Rzodkiewki - chrup na zdrowie

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 7Źródło witamin i minerałów

Obraz
© iStock.com

Rzodkiewki, choć małe i niepozorne, są niezwykle cennym źródłem składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na stan naszego organizmu. Ich prozdrowotne właściwości doceniali już starożytni Grecy i Egipcjanie. Dowiedz się więcej o właściwościach rzodkiewek i zacznij korzystać z ich dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Tym bardziej, że sezon na te warzywa trwa w najlepsze – wykorzystaj go.

Zobacz także wideo: Jak przechowywać owoce i warzywa w lodówce.

/ 7Co znajdziemy w rzodkiewkach?

Obraz
© Shutterstock.com

Rzodkiewki posiadają bardzo mało kalorii, bo w 100 g znajduje się zaledwie 16 kcal – to naprawdę bardzo niewiele. Warzywa te są polecane w diecie osób cierpiących na nadciśnienie, ponieważ dzięki zawartości sporej ilości potasu (233 mg/100 g), skutecznie obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi. Co więcej znajdziemy w nich błonnik, witaminę C, wapń i sód. Całkiem sporo jak na małą i niepozorną rzodkiewkę.

/ 7Rzodkiewki – na co i dla kogo?

Obraz
© Stuff | Szymon Łaszewski

Jeżeli borykasz się z problemami układu pokarmowego lub wątroby – jedz rzodkiewki. Dodatkowo, warzywa te działają żółciopędnie, dlatego należy spożywać je w wypadku braku łaknienia, niestrawności. A czy wiedzieliście, że rzodkiewki działają wykrztuśnie? W związku z tym pomogą złagodzić męczący kaszel. Zawarte w nich składniki odżywcze działają grzybobójczo i bakteriostatycznie.

Medycyna naturalna zaleca jedzenie rzodkiewek w przypadku krzywicy, anemii, reumatyzmu, artretyzmu i demineralizacji organizmu. Jeżeli twoje włosy wypadają, a paznokcie łamią się – jedz rzodkiewki, gdyż dzięki zawartości związków siarki, przyczyniają się do wzmocnienia włosów i paznokci. Natomiast z dala od rzodkiewek powinny trzymać się osoby mające problemy z trzustką, wrzodami i zespołem jelita drażliwego, a cierpiący na kamicę fosforanową powinni ograniczyć spożywanie togo warzywa.

/ 7Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF.COM

Najlepsze i najbardziej wartościowe są rzodkiewki zaraz po zerwaniu, a żeby się takimi raczyć, wystarczy naprawdę niewiele – jeżeli nie masz ogródka, dobrze nasłoneczniony balkon powinien wystarczyć. W długiej doniczce z żyzną ziemną umieść w trzycentymetrowych odstępach ziarenka. Podlewaj je regularnie, ale nie zbyt obficie, a po ok. 3 tygodniach możesz cieszyć się smakiem samodzielnie wyhodowanych rzodkiewek.

A czy wiedzieliście, że młode liście rzodkiewki także można jeść? Są delikatne w smaku i niezwykle bogate w składniki odżywcze.

/ 7Kupuj najlepsze

Obraz
© Shutterstock.com

Rzodkiewki są raczej delikatnymi i nietrwałymi warzywami, dlatego można je przechowywać w lodówce do 2 dni. Wybierając rzodkiewki, należy zwrócić uwagę nie tylko na ich korzeń, ale także na liście. Kiedy są pożółkłe, zrezygnuj z kupna takiego pęczka, gdyż może to świadczyć o dużej zawartości azotanów. Przerośnięte, pękate rzodkiewki także mogą zawierać ten związek w nadmiarze.

Aby dobrze przechowywać rzodkiewki, należy pamiętać o trzech zasadach:

  • Zaraz po kupnie trzeba je dokładnie umyć i odciąć liście.
  • Nie przechowywać ich w szczelnie zamkniętych pojemnikach (niedobór tlenu przyspiesza proces przekształcania azotanów w niebezpieczne dla zdrowia azotyny).
  • Nie należy przechowywać rzodkiewek w lodówce dłużej niż 2 dni.

/ 7Rzodkiewki w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Rzodkiewki najczęściej jadamy pokrojone na kanapkach, w twarożkach, w sałatkach albo w całości jako zdrową i niskokaloryczną przekąskę. Charakteryzują się dosyć ostrym smakiem, dlatego dla osób o nieco delikatniejszym podniebieniu rada – jedz je razem z jogurtem naturalnym, który zneutralizuje ich ostry smak.

Można także przygotować je na gorąco – świetnie smakują zarówno gotowane, duszone, jak i w postaci zupy lub zawekować i cieszyć się ich smakiem zimą.

/ 7Ciekawostka

Obraz
© Shutterstock.com

Czy wiecie, że istnieje rzodkiewka arbuzowa? Co prawda smakuje podobnie jak dobrze nam znana rzodkiewka, ale jest nieco delikatniejsza, a jej smak lekko orzechowy. Występuje ona w trzech kolorach: zielonym, fioletowym i różowym. Trzeba przyznać, że wygląda pięknie, prawda? Niestety, jest trudno dostępna w Polsce.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca