Rzodkiewki - chrup na zdrowie

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 7Źródło witamin i minerałów

Obraz
© iStock.com

Rzodkiewki, choć małe i niepozorne, są niezwykle cennym źródłem składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na stan naszego organizmu. Ich prozdrowotne właściwości doceniali już starożytni Grecy i Egipcjanie. Dowiedz się więcej o właściwościach rzodkiewek i zacznij korzystać z ich dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Tym bardziej, że sezon na te warzywa trwa w najlepsze – wykorzystaj go.

Zobacz także wideo: Jak przechowywać owoce i warzywa w lodówce.

/ 7Co znajdziemy w rzodkiewkach?

Obraz
© Shutterstock.com

Rzodkiewki posiadają bardzo mało kalorii, bo w 100 g znajduje się zaledwie 16 kcal – to naprawdę bardzo niewiele. Warzywa te są polecane w diecie osób cierpiących na nadciśnienie, ponieważ dzięki zawartości sporej ilości potasu (233 mg/100 g), skutecznie obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi. Co więcej znajdziemy w nich błonnik, witaminę C, wapń i sód. Całkiem sporo jak na małą i niepozorną rzodkiewkę.

/ 7Rzodkiewki – na co i dla kogo?

Obraz
© Stuff | Szymon Łaszewski

Jeżeli borykasz się z problemami układu pokarmowego lub wątroby – jedz rzodkiewki. Dodatkowo, warzywa te działają żółciopędnie, dlatego należy spożywać je w wypadku braku łaknienia, niestrawności. A czy wiedzieliście, że rzodkiewki działają wykrztuśnie? W związku z tym pomogą złagodzić męczący kaszel. Zawarte w nich składniki odżywcze działają grzybobójczo i bakteriostatycznie.

Medycyna naturalna zaleca jedzenie rzodkiewek w przypadku krzywicy, anemii, reumatyzmu, artretyzmu i demineralizacji organizmu. Jeżeli twoje włosy wypadają, a paznokcie łamią się – jedz rzodkiewki, gdyż dzięki zawartości związków siarki, przyczyniają się do wzmocnienia włosów i paznokci. Natomiast z dala od rzodkiewek powinny trzymać się osoby mające problemy z trzustką, wrzodami i zespołem jelita drażliwego, a cierpiący na kamicę fosforanową powinni ograniczyć spożywanie togo warzywa.

/ 7Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF.COM

Najlepsze i najbardziej wartościowe są rzodkiewki zaraz po zerwaniu, a żeby się takimi raczyć, wystarczy naprawdę niewiele – jeżeli nie masz ogródka, dobrze nasłoneczniony balkon powinien wystarczyć. W długiej doniczce z żyzną ziemną umieść w trzycentymetrowych odstępach ziarenka. Podlewaj je regularnie, ale nie zbyt obficie, a po ok. 3 tygodniach możesz cieszyć się smakiem samodzielnie wyhodowanych rzodkiewek.

A czy wiedzieliście, że młode liście rzodkiewki także można jeść? Są delikatne w smaku i niezwykle bogate w składniki odżywcze.

/ 7Kupuj najlepsze

Obraz
© Shutterstock.com

Rzodkiewki są raczej delikatnymi i nietrwałymi warzywami, dlatego można je przechowywać w lodówce do 2 dni. Wybierając rzodkiewki, należy zwrócić uwagę nie tylko na ich korzeń, ale także na liście. Kiedy są pożółkłe, zrezygnuj z kupna takiego pęczka, gdyż może to świadczyć o dużej zawartości azotanów. Przerośnięte, pękate rzodkiewki także mogą zawierać ten związek w nadmiarze.

Aby dobrze przechowywać rzodkiewki, należy pamiętać o trzech zasadach:

  • Zaraz po kupnie trzeba je dokładnie umyć i odciąć liście.
  • Nie przechowywać ich w szczelnie zamkniętych pojemnikach (niedobór tlenu przyspiesza proces przekształcania azotanów w niebezpieczne dla zdrowia azotyny).
  • Nie należy przechowywać rzodkiewek w lodówce dłużej niż 2 dni.

/ 7Rzodkiewki w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Rzodkiewki najczęściej jadamy pokrojone na kanapkach, w twarożkach, w sałatkach albo w całości jako zdrową i niskokaloryczną przekąskę. Charakteryzują się dosyć ostrym smakiem, dlatego dla osób o nieco delikatniejszym podniebieniu rada – jedz je razem z jogurtem naturalnym, który zneutralizuje ich ostry smak.

Można także przygotować je na gorąco – świetnie smakują zarówno gotowane, duszone, jak i w postaci zupy lub zawekować i cieszyć się ich smakiem zimą.

/ 7Ciekawostka

Obraz
© Shutterstock.com

Czy wiecie, że istnieje rzodkiewka arbuzowa? Co prawda smakuje podobnie jak dobrze nam znana rzodkiewka, ale jest nieco delikatniejsza, a jej smak lekko orzechowy. Występuje ona w trzech kolorach: zielonym, fioletowym i różowym. Trzeba przyznać, że wygląda pięknie, prawda? Niestety, jest trudno dostępna w Polsce.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa