Sernik z gruszkami. Dosłownie rozplywa się w ustach

Niezwykle delikatny i kremowy sernik z gruszkami i kokosową kruszonką. Osłodzi niejedno jesienne popołudnie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Sernik z gruszkami. Dosłownie rozplywa się w ustachSernik z gruszkami. Dosłownie rozplywa się w ustach
Natalia Kudela

Spód:

  • 300 g kakaowych herbatników
  • 110-120 g masła – roztopionego, ostudzonego
  • 1 łyżka kakao bez cukru

Kruszonka:

  • 120 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 100 g masła (użyłam masła w temperaturze pokojowej)
  • 80 g jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
  • 60 g wiórków kokosowych

Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 800 g gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 3-4 nieduże gruszki

Przepis

  • Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę. Na czas dalszych przygotowań wstawić ją do lodówki.
  • Spód: herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, wlać roztopione masło, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm lub 26cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno), wyrównać i docisnąć.
  • Masa serowa: do miski przełożyć ser z wiaderka, dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier z wanilią i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać serek mascarpone i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie do masy serowej dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Gruszki obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne. Połówki przekroić wzdłuż na 3-4 kawałki. Na przygotowany spód w blaszce wylać troszkę masy serowej, aby tylko przykryła spód, wyrównać. Na wierzchu poukładać kawałki gruszek.
  • Na gruszki wylać pozostałą masę serową, wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra-dół przez 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i na wierzch wyłożyć kokosową kruszonkę. Sernik z powrotem wstawić do nagrzanego piekarnika. Dalej piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra–dół przez około 45-50 minut.
  • Sernik po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzony sernik można wstawić do lodówki na parę godzin, ja wstawiłam na całą noc.
  • Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇