Trwa ładowanie...
dwwu1zv
dwwu1zv

Ciacho w paski bez pieczenia. Idealne do kawy

Przepis

Efektowne, smaczne, ale bardzo proste do przygotowania ciacho z masą serowo-kakaową i herbatnikami. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

3.0
(26 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Ciacho w paski bez pieczenia. Idealne do kawy
Gotuj ze mną
Składniki
  • 300 serka białego naturalnego, homogenizowany lub mascarpone
  • 200 ml kremówki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości ciepłej wody
  • 3-4 łyżki kakao
  • duża paczka herbatników typu petitki
  • gorzka czekolada
Przepis

Przygotować długą foremkę (na szerokość 2 herbatników ustawionych pionowo obok siebie). Wyłożyć folią spożywczą boki i dno.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, dodać serek oraz kakao. Razem zmiksować na gładką masę. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na dno formy wyłożyć cienką warstwę masy, wyrównać.

Herbatniki posmarować kremem i ustawiać pionowo, 2 obok siebie. Smarować kolejne (1 łyżka masy na herbatnik) i dociskać do poprzednich. Zostawić trochę masy, aby posmarować górę ciasta. Posmarować górę, wygładzić.

Ciasto przełożyć na godzinę lodówki. Wyjąć, nakryć ciasto długą tacką i odwrócić. Zdjąć delikatnie folię, wygładzić boki ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do woreczka foliowego, odciąć róg i polać górę ciasta, robiąc fantazyjne kreski, wzorki, kratkę itp. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Na porcje ciasto kroić po skosie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciacho w paski bez pieczenia. Idealne do kawy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

36
13
Share
dwwu1zv
dwwu1zv
dwwu1zv
dwwu1zv
dwwu1zv