Tort makowy z orzechami

Na świąteczny stół polecamy tort makowy z orzechami. Wygląda wspaniale, jest wilgotny, aromatyczny, bogaty, smaczny. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Dla aromatu można troszkę blaty ciasta skropić likierem. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Tort makowy z orzechamiTort makowy z orzechami
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 6 jajek – osobno żółtka i białka
  • 850 g gotowej masy makowej (użyłam z puszki)
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 35 g kaszy manny (4 łyżki)
  • 30 g masła – roztopionego
  • 1 łyżka kakao bez cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parę kropli aromatu migdałowego

Krem:

  • 500 g schłodzonego serka mascarpone
  • 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.
  • 4-5 łyżek cukru pudru (dosłodzić do smaku)
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 40 ml likieru migdałowego lub kawowego lub orzechowego (można pominąć)
  • 1 fix do śmietany

Dodatkowo:

  • kakao do posypania
  • połówki orzechów do ozdoby

Przepis

  • Ciasto: żółtka przełożyć do miski i ubić mikserem na jasny krem. Dodać pozostałe składniki na ciasto oprócz białek i wymieszać mikserem do połączenia składników. Białka ubić i w trzech partiach dodać do masy makowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką do połączenia składników.
  • Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra-dół przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia (ciasto może troszkę opaść).
  • Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Zdjąć papier do pieczenia i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części (ciasto jest bardzo wilgotne, mokre, troszkę ciężkie, należy je ostrożnie przenosić). Jedną część ciasta położyć na podstawce.
  • Krem: kawę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Do miski wlać śmietankę, dodać serek, cukier puder i fix, ubić mikserem na jednolity krem (radzę użyć miksera ręcznego). Dodać ostudzoną kawę, likier i wymieszać mikserem.
  • Na pierwszą część ciasta wyłożyć około 1/3 kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta i kremem posmarować wierzch i boki tortu, należy pamiętać, aby zostawić trochę kremu na rozetki.
  • Brzeg tortu posypać kakao. Odłożony krem na rozetki przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową końcówką lub szprycy (użyłam tylki Wilton 1A) i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki. Na rozetkach poukładać orzechy. Tort wstawić do lodówki na całą noc.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty