Trwa ładowanie...
d3crm0x
17-03-2022 09:00

Ciasto orzechowe bez pieczenia. Obłędnie kremowe i pyszne

Przepis

Kremowe ciasto bez pieczenia z orzechami, kajmakiem i wafelkami. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d3crm0x
4.0
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 300 g wafelków kakaowych
  • 200 g orzechów ziemnych solonych
  • 200 g herbatników kakaowych
  • 330 ml śmietany 30 proc.
  • 500 g mascarpone
  • 200 g masy kajmakowej
  • odrobinę mleka
Przepis
  • Wafelki kakaowe kruszę, orzechy przekładam do woreczka i rozbijam na mniejsze części.
  • Na dnie formy układam namoczone w mleku herbatniki i smaruję cienko masą kajmakową.
  • Śmietanę ubijam z mascarpone mikserem przez około 5 minut. Następnie 1/3 masy odkładam, a do pozostałej dodaję pokruszone wafelki i połowę orzechów. Połowę tej masy wykładam na masę kajmak.
  • Ponownie układam herbatniki namoczone w mleku. Do pozostałej masy z wafelkami dodaję 1 łyżkę masy kajmakowej i dokładnie mieszam. Masę wykładam na herbatniki.
  • Masę przykrywam ostatnią warstwą z herbatników, następnie układam masę białą.
  • Czekoladę ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z pozostałymi orzechami i posypuję wierzch ciasta.
  • Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasto orzechowe bez pieczenia. Obłędnie kremowe i pyszne
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

16
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3crm0x
d3crm0x
d3crm0x
d3crm0x
Więcej tematów
d3crm0x