Trwa ładowanie...
d1bjxpi
04-02-2021 08:42

Ciasto malinowa chmurka. Przepis, który podbił Internet

Przepis

Trudno sobie wyobrazić lepszy deser do popołudniowej kawy. Kruche ciasto, warstwa delikatnego śmietankowego kremu, galaretka z owocami i krucha beza. Całość zwieńczona płatkami migdałowymi. Malinowa chmurka skradnie serca wszystkich łasuchów. Wbrew pozorom ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wymyślnych składników. Potrzeba jedynie nieco czasu i cierpliwości, ale zapewniamy, że efekt jest warto oczekiwania.

d1bjxpi
5.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

*Krem: *

  • 500 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

*Galaretka owocowa: *

  • 500 g malin (mogą być mrożone)
  • 1 litr gorącej wody
  • 3 galaretki malinowe

*Beza: *

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przepis
  • Piekarnik rozgrzej do 130 st. C. Na papierze do pieczenia odrysuj formę do pieczenia (o wymiarach 20 cm x 30 cm). Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, dodawaj stopniowo cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłóż na papier do pieczenia (na odrysowanym wcześniej szablonie). Wierzch posyp płatkami migdałowymi.
  • Wstaw do piekarnika na ok. 70 minut.
  • Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieć. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na 30 minut.
  • W gorącej wodzie rozpuść́ galaretki. Do lekko tężejącej galaretki dodaj maliny, wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.
  • Blachę̨ do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyklej kruchym ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut.
  • Schłodzoną śmietankę̨ ubij z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Na wystudzony kruchy spód wyłóż tężejącą̨ galaretkę̨ z owocami. Następnie rozsmaruj krem. Na wierzchu ułóż delikatnie bezę. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, by całkowicie stężało.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasto malinowa chmurka. Przepis, który podbił Internet
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj