Owocowy sernik na zimno z mascarpone i galaretką
Przepyszny kremowy sernik na zimno z owocami i galaretką. Nie ma chyba lepszego deseru na letnie przyjęcie w ogrodzie. Przekonajcie się sami. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 12 |
Okazja: |
Spód kruchy:
- 220 g ciasteczek kruchych
- 50 g miękkiego masła
Masa serowa:
- 300 g serka mascarpone
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 250 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- 100 g białej czekolady
- szczypta soli
Ponadto:
- 1 galaretka winogronowa lub cytrynowa
- listki świeżej mięty
- 250 g malin
- 150 g borówki amerykańskiej
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Galaretkę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Do galaretki dodać o 50 ml mniej wody niż podanej informacji na opakowaniu. Można użyć mrożonych owoców lub świeżych, które na ok. 30 min przeć użyciem włożyć do zamrażalnika. Najlepiej użyć galaretki lekko kwaśnej, żeby przełamać słodki smak sernika.
- Ciastka poła łamać na mniejsze kawałki, zmiksować na sypko, dodać bardzo miękkie masło. Dodać bardzo miękkie masło i ponownie zmiksować. Masą wyłożyć dno tortownicy.
- Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, pozostawić do spęcznienia, 50 ml śmietanki podgrzać (nie zagotowywać), wlać do żelatyny i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji (można użyć do tego miksera lub trzepaczki).
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Mascarpone krótko zmiksować z dodatkiem czekolady, dodać bitej śmietany, razem zmiksować. Wlewamy żelatynę, jednocześnie miksując na gładką masę (będzie delikatnie lejąca). Połowę masy przelać na ciasteczkowy spód, dodać borówki tak, aby w niej się schowały. Na wierzch dodać maliny (jeśli mamy mrożone, można część rozkruszyć). Zalać pozostałą masą mascarpone. Na wierzch dodać wg własnej inwencji owoce, włożyć do lodówki.
- Kiedy galaretka będzie zastygać, przelać ją na wierzch sernika, włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Kostki z maliną: galaretkę przelać do silikonowej foremki na kostki lodu, do każdej włożyć po jednej malinie z szypułką i odstawić do lodówki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze