Ciasto makowe z kremem. Idealne na świąteczny stół

Mak to nieodłączny składnik świątecznych wypieków. Mamy dla was świetny przepis na makowe ciasto z czekoladą, migdałami i kremem z mascarpone. Ciasto jest niezwykle aromatyczne i wilgotne. Po prostu doskonałe! Przepis z bloga "Di bloguje".

Ciasto makowe z kremem. Idealne na świąteczny stółCiasto makowe z kremem. Idealne na świąteczny stół
Diana Rusiłowicz

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka maku + 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki bułki tartej (płaskie)
  • 2 łyżki zmielonych herbatników (można zastąpić bułką tartą)
  • 50 g migdałów (bez skórki)
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 5-6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Krem:

  • 300 g serka mascarpone
  • 150 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa
  • posiekane migdały i płatki migdałowe do dekoracji

Przepis

  • Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia.
  • Następnie mak osączyć i zmielić (2 razy) za pomocą maszynki z gęstym sitem (lub malakserem).
  • Żółtka z cukrem utrzeć do białości i połączyć z sokiem z cytryny oraz aromatem migdałowym.
  • Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane migdały i startą czekoladę.
  • Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę.
  • Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika.
  • Piec (do tzw. "suchego patyczka") 45-60 minut w 175-180 stopniach.
  • Pod dokładnym ostudzeniu - ostrożnie przekroić na 2 blaty.
  • Przygotować krem. Kremówkę ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodając (stopniowo) cukier puder.
  • Śmietankę wymieszać (partiami) z serkiem mascarpone - zmiksowanym z sokiem z cytryny.
  • Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go kremem i przykryć kolejnym blatem.
  • Wierzch posmarować polewą czekoladową, obficie posypać migdałami i porządnie schłodzić w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców