Ciasto makowe z kremem. Idealne na świąteczny stół

Mak to nieodłączny składnik świątecznych wypieków. Mamy dla was świetny przepis na makowe ciasto z czekoladą, migdałami i kremem z mascarpone. Ciasto jest niezwykle aromatyczne i wilgotne. Po prostu doskonałe! Przepis z bloga "Di bloguje".

Ciasto makowe z kremem. Idealne na świąteczny stółCiasto makowe z kremem. Idealne na świąteczny stół
Diana Rusiłowicz

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka maku + 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki bułki tartej (płaskie)
  • 2 łyżki zmielonych herbatników (można zastąpić bułką tartą)
  • 50 g migdałów (bez skórki)
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 5-6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Krem:

  • 300 g serka mascarpone
  • 150 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa
  • posiekane migdały i płatki migdałowe do dekoracji

Przepis

  • Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia.
  • Następnie mak osączyć i zmielić (2 razy) za pomocą maszynki z gęstym sitem (lub malakserem).
  • Żółtka z cukrem utrzeć do białości i połączyć z sokiem z cytryny oraz aromatem migdałowym.
  • Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane migdały i startą czekoladę.
  • Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę.
  • Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika.
  • Piec (do tzw. "suchego patyczka") 45-60 minut w 175-180 stopniach.
  • Pod dokładnym ostudzeniu - ostrożnie przekroić na 2 blaty.
  • Przygotować krem. Kremówkę ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodając (stopniowo) cukier puder.
  • Śmietankę wymieszać (partiami) z serkiem mascarpone - zmiksowanym z sokiem z cytryny.
  • Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go kremem i przykryć kolejnym blatem.
  • Wierzch posmarować polewą czekoladową, obficie posypać migdałami i porządnie schłodzić w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀