Naleśniki z bananami. Słodki obiad dla całej rodziny
Trudno znaleźć choć jedną osobę, która nie lubiłaby naleśników. Możemy je przygotować na tysiąc różnych sposobów, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Dla małych i dużych łasuchów mamy przepis na naleśniki z bananami i kremem z serka mascarpone. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 szk. mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ szk. wody gazowanej
- 1 szk. mleka
- sól
Składniki na farsz:
- 6 bananów
- 1 łyżka masła
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki śmietany 30 proc.
- 1 czekolada mleczna
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka cukru
Przepis
- Mąkę, sól wsypuję do miski, wbijam jajko, wlewam wodę gazowaną oraz mieszając stopniowo mleko.
- Naleśniki smażę na rozgrzanym oleju.
- Masło rozpuszczam na patelni, następnie dodaję pokrojone w plasterki banany, cukier, cynamon i smażę około 5 minut.
- Czekoladę rozpuszczam razem ze śmietaną.
- Połowę naleśnika smaruję serkiem mascarpone a na drugiej połowie układam plasterki bananów i polewam czekoladą.
- Naleśnik składam na połowę i jeszcze raz na połowę żeby powstał mi trójkąt.
- Wierzch naleśników możemy polać czekoladą przed podaniem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl