Ciasto makowe z kremem. Idealne na świąteczny stół
Mak to nieodłączny składnik świątecznych wypieków. Mamy dla was świetny przepis na makowe ciasto z czekoladą, migdałami i kremem z mascarpone. Ciasto jest niezwykle aromatyczne i wilgotne. Po prostu doskonałe! Przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- Ciasto:
- 1 szklanka maku + 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki bułki tartej (płaskie)
- 2 łyżki zmielonych herbatników (można zastąpić bułką tartą)
- 50 g migdałów (bez skórki)
- 30 g gorzkiej czekolady
- 5-6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- 3 łyżki soku z cytryny
- kilka kropel aromatu migdałowego
Krem:
- 300 g serka mascarpone
- 150 g śmietanki kremówki 30 proc.
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
- posiekane migdały i płatki migdałowe do dekoracji
- Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia.
- Następnie mak osączyć i zmielić (2 razy) za pomocą maszynki z gęstym sitem (lub malakserem).
- Żółtka z cukrem utrzeć do białości i połączyć z sokiem z cytryny oraz aromatem migdałowym.
- Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane migdały i startą czekoladę.
- Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę.
- Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika.
- Piec (do tzw. "suchego patyczka") 45-60 minut w 175-180 stopniach.
- Pod dokładnym ostudzeniu - ostrożnie przekroić na 2 blaty.
- Przygotować krem. Kremówkę ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodając (stopniowo) cukier puder.
- Śmietankę wymieszać (partiami) z serkiem mascarpone - zmiksowanym z sokiem z cytryny.
- Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go kremem i przykryć kolejnym blatem.
- Wierzch posmarować polewą czekoladową, obficie posypać migdałami i porządnie schłodzić w lodówce.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze