Sernik z gruszkami. Dosłownie rozplywa się w ustach
Niezwykle delikatny i kremowy sernik z gruszkami i kokosową kruszonką. Osłodzi niejedno jesienne popołudnie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Spód:
- 300 g kakaowych herbatników
- 110-120 g masła – roztopionego, ostudzonego
- 1 łyżka kakao bez cukru
Kruszonka:
- 120 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 100 g masła (użyłam masła w temperaturze pokojowej)
- 80 g jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
- 60 g wiórków kokosowych
Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 800 g gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 250 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 3-4 nieduże gruszki
- Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę. Na czas dalszych przygotowań wstawić ją do lodówki.
- Spód: herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, wlać roztopione masło, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm lub 26cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno), wyrównać i docisnąć.
- Masa serowa: do miski przełożyć ser z wiaderka, dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier z wanilią i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać serek mascarpone i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie do masy serowej dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Gruszki obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne. Połówki przekroić wzdłuż na 3-4 kawałki. Na przygotowany spód w blaszce wylać troszkę masy serowej, aby tylko przykryła spód, wyrównać. Na wierzchu poukładać kawałki gruszek.
- Na gruszki wylać pozostałą masę serową, wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra-dół przez 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
- Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i na wierzch wyłożyć kokosową kruszonkę. Sernik z powrotem wstawić do nagrzanego piekarnika. Dalej piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra–dół przez około 45-50 minut.
- Sernik po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Ostudzony sernik można wstawić do lodówki na parę godzin, ja wstawiłam na całą noc.
- Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze