Trwa ładowanie...
d2pj29h
20-10-2021 09:54

Malloreddus z ragoût z kiełbasą, ‘ndują i koprem włoskim

Przepis

To ragoût jest pełne wspaniałych, pełnych aromatu smaków. Sięgnij po naprawdę dobrej jakości kiełbasę wieprzową (najlepiej poszukaj jej w sklepie mięsnym), a ‘nduję kup w sklepie z włoskimi produktami. Uwielbiam jej pikantny smak, ale jeśli nie lubisz ostrych dań, po prostu pomiń ten składnik. Z poniższego przepisu uzyskasz więcej ragoût, niż potrzebujesz do tego dania – zamroź część, której nie wykorzystasz (żeby rozmrozić ragoût, wstaw je na noc do lodówki).

d2pj29h
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: INDIA HOBSON/HAARKON
Składniki
  • 400 g makaronu malloreddus z wegańskiego ciasta na bazie semoliny
  • 30 ml / 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 mała bulwa kopru włoskiego, drobno posiekana
  • ½ bulwy selera, drobno posiekanej
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 500 g dobrej jakości miękkiej kiełbasy wieprzowej
  • 3 łyżeczki nasion kopru włoskiego, podprażonych i zmielonych
  • ½ łyżeczki nasion kolendry, podprażonych i zmielonych
  • 3 liście laurowe
  • 200 ml białego wina
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 100 g kiełbasy typu ‘nduja
  • 3 łyżki mascarpone
  • ½ pęczka liści szałwii, posiekanych
  • parmezan, starty, do podania
Przepis
  • W dużym rondlu rozgrzej oliwę i delikatnie podsmażaj cebulę, koper włoski i seler. W ciągu 20 minut warzywa staną się miękkie i słodkawe. Dodaj czosnek i smaż kolejne 2 minuty.
  • Wyciśnij kiełbasę z osłonek. W innym rondlu smaż kiełbasę 2–3 minuty na dużym ogniu, tak żeby się zrumieniła. Nie musisz smażyć długo, wystarczy, że nabierze odrobinę koloru.
  • Przełóż kiełbasę do rondla z warzywami, dodaj mielone nasiona i liście laurowe, białe wino i bulion drobiowy. Gotuj godzinę (nie musisz przykrywać rondla).
  • Usuń nadmiar tłuszczu z sosu, dodaj ‘nduję i poczekaj, aż wtopi się w sos. Sprawdź, czy danie jest odpowiednio przyprawione, i jeśli trzeba, dodaj sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Na tym etapie odkładam 300 g ragoût do oddzielnego rondla, a resztę zamrażam i czekam, aż znowu najdzie mnie ochota na malloreddus.
  • Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj sól i gotuj makaron 3–4 minuty.
  • Do ragoût dodaj mascarpone i wymieszaj. Kiedy makaron się ugotuje, przełóż go do sosu razem z połową chochli wody, posyp szałwią i wszystko wymieszaj. Jeszcze raz sprawdź, czy danie jest
  • doprawione, i od razu podawaj posypane parmezanem.

Przepis pochodzi z książki Mateo Zielonki „PASTAMAN. Sztuka robienia makaronu krok po kroku”

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Malloreddus z ragoût z kiełbasą, ‘ndują i koprem włoskim
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pj29h
d2pj29h
d2pj29h
d2pj29h
Więcej tematów
d2pj29h

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj