Trwa ładowanie...
dpted1z
Natalia Kudela

Sernik z gruszkami. Dosłownie rozplywa się w ustach

Przepis

Niezwykle delikatny i kremowy sernik z gruszkami i kokosową kruszonką. Osłodzi niejedno jesienne popołudnie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

dpted1z
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka, fot: ©Monika - stock.adobe.com
Składniki

Spód:

  • 300 g kakaowych herbatników
  • 110-120 g masła – roztopionego, ostudzonego
  • 1 łyżka kakao bez cukru

Kruszonka:

  • 120 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 100 g masła (użyłam masła w temperaturze pokojowej)
  • 80 g jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
  • 60 g wiórków kokosowych

Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 800 g gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 3-4 nieduże gruszki
Przepis
  • Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę. Na czas dalszych przygotowań wstawić ją do lodówki.
  • Spód: herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, wlać roztopione masło, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm lub 26cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno), wyrównać i docisnąć.
  • Masa serowa: do miski przełożyć ser z wiaderka, dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier z wanilią i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać serek mascarpone i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie do masy serowej dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Gruszki obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne. Połówki przekroić wzdłuż na 3-4 kawałki. Na przygotowany spód w blaszce wylać troszkę masy serowej, aby tylko przykryła spód, wyrównać. Na wierzchu poukładać kawałki gruszek.
  • Na gruszki wylać pozostałą masę serową, wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra-dół przez 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i na wierzch wyłożyć kokosową kruszonkę. Sernik z powrotem wstawić do nagrzanego piekarnika. Dalej piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra–dół przez około 45-50 minut.
  • Sernik po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzony sernik można wstawić do lodówki na parę godzin, ja wstawiłam na całą noc.
  • Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
Sernik z gruszkami. Dosłownie rozplywa się w ustach
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
dpted1z

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpted1z
dpted1z
dpted1z
dpted1z
Więcej tematów
dpted1z