Malloreddus z ragoût z kiełbasą, ‘ndują i koprem włoskim
To ragoût jest pełne wspaniałych, pełnych aromatu smaków. Sięgnij po naprawdę dobrej jakości kiełbasę wieprzową (najlepiej poszukaj jej w sklepie mięsnym), a ‘nduję kup w sklepie z włoskimi produktami. Uwielbiam jej pikantny smak, ale jeśli nie lubisz ostrych dań, po prostu pomiń ten składnik. Z poniższego przepisu uzyskasz więcej ragoût, niż potrzebujesz do tego dania – zamroź część, której nie wykorzystasz (żeby rozmrozić ragoût, wstaw je na noc do lodówki).
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 400 g makaronu malloreddus z wegańskiego ciasta na bazie semoliny
- 30 ml / 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 1 mała bulwa kopru włoskiego, drobno posiekana
- ½ bulwy selera, drobno posiekanej
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 500 g dobrej jakości miękkiej kiełbasy wieprzowej
- 3 łyżeczki nasion kopru włoskiego, podprażonych i zmielonych
- ½ łyżeczki nasion kolendry, podprażonych i zmielonych
- 3 liście laurowe
- 200 ml białego wina
- 200 ml bulionu drobiowego
- 100 g kiełbasy typu ‘nduja
- 3 łyżki mascarpone
- ½ pęczka liści szałwii, posiekanych
- parmezan, starty, do podania
- W dużym rondlu rozgrzej oliwę i delikatnie podsmażaj cebulę, koper włoski i seler. W ciągu 20 minut warzywa staną się miękkie i słodkawe. Dodaj czosnek i smaż kolejne 2 minuty.
- Wyciśnij kiełbasę z osłonek. W innym rondlu smaż kiełbasę 2–3 minuty na dużym ogniu, tak żeby się zrumieniła. Nie musisz smażyć długo, wystarczy, że nabierze odrobinę koloru.
- Przełóż kiełbasę do rondla z warzywami, dodaj mielone nasiona i liście laurowe, białe wino i bulion drobiowy. Gotuj godzinę (nie musisz przykrywać rondla).
- Usuń nadmiar tłuszczu z sosu, dodaj ‘nduję i poczekaj, aż wtopi się w sos. Sprawdź, czy danie jest odpowiednio przyprawione, i jeśli trzeba, dodaj sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Na tym etapie odkładam 300 g ragoût do oddzielnego rondla, a resztę zamrażam i czekam, aż znowu najdzie mnie ochota na malloreddus.
- Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj sól i gotuj makaron 3–4 minuty.
- Do ragoût dodaj mascarpone i wymieszaj. Kiedy makaron się ugotuje, przełóż go do sosu razem z połową chochli wody, posyp szałwią i wszystko wymieszaj. Jeszcze raz sprawdź, czy danie jest
- doprawione, i od razu podawaj posypane parmezanem.
Przepis pochodzi z książki Mateo Zielonki „PASTAMAN. Sztuka robienia makaronu krok po kroku”
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze