Kremowe ciacho z orzechami. Nie oprze się żaden łasuch
Macie ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcecie poczęstować czymś wyjątkowym gości? Oto rewelacyjna propozycja na przepyszny deser. Poznajcie przepis na bardzo proste ciasto z orzechami, daktylami. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8-10 |
Okazja: |
Składniki na bezę:
- 4 białka jajek
- 1 szk. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 750 g mascarpone
- 200 ml śmietany 30 proc.
- 200 g masy krówkowej
- 180 g orzechów włoskich
- 180 g daktyli
Składniki na polewę:
- 45 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki śmietany 30 proc.
- Masło rozpuszczam z wodą, cukrem, kakao, kawą rozpuszczalną i studzę.
- Jajko ubijam mikserem i łączę z ostudzoną masą, dodaję mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie mieszam.
- Ciasto wykładam na dno tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180 st. C.
- Sposób przygotowania bezy: białka ubijam mikserem razem cukrem na sztywno. Dodaję sól, mąkę ziemniaczaną. Masę wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę jedną godzinę w 100 st. C.
- Sposób przygotowania masy: mascarpone ubijam mikserem razem ze śmietaną, następnie stopniowo dodaję masą krówkową, cały czas ubijając.
- Masę łączę z pokrojonymi daktylami oraz pokruszonymi orzechami.
- Sposób przygotowania polewy: czekoladę połamaną przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady.
- Sposób przekładnia: na spód upieczonego ciasta wykładam masę, masę przykrywam upieczoną bezą i polewam polewą czekoladową. Odkładam do lodówki na 2 godziny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze