Świąteczny piernik przekładany kremem
Ten wyjątkowy piernik smakuje niemal jak słynne alpejskie pierniczki. Jest miękki, rozpływający się w ustach, korzenny. Podczas pieczenia zapach rozniesie się po całym domu, wprowadzając nas w świąteczny nastrój. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Składniki na ciasto:
- 4 szk. mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżki kakao
- 25 dag margaryny
- 2 jajka
- 1 ½ opakowania przyprawy do piernika
- 2 szk. mleka
- 2 szk. cukru
- 280 g powideł śliwkowych
Składniki na masę:
- 500 ml śmietany 30 proc.
- 500 g mascarpone
- 2 łyżki żelatyny
- 280 g powideł śliwkowych
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na polewę:
- 160 g czekolady mlecznej
- ½ szk. śmietany 30 proc.
- 100 g śliwek suszonych
- Mąkę wsypuję do miski, dodaję sodę, kakao i dokładnie mieszam.
- Margarynę rozpuszczam i studzę. Białka oddzielam od żółtek, Białka ubijam mikserem razem z cukrem, następnie dodaję żółtka oraz przyprawę do piekarnika.
- Miksując nadal dodaję na przemian mąkę, mleko, rozpuszczoną margarynę aż do wyczerpania składników.
- Na koniec ciasto łączę z powidłami, mieszając delikatnie łyżką.
- Ciasto wylewam do formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 st. C.
- Po upieczeniu ciasto studzę i kroję poprzecznie na połowę. Jedną połowę ciasta, ponownie układam w formie.
Sposób przygotowania masy:
- Śmietanę ubijam mikserem razem z cukrem pudrem, serkiem mascarpone, powidłami. Żelatynę rozrabiam w małej ilości wody i wlewam do masy pod koniec ubijania, chwilkę miksuję.
- Masę wykładam na ciasto, przykrywam drugą połową ciasta.
Sposób przygotowania polewy:
- Śliwki suszone moczę około 30 minut w gorącej wodzie. Po tym czasie odlewam wodę, a śliwki kroję drobno. Układam na wierzchu ciasta.
- Do rondelka przekładam połamaną na małe tabliczki czekoladę, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Polewę rozsmarowuję po całej powierzchni ciasta.
- Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze