Kakaowa rolada z malinami. Deser jak z cukierni
Macie ochotę na coś słodkiego? Polecamy przepis na przepyszną roladę biszkoptową z malinami. Wygląda i smakuje jak z cukierni, a przygotowanie zajmuje niecałe 30 minut.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Biszkopt:
- 3 jajka
- 15 g mąki orkiszowej jasnej
- 10 g kakao
- 15 g ksylitolu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 150 g lekkiego serka twarogowego
- 50 g serka mascarpone
- 50 g erytrytolu
- 100 g malin
Wskazówka:
- Mąkę orkiszową można zamienić na pszenną typ 500–650, ksylitol i erytrytol na cukier.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z ksylitolem, dodać mąkę, kakao, proszek i zmiksować na jednolitą masę.
- Dodać 2 łyżki białek, zmiksować. Dodać pozostałe białka i ostrożnie wymieszać w jednym kierunku, najlepiej za pomocą łopatki silikonowej.
- Ciasto przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać na kształt prostokąta o wymiarach około 20 × 30 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. C (góra-dół). Piec 12 minut. W trakcie pieczenia biszkoptu zrobić
- krem. Zmiksować serek, mascarpone i erytrytol.
- Upieczony biszkopt ostrożnie odkleić od papieru. Rozsmarować krem, ułożyć maliny i zwinąć w roladę. Można jeść od razu, ale najlepiej odstawić do lodówki na parę godzin do schłodzenia. Dekorujemy według uznania.
Ten przepis, jak i inne pyszności znajdziecie w książce Svetlany Ovsyankiny "Fit przepisy od baletnicy sezonowo"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze