Trwa ładowanie...
d45rlik

Rolada bezowa z serkiem mascarpone. Bajeczny deser

Przepis

Rolada bezowa to doskonały deser na rodzinne uroczystości. Delikatna bezowa pianka przełożona pysznym kremem i sezonowe owoce. Brzmi pysznie? Wypróbujcie koniecznie. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Rolada bezowa z serkiem mascarpone
zGotowana Paula
Składniki
  • 300 g cukru pudru
  • 50 g płatków migdałowych tu wstaw treść
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g budyniu
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g serka mascarpone
  • olejek waniliowy
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce (maliny lub truskawki)
Przepis
  • Piekarnik rozgrzać do 160 stopni, blaszkę 24x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W czystej i suchej misce ubić białka na sztywno, podczas ubijania stopniowo dodawać cukier puder, następnie mąkę ziemniaczaną i budyń, a na końcu sok z cytryny.
  • Masę bezową wyłożyć na blachę i posypać migdałami. Piec w 160 stopniach około 40 min. W tym czasie przygotować krem: za pomocą miksera ubić serem mascarpone z cukrem i olejkiem waniliowym - odstawić do lodówki.
  • Po upieczeniu bezę studzić w uchylonym piekarniku.
  • Wystudzoną bezę wyjąć z blaszki, przykładając do niej drugi arkusz papieru do pieczenia i szybko odwrócić do góry nogami, posmarować kremem z mascarpone, ułożyć owoce i zwinąć roladę.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Rolada bezowa z serkiem mascarpone. Bajeczny deser
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d45rlik

Podziel się opinią

1
1
Share
d45rlik
d45rlik
d45rlik
d45rlik
Więcej tematów
d45rlik