Ciasto orzechowe bez pieczenia. Obłędnie kremowe i pyszne

Kremowe ciasto bez pieczenia z orzechami, kajmakiem i wafelkami. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Ciasto orzechowe bez pieczenia. Obłędnie kremowe i pyszneCiasto orzechowe bez pieczenia. Obłędnie kremowe i pyszne
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g wafelków kakaowych
  • 200 g orzechów ziemnych solonych
  • 200 g herbatników kakaowych
  • 330 ml śmietany 30 proc.
  • 500 g mascarpone
  • 200 g masy kajmakowej
  • odrobinę mleka

Przepis

  • Wafelki kakaowe kruszę, orzechy przekładam do woreczka i rozbijam na mniejsze części.
  • Na dnie formy układam namoczone w mleku herbatniki i smaruję cienko masą kajmakową.
  • Śmietanę ubijam z mascarpone mikserem przez około 5 minut. Następnie 1/3 masy odkładam, a do pozostałej dodaję pokruszone wafelki i połowę orzechów. Połowę tej masy wykładam na masę kajmak.
  • Ponownie układam herbatniki namoczone w mleku. Do pozostałej masy z wafelkami dodaję 1 łyżkę masy kajmakowej i dokładnie mieszam. Masę wykładam na herbatniki.
  • Masę przykrywam ostatnią warstwą z herbatników, następnie układam masę białą.
  • Czekoladę ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z pozostałymi orzechami i posypuję wierzch ciasta.
  • Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości