwoli nam przez całą zimę cieszyć się piękną, lekko opaloną cerą.

W walce o śniadą karnację nie możemy jednak przesadzać. Przedawkować świeżą marchew jest wprawdzie dość trudno, ale już sok z tego warzywa - znacznie prościej. A to może przynieść efekt odwrotny od zamierzonego. Zamiast pięknej subtelnej opalenizny, możemy zyskać skórę w kolorze pomarańczowym, do tego, jeśli barwnik nie równo się rozłoży, w plamy. Ważniejszy jest jednak nadmiar witaminy A i problemy ze strony wątroby, do których możemy doprowadzić, pijąc zbyt dużo soków.

Dla bezpieczeństwa sok traktujmy więc jako jedno z marchewkowych dań i stosujmy je zamiennie z innymi. W ten sposób unikniemy też kuchennej monotonii.

Zupa z marchewki

Zupa krem z marchewki to bardzo proste, lekkie danie. Obieramy i kroimy w plasterki kilka dużych, soczystych marchewek. Wrzucamy je do rondla z nagrzaną łyżką oliwy i lekko podsmażamy. Dodajemy szklankę wcześniej ugotowanej w wodzie czerwonej soczewicy, kilka pokrojonych w kostkę surowych ziemniaków, zalewamy wszystko bulionem warzywnym i gotujemy, aż marchewka będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem i mielonym imbirem, a następnie miksujemy i podajemy z zieloną pietruszką oraz łyżką naturalnego jogurtu.

d3r3fih

Marchewka piklowana

Piklowane warzywa to idealny dodatek do wielu dań, a marchewka z zalewy będzie idealną przystawką. Przygotowanie weków nie jest trudne. Marchewki obieramy i przy pomocy obieraczki do warzyw lub mandoliny kroimy je wzdłuż na cienkie i długie paski. W piórka kroimy czerwoną cebulę. Ze szklanki wody, szklanki octu i szklanki cukru przygotowujemy zalewę, którą podgrzewamy w rondlu, aż cukier się rozpuści. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, a następnie zalewamy marchewkę i cebule. Odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin lub zamykamy w małych słoiczkach.

Kotlety marchewkowe

Jak każde warzywo korzeniowe, marchew jest idealnym, składnikiem warzywnych kotletów. Marchewkę ścieramy na tarce, lekko odsączamy sok i dodajemy bułkę tartą lub otręby owsiane, jajko, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie formujemy małe kotlety, które możemy piec w piekarniku lub smażyć na oleju na złoty kolor.

Green peas stewed with orange carrots in creamy milk white sauce, vegetable stew 123RF
Green peas stewed with orange carrots in creamy milk white sauce, vegetable stew Źródło: 123RF

Pasztet z marchwi

Pasztety jarzynowe nie ustępują w smaku tym z mięsa. Obrane marchewki gotujemy w całości w małej ilości wody z dodatkiem soli i masła. Gdy będą miękkie, kroimy je na małe kawałki i miksujemy na gładką masę. Dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, pieprz, posiekane zioła (kolendra, bazylia, zielona pietruszka lub estragon)
, trochę bułki tartej i wszystko wylewamy do wysmarowanej masłem formy keksówki. Formę wkładamy do większej blachy, wypełnionej wodą i pieczemy w temp. 175 stopni C przez około godzinę. Taki pasztet jest znakomity i na ciepło, i na zimno.

Ciasto marchewkowe

Marchewka jest słodka, więc idealnie nadaje się również do deserów. Ciasto z tego warzywa jest delikatne i ma niesamowity, oryginalny smak. Jak przygotować takie ciasto? To proste! Dwie szklanki mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Trzy jajka dokładnie ucieramy z cukrem trzcinowym. Mieszając, dodajemy do jajek olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, sól. Ścieramy marchewkę (około 5-6 sztuk) i drobno siekamy orzechy włoskie. Dodajemy je do utartej masy (na samym końcu). Całość delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 35-40 minut.

d3r3fih

Koktajl warzywny

Sok z marchewki może się znudzić, dlatego też warto zrobić czasem coś innego. Do miksera wrzucamy liście szpinaku, zieloną pietruszkę, kilka kawałków selera naciowego, sól i pieprz. Dolewamy trochę soku z marchewki i miksujemy. Dolewamy więcej soku, miksujemy jeszcze raz, doprawiamy sokiem z cytryny i schładzamy. Gotowe!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3r3fih
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj