Bez jajek i żelatyny. Banalnie proste ciacho czekoladowe
Przepyszne i nieziemsko kremowe ciacho z czekoladą i serkiem mascarpone. Do jego przygotowania nie potrzebujecie jajek ani żelatyny. Przepis dostaliśmy na dziejesiewp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Składniki na masę czekoladową (forma 24 cm x 24 cm):
- 330 ml śmietany 30 proc.
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mleka w proszku
- 100 g czekolady mlecznej
Składniki na masę śmietanową:
330 ml śmietany 30 proc.
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Składniki pozostałe:
- 200 g herbatników
- ½ kostki masła
- 400 g czekoladek Kinder chocolade
- 100 g orzechów włoskich
- Dno tortownicy wykładamy pokruszonym herbatnikami wymieszanymi z rozpuszczonym masłem.
- Następnie robimy masę czekoladową, śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder, serek mascarpone i mleko w proszku i rozpuszczoną czekoladę. Masę wykładamy na ciastka.
- Czekoladki Kinder łamiemy na małe kostki i układamy na masie czekoladowej.
- Pozostała nam do zrobienia masa śmietanowa, śmietanę ubijamy mikserem dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone.
- Masę wykładamy na czekoladki i posypujemy pokruszonymi bardzo drobno orzechami. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze