Trwa ładowanie...
d3gk36o
18-12-2022 09:24

Świąteczny piernik przekładany kremem

Przepis

Ten wyjątkowy piernik smakuje niemal jak słynne alpejskie pierniczki. Jest miękki, rozpływający się w ustach, korzenny. Podczas pieczenia zapach rozniesie się po całym domu, wprowadzając nas w świąteczny nastrój. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d3gk36o
2.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na ciasto:

  • 4 szk. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 25 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 1 ½ opakowania przyprawy do piernika
  • 2 szk. mleka
  • 2 szk. cukru
  • 280 g powideł śliwkowych

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietany 30 proc.
  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny
  • 280 g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na polewę:

  • 160 g czekolady mlecznej
  • ½ szk. śmietany 30 proc.
  • 100 g śliwek suszonych
Przepis
  • Mąkę wsypuję do miski, dodaję sodę, kakao i dokładnie mieszam.
  • Margarynę rozpuszczam i studzę. Białka oddzielam od żółtek, Białka ubijam mikserem razem z cukrem, następnie dodaję żółtka oraz przyprawę do piekarnika.
  • Miksując nadal dodaję na przemian mąkę, mleko, rozpuszczoną margarynę aż do wyczerpania składników.
  • Na koniec ciasto łączę z powidłami, mieszając delikatnie łyżką.
  • Ciasto wylewam do formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 st. C.
  • Po upieczeniu ciasto studzę i kroję poprzecznie na połowę. Jedną połowę ciasta, ponownie układam w formie.

Sposób przygotowania masy:

  • Śmietanę ubijam mikserem razem z cukrem pudrem, serkiem mascarpone, powidłami. Żelatynę rozrabiam w małej ilości wody i wlewam do masy pod koniec ubijania, chwilkę miksuję.
  • Masę wykładam na ciasto, przykrywam drugą połową ciasta.

Sposób przygotowania polewy:

  • Śliwki suszone moczę około 30 minut w gorącej wodzie. Po tym czasie odlewam wodę, a śliwki kroję drobno. Układam na wierzchu ciasta.
  • Do rondelka przekładam połamaną na małe tabliczki czekoladę, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Polewę rozsmarowuję po całej powierzchni ciasta.
  • Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Świąteczny piernik przekładany kremem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3gk36o
d3gk36o
d3gk36o
d3gk36o
Więcej tematów
d3gk36o