Trwa ładowanie...
df0rco1
18-11-2021 09:56

Ciasto makowe z kremem. Idealne na świąteczny stół

Przepis

Mak to nieodłączny składnik świątecznych wypieków. Mamy dla was świetny przepis na makowe ciasto z czekoladą, migdałami i kremem z mascarpone. Ciasto jest niezwykle aromatyczne i wilgotne. Po prostu doskonałe! Przepis z bloga "Di bloguje".

df0rco1
4.6
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki
  • Ciasto:
  • 1 szklanka maku + 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki bułki tartej (płaskie)
  • 2 łyżki zmielonych herbatników (można zastąpić bułką tartą)
  • 50 g migdałów (bez skórki)
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 5-6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Krem:

  • 300 g serka mascarpone
  • 150 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa
  • posiekane migdały i płatki migdałowe do dekoracji
Przepis
  • Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia.
  • Następnie mak osączyć i zmielić (2 razy) za pomocą maszynki z gęstym sitem (lub malakserem).
  • Żółtka z cukrem utrzeć do białości i połączyć z sokiem z cytryny oraz aromatem migdałowym.
  • Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane migdały i startą czekoladę.
  • Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę.
  • Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika.
  • Piec (do tzw. "suchego patyczka") 45-60 minut w 175-180 stopniach.
  • Pod dokładnym ostudzeniu - ostrożnie przekroić na 2 blaty.
  • Przygotować krem. Kremówkę ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodając (stopniowo) cukier puder.
  • Śmietankę wymieszać (partiami) z serkiem mascarpone - zmiksowanym z sokiem z cytryny.
  • Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go kremem i przykryć kolejnym blatem.
  • Wierzch posmarować polewą czekoladową, obficie posypać migdałami i porządnie schłodzić w lodówce.
Ciasto makowe z kremem. Idealne na świąteczny stół
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
df0rco1
df0rco1
df0rco1
Więcej tematów
df0rco1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj