Ciasto malinowa chmurka. Przepis, który podbił Internet

Trudno sobie wyobrazić lepszy deser do popołudniowej kawy. Kruche ciasto, warstwa delikatnego śmietankowego kremu, galaretka z owocami i krucha beza. Całość zwieńczona płatkami migdałowymi. Malinowa chmurka skradnie serca wszystkich łasuchów. Wbrew pozorom ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wymyślnych składników. Potrzeba jedynie nieco czasu i cierpliwości, ale zapewniamy, że efekt jest warto oczekiwania.

Ciasto malinowa chmurka. Przepis, który podbił InternetCiasto malinowa chmurka. Przepis, który podbił Internet
oprac. Katarzyna Gileta

Kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

*Krem: *

  • 500 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

*Galaretka owocowa: *

  • 500 g malin (mogą być mrożone)
  • 1 litr gorącej wody
  • 3 galaretki malinowe

*Beza: *

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przepis

  • Piekarnik rozgrzej do 130 st. C. Na papierze do pieczenia odrysuj formę do pieczenia (o wymiarach 20 cm x 30 cm). Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, dodawaj stopniowo cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłóż na papier do pieczenia (na odrysowanym wcześniej szablonie). Wierzch posyp płatkami migdałowymi.
  • Wstaw do piekarnika na ok. 70 minut.
  • Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieć. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na 30 minut.
  • W gorącej wodzie rozpuść́ galaretki. Do lekko tężejącej galaretki dodaj maliny, wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.
  • Blachę̨ do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyklej kruchym ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut.
  • Schłodzoną śmietankę̨ ubij z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Na wystudzony kruchy spód wyłóż tężejącą̨ galaretkę̨ z owocami. Następnie rozsmaruj krem. Na wierzchu ułóż delikatnie bezę. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, by całkowicie stężało.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu