Ciasto malinowa chmurka. Przepis, który podbił Internet
Trudno sobie wyobrazić lepszy deser do popołudniowej kawy. Kruche ciasto, warstwa delikatnego śmietankowego kremu, galaretka z owocami i krucha beza. Całość zwieńczona płatkami migdałowymi. Malinowa chmurka skradnie serca wszystkich łasuchów. Wbrew pozorom ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wymyślnych składników. Potrzeba jedynie nieco czasu i cierpliwości, ale zapewniamy, że efekt jest warto oczekiwania.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*Krem: *
- 500 ml kremówki
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
*Galaretka owocowa: *
- 500 g malin (mogą być mrożone)
- 1 litr gorącej wody
- 3 galaretki malinowe
*Beza: *
- 3 białka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przepis
- Piekarnik rozgrzej do 130 st. C. Na papierze do pieczenia odrysuj formę do pieczenia (o wymiarach 20 cm x 30 cm). Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, dodawaj stopniowo cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłóż na papier do pieczenia (na odrysowanym wcześniej szablonie). Wierzch posyp płatkami migdałowymi.
- Wstaw do piekarnika na ok. 70 minut.
- Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieć. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na 30 minut.
- W gorącej wodzie rozpuść́ galaretki. Do lekko tężejącej galaretki dodaj maliny, wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Blachę̨ do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyklej kruchym ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut.
- Schłodzoną śmietankę̨ ubij z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Na wystudzony kruchy spód wyłóż tężejącą̨ galaretkę̨ z owocami. Następnie rozsmaruj krem. Na wierzchu ułóż delikatnie bezę. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, by całkowicie stężało.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl