Tort makowy z orzechami

Na świąteczny stół polecamy tort makowy z orzechami. Wygląda wspaniale, jest wilgotny, aromatyczny, bogaty, smaczny. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Dla aromatu można troszkę blaty ciasta skropić likierem. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Tort makowy z orzechamiTort makowy z orzechami
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 6 jajek – osobno żółtka i białka
  • 850 g gotowej masy makowej (użyłam z puszki)
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 35 g kaszy manny (4 łyżki)
  • 30 g masła – roztopionego
  • 1 łyżka kakao bez cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parę kropli aromatu migdałowego

Krem:

  • 500 g schłodzonego serka mascarpone
  • 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.
  • 4-5 łyżek cukru pudru (dosłodzić do smaku)
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 40 ml likieru migdałowego lub kawowego lub orzechowego (można pominąć)
  • 1 fix do śmietany

Dodatkowo:

  • kakao do posypania
  • połówki orzechów do ozdoby

Przepis

  • Ciasto: żółtka przełożyć do miski i ubić mikserem na jasny krem. Dodać pozostałe składniki na ciasto oprócz białek i wymieszać mikserem do połączenia składników. Białka ubić i w trzech partiach dodać do masy makowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką do połączenia składników.
  • Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra-dół przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia (ciasto może troszkę opaść).
  • Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Zdjąć papier do pieczenia i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części (ciasto jest bardzo wilgotne, mokre, troszkę ciężkie, należy je ostrożnie przenosić). Jedną część ciasta położyć na podstawce.
  • Krem: kawę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Do miski wlać śmietankę, dodać serek, cukier puder i fix, ubić mikserem na jednolity krem (radzę użyć miksera ręcznego). Dodać ostudzoną kawę, likier i wymieszać mikserem.
  • Na pierwszą część ciasta wyłożyć około 1/3 kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta i kremem posmarować wierzch i boki tortu, należy pamiętać, aby zostawić trochę kremu na rozetki.
  • Brzeg tortu posypać kakao. Odłożony krem na rozetki przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową końcówką lub szprycy (użyłam tylki Wilton 1A) i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki. Na rozetkach poukładać orzechy. Tort wstawić do lodówki na całą noc.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja