Kremowe ciasto bez pieczenia
Przepyszne kremowe ciacho z czekoladą, serkiem mascarpone i masą kajmakową. Słodycz przełamują solone orzeszki, które nadają ciastu również chrupkości. Ten bajeczny deser przygotujecie bez użycia piekarnika. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g herbatników kakaowych
- 750 g mascarpone
- 600 ml śmietany 36 proc.
- ½ szk. cukru pudru
- 1 puszka masy kajmakowej
- 100 g orzeszków zmiennych solonych
- ½ szk. mleka
- 80 g czekolady mlecznej
Przepis
- Dno tortownicy wykładasz namoczonymi w mleku herbatnikami.
- Do naczynia miksującego przekładasz serki mascarpone, wlewasz śmietanę (550 ml), wsypujesz cukier puder i miksujesz około 5 minut.
- Połowę masy wykładasz na ciastka, przykrywasz pozostałymi ciastkami.
- Herbatniki smarujesz masą kajmak, układasz pozostałą masę mascarpone.
- Masę posypujesz orzeszkami.
- Czekoladę rozpuszczasz ze śmietaną (50 ml) i polewasz orzeszki.
- Ciasto chłodzisz w lodówce przez ok. 2 godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl