Świąteczny piernik przekładany kremem

Ten wyjątkowy piernik smakuje niemal jak słynne alpejskie pierniczki. Jest miękki, rozpływający się w ustach, korzenny. Podczas pieczenia zapach rozniesie się po całym domu, wprowadzając nas w świąteczny nastrój. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Świąteczny piernik przekładany krememŚwiąteczny piernik przekładany kremem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na ciasto:

  • 4 szk. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 25 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 1 ½ opakowania przyprawy do piernika
  • 2 szk. mleka
  • 2 szk. cukru
  • 280 g powideł śliwkowych

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietany 30 proc.
  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny
  • 280 g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na polewę:

  • 160 g czekolady mlecznej
  • ½ szk. śmietany 30 proc.
  • 100 g śliwek suszonych

Przepis

  • Mąkę wsypuję do miski, dodaję sodę, kakao i dokładnie mieszam.
  • Margarynę rozpuszczam i studzę. Białka oddzielam od żółtek, Białka ubijam mikserem razem z cukrem, następnie dodaję żółtka oraz przyprawę do piekarnika.
  • Miksując nadal dodaję na przemian mąkę, mleko, rozpuszczoną margarynę aż do wyczerpania składników.
  • Na koniec ciasto łączę z powidłami, mieszając delikatnie łyżką.
  • Ciasto wylewam do formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 st. C.
  • Po upieczeniu ciasto studzę i kroję poprzecznie na połowę. Jedną połowę ciasta, ponownie układam w formie.

Sposób przygotowania masy:

  • Śmietanę ubijam mikserem razem z cukrem pudrem, serkiem mascarpone, powidłami. Żelatynę rozrabiam w małej ilości wody i wlewam do masy pod koniec ubijania, chwilkę miksuję.
  • Masę wykładam na ciasto, przykrywam drugą połową ciasta.

Sposób przygotowania polewy:

  • Śliwki suszone moczę około 30 minut w gorącej wodzie. Po tym czasie odlewam wodę, a śliwki kroję drobno. Układam na wierzchu ciasta.
  • Do rondelka przekładam połamaną na małe tabliczki czekoladę, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Polewę rozsmarowuję po całej powierzchni ciasta.
  • Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca