Ryba na piątek: łosoś. 5 pomysłów na apetyczne dania

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Mimo że ryby często są polecane przez dietetyków, nie pojawiają się zbyt często w polskich domach. Warto to zmienić, szczególnie, że łosoś, bogaty w białko i kwasy omega-3, znajdzie w kuchni wiele zastosowań. Świetnie sprawdzi się w faszerowanych ziemniakach lub w formie skandynawskiego przysmaku, nazywanego gravlaks. Chcecie poznać więcej inspirujących dań z łososiem? Zapraszamy do naszej galerii.

/ 6Pieczony łosoś z aromatycznym sosem

Obraz
© 123RF

Pieczony filet z łososia to proste, ale niezwykle smaczne i pełne wartości odżywczych danie. Możemy podać go w towarzystwie pieczonych warzyw, a także z ziołowym masłem lub sosami. Smak mięsa dobrze podkreśli sos śmietanowy, koperkowy, pomidorowy, a także maślano-cytrynowy. Obecnie świeży filet z łososia (100 g) możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 4,49 złotych.

/ 6Tarta z łososiem i warzywami

Obraz
© 123RF

Delikatne, kruche ciasto i wyrazisty smak farszu z łososia i warzyw zamienią zwykły obiad w kulinarną ucztę. Jakie składniki możemy dodać do tej ryby? Świetnie sprawdzą się brokuły, buraki, por, a także pomidory, szpinak szparagi i gruszki. Dodatkowo walory smakowe łososia podkręcą sery - feta lub camembert.

/ 6Warzywa i owoce faszerowane łososiem

Obraz
© 123RF

Faszerowane rybą owoce i warzywa świetnie sprawdzą się jako apetyczny obiad w letnie popołudnie. A łosoś znakomicie się do tego nadaje. Rybny farsz z dodatkiem soku z cytryny, imbiru, kurkumy lub gałki muszkatołowej świetnie podkręci smak pomidorów, papryki, ziemniaków, cukinii, a nawet awokado.

/ 6Szaszłyki z łososia

Obraz
© 123RF

Szaszłyki z łososia to kulinarna wariacja na temat pieczonej ryby. Możemy przygotować je zarówno na grillu jak i w piekarniku. Z dodatkiem cukinii, ziemniaków, papryki i ananasów mogą być nie tylko daniem obiadowym, którym zaskoczymy swoich gości, ale także pożywną przekąską w ciągu dnia.

/ 6Skandynawski gravlaks

Obraz
© 123RF

Chociaż łosoś kojarzy się głównie z Norwegią, gravlax, czyli tzw. pogrzebany łosoś jest popularny, w całej Skandynawii. Norwegowie nazywają ją gravlaks, a Islandczycy graflax. Z kolei dla Finów to graavilõhe. Przygotowuje się go z surowego filetu z łososia z grubą warstwą soli, cukru i kopru. Zazwyczaj podawany jest z dodatkiem sosu przygotowanego na bazie musztardy, śmietany, winnego octu z odrobiną pieprzu, soli i kopru.

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny