Dieta na piękną, opaloną skórę, czyli marchewka w roli głównej

O zaletach jedzenia marchewki nie trzeba chyba nikomu przypominać. Zawiera ona tyle witamin i mikroelementów, że powinna być składnikiem codziennej diety, a przegryzanie świeżych marchewek jest najlepszym sposobem na utrzymanie zdrowia. Co więcej, marchewka sprzyja też urodzie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Dzięki zawartości beta-karotenu nie tylko przyspiesza opalanie i przedłuża jego efekt, ale też nadaje skórze brzoskwiniową barwę. Szklanka soku z marchwi każdego dnia pozwoli nam przez całą zimę cieszyć się piękną, lekko opaloną cerą.

W walce o śniadą karnację nie możemy jednak przesadzać. Przedawkować świeżą marchew jest wprawdzie dość trudno, ale już sok z tego warzywa - znacznie prościej. A to może przynieść efekt odwrotny od zamierzonego. Zamiast pięknej subtelnej opalenizny, możemy zyskać skórę w kolorze pomarańczowym, do tego, jeśli barwnik nie równo się rozłoży, w plamy. Ważniejszy jest jednak nadmiar witaminy A i problemy ze strony wątroby, do których możemy doprowadzić, pijąc zbyt dużo soków.

Dla bezpieczeństwa sok traktujmy więc jako jedno z marchewkowych dań i stosujmy je zamiennie z innymi. W ten sposób unikniemy też kuchennej monotonii.

Zupa z marchewki

Zupa krem z marchewki to bardzo proste, lekkie danie. Obieramy i kroimy w plasterki kilka dużych, soczystych marchewek. Wrzucamy je do rondla z nagrzaną łyżką oliwy i lekko podsmażamy. Dodajemy szklankę wcześniej ugotowanej w wodzie czerwonej soczewicy, kilka pokrojonych w kostkę surowych ziemniaków, zalewamy wszystko bulionem warzywnym i gotujemy, aż marchewka będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem i mielonym imbirem, a następnie miksujemy i podajemy z zieloną pietruszką oraz łyżką naturalnego jogurtu.

Marchewka piklowana

Piklowane warzywa to idealny dodatek do wielu dań, a marchewka z zalewy będzie idealną przystawką. Przygotowanie weków nie jest trudne. Marchewki obieramy i przy pomocy obieraczki do warzyw lub mandoliny kroimy je wzdłuż na cienkie i długie paski. W piórka kroimy czerwoną cebulę. Ze szklanki wody, szklanki octu i szklanki cukru przygotowujemy zalewę, którą podgrzewamy w rondlu, aż cukier się rozpuści. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, a następnie zalewamy marchewkę i cebule. Odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin lub zamykamy w małych słoiczkach.

Kotlety marchewkowe

Jak każde warzywo korzeniowe, marchew jest idealnym, składnikiem warzywnych kotletów. Marchewkę ścieramy na tarce, lekko odsączamy sok i dodajemy bułkę tartą lub otręby owsiane, jajko, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie formujemy małe kotlety, które możemy piec w piekarniku lub smażyć na oleju na złoty kolor.

Green peas stewed with orange carrots in creamy milk white sauce, vegetable stew
© 123RF

Pasztet z marchwi

Pasztety jarzynowe nie ustępują w smaku tym z mięsa. Obrane marchewki gotujemy w całości w małej ilości wody z dodatkiem soli i masła. Gdy będą miękkie, kroimy je na małe kawałki i miksujemy na gładką masę. Dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, pieprz, posiekane zioła (kolendra, bazylia, zielona pietruszka lub estragon)
, trochę bułki tartej i wszystko wylewamy do wysmarowanej masłem formy keksówki. Formę wkładamy do większej blachy, wypełnionej wodą i pieczemy w temp. 175 stopni C przez około godzinę. Taki pasztet jest znakomity i na ciepło, i na zimno.

Ciasto marchewkowe

Marchewka jest słodka, więc idealnie nadaje się również do deserów. Ciasto z tego warzywa jest delikatne i ma niesamowity, oryginalny smak. Jak przygotować takie ciasto? To proste! Dwie szklanki mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Trzy jajka dokładnie ucieramy z cukrem trzcinowym. Mieszając, dodajemy do jajek olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, sól. Ścieramy marchewkę (około 5-6 sztuk) i drobno siekamy orzechy włoskie. Dodajemy je do utartej masy (na samym końcu). Całość delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 35-40 minut.

Koktajl warzywny

Sok z marchewki może się znudzić, dlatego też warto zrobić czasem coś innego. Do miksera wrzucamy liście szpinaku, zieloną pietruszkę, kilka kawałków selera naciowego, sól i pieprz. Dolewamy trochę soku z marchewki i miksujemy. Dolewamy więcej soku, miksujemy jeszcze raz, doprawiamy sokiem z cytryny i schładzamy. Gotowe!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯