Kremowe ciacho z orzeszkami. Nie musisz używać piekarnika

Przepyszne kremowe ciacho inspirowane batonikami Lion. Kremowe, słodkie i bez pieczenia. Kruszone orzeszki i preparowany ryż przełamują smak i nadają deserowi chrupkości. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Kremowe ciacho z orzeszkamiKremowe ciacho z orzeszkami
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 250 g herbatników kakaowych
  • 40 g ryżu preparowanego
  • 460 g masy kajmakowej
  • 200 g orzeszków ziemnych prażonych
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 660 ml śmietany 30 proc.
  • 500 g mascarpone
  • ½ szk. cukru pudru
  • 100 g batona Lion
  • ½ szk. mleka

Przepis

  • Na dnie formy układam połowę herbatników namoczonych w mleku.
  • Orzeszki kruszę, 50 g odstawiam na bok a pozostałe wsypuje do miski, dodaję ryż preparowany oraz masę kajmak, dokładnie mieszam łyżką. Połową masy smaruję herbatniki.
  • Galaretki rozpuszczam w jednej szk. gorącej wody i studzę.
  • Śmietany wlewam do naczynia miksującego, miksuję mikserem, dodaję mascarpone, cukier puder i na koniec wlewam galaretki.
  • Połowę masy wykładam na masę kajmakową, przykrywam masę pozostałymi herbatnikami namoczonymi w mleku, smaruję ciastka pozostałą masą kajmak i ponownie wykładam masę śmietankową.
  • Batony Lion ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę pozostałymi orzeszkami i posypuję wierzch ciasta.
  • Ciasto chłodzę w lodówce przez ok. dwie godziny.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja