Tiramisu z dynią
Tiramisu z dynią to prosty i bardzo smaczny deser. Ciasto jest dobrze nasączone kawą i alkoholem, ze sporą ilością korzennych przypraw. Idealnie sprawdzi się na jesienne wieczory. Aromatyczne, rozpływa się w ustach, po prostu pycha! Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 500 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki purée z dyni
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
- około 300 g biszkoptów (najlepiej podłużnych)
Do nasączenia:
- 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
- 200 ml likieru orzechowego (użyłam Soplica Orzech Laskowy)
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki spirytusu (niekoniecznie, ale ja dodałam dla wzmocnienia smaku)
Dodatkowo:
- cynamon do posypania
- Składniki do nasączenia wymieszać.
- Biszkopty maczać w kawowym ponczu i układać obok siebie w blaszce o wymiarach 25 cm x 30 cm (proszę ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i dobrze je nasączyć).
- Do serka mascarpone dodać cukier, purée z dyni i przyprawy, wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż składniki dobrze się połączą.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać ją do serka, wymieszać. Połowę kremu rozprowadzić na biszkoptach w blaszce i na wierzchu ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Posmarować je pozostałym kremem.
- Na końcu deser posypać cynamonem i blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze