Trwa ładowanie...
d2cnfso
19-07-2022 15:03

Owocowy sernik na zimno z mascarpone i galaretką

Przepis

Przepyszny kremowy sernik na zimno z owocami i galaretką. Nie ma chyba lepszego deseru na letnie przyjęcie w ogrodzie. Przekonajcie się sami. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

d2cnfso
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

12

Okazja:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki

Spód kruchy:

  • 220 g ciasteczek kruchych
  • 50 g miękkiego masła

Masa serowa:

  • 300 g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 100 g białej czekolady
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 1 galaretka winogronowa lub cytrynowa
  • listki świeżej mięty
  • 250 g malin
  • 150 g borówki amerykańskiej
Przepis
  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Galaretkę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Do galaretki dodać o 50 ml mniej wody niż podanej informacji na opakowaniu. Można użyć mrożonych owoców lub świeżych, które na ok. 30 min przeć użyciem włożyć do zamrażalnika. Najlepiej użyć galaretki lekko kwaśnej, żeby przełamać słodki smak sernika.
  • Ciastka poła łamać na mniejsze kawałki, zmiksować na sypko, dodać bardzo miękkie masło. Dodać bardzo miękkie masło i ponownie zmiksować. Masą wyłożyć dno tortownicy.
  • Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, pozostawić do spęcznienia, 50 ml śmietanki podgrzać (nie zagotowywać), wlać do żelatyny i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji (można użyć do tego miksera lub trzepaczki).
  • Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  • Mascarpone krótko zmiksować z dodatkiem czekolady, dodać bitej śmietany, razem zmiksować. Wlewamy żelatynę, jednocześnie miksując na gładką masę (będzie delikatnie lejąca). Połowę masy przelać na ciasteczkowy spód, dodać borówki tak, aby w niej się schowały. Na wierzch dodać maliny (jeśli mamy mrożone, można część rozkruszyć). Zalać pozostałą masą mascarpone. Na wierzch dodać wg własnej inwencji owoce, włożyć do lodówki.
  • Kiedy galaretka będzie zastygać, przelać ją na wierzch sernika, włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  • Kostki z maliną: galaretkę przelać do silikonowej foremki na kostki lodu, do każdej włożyć po jednej malinie z szypułką i odstawić do lodówki.
Owocowy sernik na zimno z mascarpone i galaretką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj