Krem z mascarpone do ciast i deserów
Uniwersalny krem z popularnego sera z dodatkiem bitej śmietany. Przepyszny i wszechstronny. Można wykorzystać go do przekładania tortu, dekorowania ciast oraz przygotowywania deserów ze świeżymi owocami sezonowymi.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 250 g sera mascarpone
- 300 g śmietany 30 lub 36 procent
- 3 łyżki cukru pudru
- Śmietana i ser muszą być mocno schłodzone – kremówkę można dodatkowo wstawić na kilkanaście minut do zamrażalnika. Warto również misę wstawić do lodówki, by była schłodzona.
- Śmietankę wlać do przygotowanego naczynia i ubijać na najwyższych obrotach miksera – w zależności od jego mocy może to trwać nawet 5 minut.
- Gdy śmietana lekko zgęstnieje, partiami należy dodawać ser mascarpone oraz cukier puder.
- Ubijać wszystkie składniki, aż powstanie krem – masa zgęstnieje i będzie stawiać opór pod palcem. Krem musi być sztywny i zwarty – nie może przelewać się po misie.
- Tak ubity krem nie wymaga dodania żelatyny. Można nim od razu przekładać blaty tortowe lub dekorować ciasta.
- Do kremu można dodać dowolne dodatki: wiórki czekoladowe, wiórki kokosowe, posiekane orzechy, esencję waniliową, rum itd.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze