Tort makowy z orzechami
Na świąteczny stół polecamy tort makowy z orzechami. Wygląda wspaniale, jest wilgotny, aromatyczny, bogaty, smaczny. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Dla aromatu można troszkę blaty ciasta skropić likierem. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
Ciasto:
- 6 jajek – osobno żółtka i białka
- 850 g gotowej masy makowej (użyłam z puszki)
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 35 g kaszy manny (4 łyżki)
- 30 g masła – roztopionego
- 1 łyżka kakao bez cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- parę kropli aromatu migdałowego
Krem:
- 500 g schłodzonego serka mascarpone
- 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.
- 4-5 łyżek cukru pudru (dosłodzić do smaku)
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki gorącej wody
- 40 ml likieru migdałowego lub kawowego lub orzechowego (można pominąć)
- 1 fix do śmietany
Dodatkowo:
- kakao do posypania
- połówki orzechów do ozdoby
- Ciasto: żółtka przełożyć do miski i ubić mikserem na jasny krem. Dodać pozostałe składniki na ciasto oprócz białek i wymieszać mikserem do połączenia składników. Białka ubić i w trzech partiach dodać do masy makowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką do połączenia składników.
- Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra-dół przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia (ciasto może troszkę opaść).
- Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Zdjąć papier do pieczenia i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części (ciasto jest bardzo wilgotne, mokre, troszkę ciężkie, należy je ostrożnie przenosić). Jedną część ciasta położyć na podstawce.
- Krem: kawę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Do miski wlać śmietankę, dodać serek, cukier puder i fix, ubić mikserem na jednolity krem (radzę użyć miksera ręcznego). Dodać ostudzoną kawę, likier i wymieszać mikserem.
- Na pierwszą część ciasta wyłożyć około 1/3 kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta i kremem posmarować wierzch i boki tortu, należy pamiętać, aby zostawić trochę kremu na rozetki.
- Brzeg tortu posypać kakao. Odłożony krem na rozetki przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową końcówką lub szprycy (użyłam tylki Wilton 1A) i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki. Na rozetkach poukładać orzechy. Tort wstawić do lodówki na całą noc.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze