WAŻNE
TERAZ

Zatrzymano mężczyznę, który groził prezydentowi Nawrockiemu

Ciasto makowe z kremem. Idealne na świąteczny stół

Mak to nieodłączny składnik świątecznych wypieków. Mamy dla was świetny przepis na makowe ciasto z czekoladą, migdałami i kremem z mascarpone. Ciasto jest niezwykle aromatyczne i wilgotne. Po prostu doskonałe! Przepis z bloga "Di bloguje".

Ciasto makowe z kremem. Idealne na świąteczny stółCiasto makowe z kremem. Idealne na świąteczny stół
Diana Rusiłowicz

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka maku + 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki bułki tartej (płaskie)
  • 2 łyżki zmielonych herbatników (można zastąpić bułką tartą)
  • 50 g migdałów (bez skórki)
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 5-6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Krem:

  • 300 g serka mascarpone
  • 150 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa
  • posiekane migdały i płatki migdałowe do dekoracji

Przepis

  • Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia.
  • Następnie mak osączyć i zmielić (2 razy) za pomocą maszynki z gęstym sitem (lub malakserem).
  • Żółtka z cukrem utrzeć do białości i połączyć z sokiem z cytryny oraz aromatem migdałowym.
  • Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane migdały i startą czekoladę.
  • Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę.
  • Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika.
  • Piec (do tzw. "suchego patyczka") 45-60 minut w 175-180 stopniach.
  • Pod dokładnym ostudzeniu - ostrożnie przekroić na 2 blaty.
  • Przygotować krem. Kremówkę ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodając (stopniowo) cukier puder.
  • Śmietankę wymieszać (partiami) z serkiem mascarpone - zmiksowanym z sokiem z cytryny.
  • Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go kremem i przykryć kolejnym blatem.
  • Wierzch posmarować polewą czekoladową, obficie posypać migdałami i porządnie schłodzić w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości