Trwa ładowanie...
doe8baz

Mascarpone

123
Źródło: 123

Serek mascarpone świetnie komponuje się ze słodkimi deserami. Co ciekawe, można użyć go także przy przyrządzaniu dań wytrawnych. Jego zastosowanie jest wszechstronne, a kremy na bazie z tego serka wychodzą idealnie kremowe.

Mascarpone to ser pochodzący z Lombardii, regionu północnych Włoch. Kiedyś był wytwarzany tylko jesienią i zimą domowym sposobem, w niewielkich porcjach i sprzedawany w materiałowych woreczkach po 100 – 200 g lub na wagę. Dziś nowoczesna technologia konserwowania pozwala na produkowanie go przez cały rok. Przygotowuje się go ze śmietanki podgrzanej do 100 stopni C. z dodatkiem kwasku cytrynowego. Uzyskany skrzep następnie się odsącza, ubija i układa na gazie.

Cechą charakterystyczną serka jest fakt, że wyrabia się go ze śmietanki, a nie mleka krowiego, jak to bywa w większości przypadków. Przez to też ser jest wyjątkowo tłusty. Dzięki temu jest wyjątkowo kremowy i bardziej słodki niż tradycyjne twarogi. Produkt ma wygląd gęstego kremu, miękką konsystencję i kolor od białego do kremowego. Smak ma słodki, śmietankowy, przypominający trochę masło. Kwaśnieje zaledwie po kilku dniach, z tego powodu powinien być spożywany świeży.

Nadaje się do deserów, kremów, tortów, a także sosów do makaronu oraz mięsa. Serek mascarpone jest podstawowym składnikiem włoskiego deseru tiramisu. W zestawieniu z makaronem i paroma warzywami lub przyprawami, w okamgnieniu można stworzyć włoską ucztę. Włosi mają szczególną słabość do niektórych specjałów z serkiem mascarpone, takich jak makaron z trzema rodzajami sera.

Serkiem mascarpone można z powodzeniem zastąpić masło lub śmietanę – rozprowadź go na małych grzankach, skrop oliwą i przykryj marynowanym anchois, a otrzymasz rewelacyjną, szybką przekąskę. Dzięki niskiej zawartości soli łagodzi smak produktów w słonych zalewach, takich właśnie jak anchois czy kapary.

Według legendy wyraz "mascarpone" wywodzi się od słów wypowiedzianych przez hiszpańskiego gubernatora w XIII wieku, który po skosztowaniu sera miał wykrzyknąć "Mas que bueno! ", co w wolnym tłumaczeniu oznacza: "Więcej niż dobry!”. Według innego, bardziej przyziemnego, wytłumaczenia nazwa ta pochodzi od słowa "mascherpa", co w dialekcie wschodniej Lombardii oznacza "śmietanę".

Przepisy

doe8baz
doe8baz
doe8baz
doe8baz
doe8baz
doe8baz
Więcej tematów
doe8baz