Zupa grzybowa z makaronem
Zupa grzybowa to smak jesieni, wtedy też najlepiej przygotować ją na świeżych grzybach leśnych. Jest wiele przepisów na ten przysmak, my przedstawiamy wersję z domowymi, lanymi kluseczkami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Na zupę:
- 500 g świeżych grzybów leśnych (najlepiej różne gatunki: podgrzybki, borowiki, maślaki, koźlarze)
- 1 litr wywaru warzywnego na włoszczyźnie
- 1 marchew
- 1-2 szalotki
- 2 łyżki sera mascarpone (lub 100 ml kremówki)
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, suszony lubczyk i tymianek, 1 ziele angielskie i 1 liść laurowy.
Na kluski lane:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli
- Wywar postawić na palniku i dodać do niego pokrojoną w plastry marchew oraz wrzucić przyprawy.
- W międzyczasie oczyszczone grzyby pokroić na plastry, a szalotkę w drobną kostkę.
- Rozgrzać masło na patelni i wrzucić grzyby. Podsmażać, aż będą złociste, wrzucić szalotkę i dusić jeszcze kilka minut na małym ogniu.
- Przełożyć do garnka z wrzącym bulionem i gotować przez kolejne 20 minut.
- W tym czasie przygotować ciasto na lane kluski: w miseczce rozkłócić jajka i przesiać do nich mąkę. Wymieszać rózgą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wlewać cienkim strumykiem na gotujący się rosół. Lane kluski będą gotowe po upływie mniej więcej 1 minuty.
- Ser mascarpone lub kremówkę rozrobić z niewielką ilością gorącego wywaru i wlać do zupy. Podgrzewać przez chwilę, nie doprowadzając do wrzenia.
- Zupę można podawać ze świeżym pieczywem, posypaną natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze