WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Rolada bezowa z serkiem mascarpone. Bajeczny deser

Rolada bezowa to doskonały deser na rodzinne uroczystości. Delikatna bezowa pianka przełożona pysznym kremem i sezonowe owoce. Brzmi pysznie? Wypróbujcie koniecznie. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Rolada bezowa z serkiem mascarponeRolada bezowa z serkiem mascarpone
Paulina Michalak

Składniki

  • 300 g cukru pudru
  • 50 g płatków migdałowych tu wstaw treść
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g budyniu
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g serka mascarpone
  • olejek waniliowy
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce (maliny lub truskawki)

Przepis

  • Piekarnik rozgrzać do 160 stopni, blaszkę 24x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W czystej i suchej misce ubić białka na sztywno, podczas ubijania stopniowo dodawać cukier puder, następnie mąkę ziemniaczaną i budyń, a na końcu sok z cytryny.
  • Masę bezową wyłożyć na blachę i posypać migdałami. Piec w 160 stopniach około 40 min. W tym czasie przygotować krem: za pomocą miksera ubić serem mascarpone z cukrem i olejkiem waniliowym - odstawić do lodówki.
  • Po upieczeniu bezę studzić w uchylonym piekarniku.
  • Wystudzoną bezę wyjąć z blaszki, przykładając do niej drugi arkusz papieru do pieczenia i szybko odwrócić do góry nogami, posmarować kremem z mascarpone, ułożyć owoce i zwinąć roladę.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości