Ciacho w paski bez pieczenia. Idealne do kawy
Efektowne, smaczne, ale bardzo proste do przygotowania ciacho z masą serowo-kakaową i herbatnikami. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 300 serka białego naturalnego, homogenizowany lub mascarpone
- 200 ml kremówki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości ciepłej wody
- 3-4 łyżki kakao
- duża paczka herbatników typu petitki
- gorzka czekolada
Przygotować długą foremkę (na szerokość 2 herbatników ustawionych pionowo obok siebie). Wyłożyć folią spożywczą boki i dno.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, dodać serek oraz kakao. Razem zmiksować na gładką masę. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na dno formy wyłożyć cienką warstwę masy, wyrównać.
Herbatniki posmarować kremem i ustawiać pionowo, 2 obok siebie. Smarować kolejne (1 łyżka masy na herbatnik) i dociskać do poprzednich. Zostawić trochę masy, aby posmarować górę ciasta. Posmarować górę, wygładzić.
Ciasto przełożyć na godzinę lodówki. Wyjąć, nakryć ciasto długą tacką i odwrócić. Zdjąć delikatnie folię, wygładzić boki ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do woreczka foliowego, odciąć róg i polać górę ciasta, robiąc fantazyjne kreski, wzorki, kratkę itp. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Na porcje ciasto kroić po skosie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze