Kremowe ciacho z orzechami. Nie oprze się żaden łasuch

Macie ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcecie poczęstować czymś wyjątkowym gości? Oto rewelacyjna propozycja na przepyszny deser. Poznajcie przepis na bardzo proste ciasto z orzechami, daktylami. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Kremowe ciacho z orzechami. Nie oprze się żaden łasuchKremowe ciacho z orzechami. Nie oprze się żaden łasuch
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na spód ciasta:

  • 100 g masła
  • ½ szk. wody
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szk. mąki pszennej
  • 1 jajko

Składniki na bezę:

  • 4 białka jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 750 g mascarpone
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 200 g masy krówkowej
  • 180 g orzechów włoskich
  • 180 g daktyli

Składniki na polewę:

  • 45 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki śmietany 30 proc.

Przepis

  • Masło rozpuszczam z wodą, cukrem, kakao, kawą rozpuszczalną i studzę.
  • Jajko ubijam mikserem i łączę z ostudzoną masą, dodaję mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie mieszam.
  • Ciasto wykładam na dno tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180 st. C.
  • Sposób przygotowania bezy: białka ubijam mikserem razem cukrem na sztywno. Dodaję sól, mąkę ziemniaczaną. Masę wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę jedną godzinę w 100 st. C.
  • Sposób przygotowania masy: mascarpone ubijam mikserem razem ze śmietaną, następnie stopniowo dodaję masą krówkową, cały czas ubijając.
  • Masę łączę z pokrojonymi daktylami oraz pokruszonymi orzechami.
  • Sposób przygotowania polewy: czekoladę połamaną przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady.
  • Sposób przekładnia: na spód upieczonego ciasta wykładam masę, masę przykrywam upieczoną bezą i polewam polewą czekoladową. Odkładam do lodówki na 2 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał