Rolada bezowa z serkiem mascarpone. Bajeczny deser
Rolada bezowa to doskonały deser na rodzinne uroczystości. Delikatna bezowa pianka przełożona pysznym kremem i sezonowe owoce. Brzmi pysznie? Wypróbujcie koniecznie. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Paulina Michalak
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g cukru pudru
- 50 g płatków migdałowych tu wstaw treść
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 40 g budyniu
- 6 białek
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 g serka mascarpone
- olejek waniliowy
- 1-2 łyżki cukru pudru
- świeże owoce (maliny lub truskawki)
Przepis
- Piekarnik rozgrzać do 160 stopni, blaszkę 24x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- W czystej i suchej misce ubić białka na sztywno, podczas ubijania stopniowo dodawać cukier puder, następnie mąkę ziemniaczaną i budyń, a na końcu sok z cytryny.
- Masę bezową wyłożyć na blachę i posypać migdałami. Piec w 160 stopniach około 40 min. W tym czasie przygotować krem: za pomocą miksera ubić serem mascarpone z cukrem i olejkiem waniliowym - odstawić do lodówki.
- Po upieczeniu bezę studzić w uchylonym piekarniku.
- Wystudzoną bezę wyjąć z blaszki, przykładając do niej drugi arkusz papieru do pieczenia i szybko odwrócić do góry nogami, posmarować kremem z mascarpone, ułożyć owoce i zwinąć roladę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl