Trwa ładowanie...
d13vjyh
18-12-2022 09:24

Świąteczny piernik przekładany kremem

Przepis

Ten wyjątkowy piernik smakuje niemal jak słynne alpejskie pierniczki. Jest miękki, rozpływający się w ustach, korzenny. Podczas pieczenia zapach rozniesie się po całym domu, wprowadzając nas w świąteczny nastrój. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d13vjyh
4.6
(7 głosów)
Oceń:
Na ile osób:

8

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na ciasto:

  • 4 szk. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 25 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 1 ½ opakowania przyprawy do piernika
  • 2 szk. mleka
  • 2 szk. cukru
  • 280 g powideł śliwkowych

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietany 30 proc.
  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny
  • 280 g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na polewę:

  • 160 g czekolady mlecznej
  • ½ szk. śmietany 30 proc.
  • 100 g śliwek suszonych
Przepis
  • Mąkę wsypuję do miski, dodaję sodę, kakao i dokładnie mieszam.
  • Margarynę rozpuszczam i studzę. Białka oddzielam od żółtek, Białka ubijam mikserem razem z cukrem, następnie dodaję żółtka oraz przyprawę do piekarnika.
  • Miksując nadal dodaję na przemian mąkę, mleko, rozpuszczoną margarynę aż do wyczerpania składników.
  • Na koniec ciasto łączę z powidłami, mieszając delikatnie łyżką.
  • Ciasto wylewam do formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 st. C.
  • Po upieczeniu ciasto studzę i kroję poprzecznie na połowę. Jedną połowę ciasta, ponownie układam w formie.

Sposób przygotowania masy:

  • Śmietanę ubijam mikserem razem z cukrem pudrem, serkiem mascarpone, powidłami. Żelatynę rozrabiam w małej ilości wody i wlewam do masy pod koniec ubijania, chwilkę miksuję.
  • Masę wykładam na ciasto, przykrywam drugą połową ciasta.

Sposób przygotowania polewy:

  • Śliwki suszone moczę około 30 minut w gorącej wodzie. Po tym czasie odlewam wodę, a śliwki kroję drobno. Układam na wierzchu ciasta.
  • Do rondelka przekładam połamaną na małe tabliczki czekoladę, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Polewę rozsmarowuję po całej powierzchni ciasta.
  • Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podziel się opinią

4
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d13vjyh
d13vjyh
d13vjyh
Więcej tematów
d13vjyh

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj