Trwa ładowanie...
d2jjgmo
17-12-2021 11:58

Tort makowy z orzechami

Przepis

Na świąteczny stół polecamy tort makowy z orzechami. Wygląda wspaniale, jest wilgotny, aromatyczny, bogaty, smaczny. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Dla aromatu można troszkę blaty ciasta skropić likierem. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d2jjgmo
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 6 jajek – osobno żółtka i białka
  • 850 g gotowej masy makowej (użyłam z puszki)
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 35 g kaszy manny (4 łyżki)
  • 30 g masła – roztopionego
  • 1 łyżka kakao bez cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parę kropli aromatu migdałowego

Krem:

  • 500 g schłodzonego serka mascarpone
  • 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.
  • 4-5 łyżek cukru pudru (dosłodzić do smaku)
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 40 ml likieru migdałowego lub kawowego lub orzechowego (można pominąć)
  • 1 fix do śmietany

Dodatkowo:

  • kakao do posypania
  • połówki orzechów do ozdoby
Przepis
  • Ciasto: żółtka przełożyć do miski i ubić mikserem na jasny krem. Dodać pozostałe składniki na ciasto oprócz białek i wymieszać mikserem do połączenia składników. Białka ubić i w trzech partiach dodać do masy makowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką do połączenia składników.
  • Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra-dół przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia (ciasto może troszkę opaść).
  • Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Zdjąć papier do pieczenia i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części (ciasto jest bardzo wilgotne, mokre, troszkę ciężkie, należy je ostrożnie przenosić). Jedną część ciasta położyć na podstawce.
  • Krem: kawę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Do miski wlać śmietankę, dodać serek, cukier puder i fix, ubić mikserem na jednolity krem (radzę użyć miksera ręcznego). Dodać ostudzoną kawę, likier i wymieszać mikserem.
  • Na pierwszą część ciasta wyłożyć około 1/3 kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta i kremem posmarować wierzch i boki tortu, należy pamiętać, aby zostawić trochę kremu na rozetki.
  • Brzeg tortu posypać kakao. Odłożony krem na rozetki przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową końcówką lub szprycy (użyłam tylki Wilton 1A) i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki. Na rozetkach poukładać orzechy. Tort wstawić do lodówki na całą noc.
Tort makowy z orzechami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2jjgmo
d2jjgmo
d2jjgmo
d2jjgmo
Więcej tematów
d2jjgmo