Świąteczny piernik przekładany kremem

Ten wyjątkowy piernik smakuje niemal jak słynne alpejskie pierniczki. Jest miękki, rozpływający się w ustach, korzenny. Podczas pieczenia zapach rozniesie się po całym domu, wprowadzając nas w świąteczny nastrój. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Świąteczny piernik przekładany krememŚwiąteczny piernik przekładany kremem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na ciasto:

  • 4 szk. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 25 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 1 ½ opakowania przyprawy do piernika
  • 2 szk. mleka
  • 2 szk. cukru
  • 280 g powideł śliwkowych

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietany 30 proc.
  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny
  • 280 g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na polewę:

  • 160 g czekolady mlecznej
  • ½ szk. śmietany 30 proc.
  • 100 g śliwek suszonych

Przepis

  • Mąkę wsypuję do miski, dodaję sodę, kakao i dokładnie mieszam.
  • Margarynę rozpuszczam i studzę. Białka oddzielam od żółtek, Białka ubijam mikserem razem z cukrem, następnie dodaję żółtka oraz przyprawę do piekarnika.
  • Miksując nadal dodaję na przemian mąkę, mleko, rozpuszczoną margarynę aż do wyczerpania składników.
  • Na koniec ciasto łączę z powidłami, mieszając delikatnie łyżką.
  • Ciasto wylewam do formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 st. C.
  • Po upieczeniu ciasto studzę i kroję poprzecznie na połowę. Jedną połowę ciasta, ponownie układam w formie.

Sposób przygotowania masy:

  • Śmietanę ubijam mikserem razem z cukrem pudrem, serkiem mascarpone, powidłami. Żelatynę rozrabiam w małej ilości wody i wlewam do masy pod koniec ubijania, chwilkę miksuję.
  • Masę wykładam na ciasto, przykrywam drugą połową ciasta.

Sposób przygotowania polewy:

  • Śliwki suszone moczę około 30 minut w gorącej wodzie. Po tym czasie odlewam wodę, a śliwki kroję drobno. Układam na wierzchu ciasta.
  • Do rondelka przekładam połamaną na małe tabliczki czekoladę, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Polewę rozsmarowuję po całej powierzchni ciasta.
  • Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀