Trwa ładowanie...
d235czp
15-05-2022 10:35

Kremowe ciacho z orzechami. Nie oprze się żaden łasuch

Przepis

Macie ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcecie poczęstować czymś wyjątkowym gości? Oto rewelacyjna propozycja na przepyszny deser. Poznajcie przepis na bardzo proste ciasto z orzechami, daktylami. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d235czp
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8-10

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na spód ciasta:

  • 100 g masła
  • ½ szk. wody
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szk. mąki pszennej
  • 1 jajko

Składniki na bezę:

  • 4 białka jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 750 g mascarpone
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 200 g masy krówkowej
  • 180 g orzechów włoskich
  • 180 g daktyli

Składniki na polewę:

  • 45 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki śmietany 30 proc.
Przepis
  • Masło rozpuszczam z wodą, cukrem, kakao, kawą rozpuszczalną i studzę.
  • Jajko ubijam mikserem i łączę z ostudzoną masą, dodaję mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie mieszam.
  • Ciasto wykładam na dno tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180 st. C.
  • Sposób przygotowania bezy: białka ubijam mikserem razem cukrem na sztywno. Dodaję sól, mąkę ziemniaczaną. Masę wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę jedną godzinę w 100 st. C.
  • Sposób przygotowania masy: mascarpone ubijam mikserem razem ze śmietaną, następnie stopniowo dodaję masą krówkową, cały czas ubijając.
  • Masę łączę z pokrojonymi daktylami oraz pokruszonymi orzechami.
  • Sposób przygotowania polewy: czekoladę połamaną przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady.
  • Sposób przekładnia: na spód upieczonego ciasta wykładam masę, masę przykrywam upieczoną bezą i polewam polewą czekoladową. Odkładam do lodówki na 2 godziny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kremowe ciacho z orzechami. Nie oprze się żaden łasuch
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d235czp
d235czp
d235czp
d235czp
Więcej tematów
d235czp

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj