Kremowe ciacho z orzeszkami. Nie musisz używać piekarnika
Przepyszne kremowe ciacho inspirowane batonikami Lion. Kremowe, słodkie i bez pieczenia. Kruszone orzeszki i preparowany ryż przełamują smak i nadają deserowi chrupkości. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 250 g herbatników kakaowych
- 40 g ryżu preparowanego
- 460 g masy kajmakowej
- 200 g orzeszków ziemnych prażonych
- 2 galaretki przezroczyste
- 660 ml śmietany 30 proc.
- 500 g mascarpone
- ½ szk. cukru pudru
- 100 g batona Lion
- ½ szk. mleka
Przepis
- Na dnie formy układam połowę herbatników namoczonych w mleku.
- Orzeszki kruszę, 50 g odstawiam na bok a pozostałe wsypuje do miski, dodaję ryż preparowany oraz masę kajmak, dokładnie mieszam łyżką. Połową masy smaruję herbatniki.
- Galaretki rozpuszczam w jednej szk. gorącej wody i studzę.
- Śmietany wlewam do naczynia miksującego, miksuję mikserem, dodaję mascarpone, cukier puder i na koniec wlewam galaretki.
- Połowę masy wykładam na masę kajmakową, przykrywam masę pozostałymi herbatnikami namoczonymi w mleku, smaruję ciastka pozostałą masą kajmak i ponownie wykładam masę śmietankową.
- Batony Lion ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę pozostałymi orzeszkami i posypuję wierzch ciasta.
- Ciasto chłodzę w lodówce przez ok. dwie godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl