Ryba na piątek: łosoś. 5 pomysłów na apetyczne dania

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Mimo że ryby często są polecane przez dietetyków, nie pojawiają się zbyt często w polskich domach. Warto to zmienić, szczególnie, że łosoś, bogaty w białko i kwasy omega-3, znajdzie w kuchni wiele zastosowań. Świetnie sprawdzi się w faszerowanych ziemniakach lub w formie skandynawskiego przysmaku, nazywanego gravlaks. Chcecie poznać więcej inspirujących dań z łososiem? Zapraszamy do naszej galerii.

/ 6Pieczony łosoś z aromatycznym sosem

Obraz
© 123RF

Pieczony filet z łososia to proste, ale niezwykle smaczne i pełne wartości odżywczych danie. Możemy podać go w towarzystwie pieczonych warzyw, a także z ziołowym masłem lub sosami. Smak mięsa dobrze podkreśli sos śmietanowy, koperkowy, pomidorowy, a także maślano-cytrynowy. Obecnie świeży filet z łososia (100 g) możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 4,49 złotych.

/ 6Tarta z łososiem i warzywami

Obraz
© 123RF

Delikatne, kruche ciasto i wyrazisty smak farszu z łososia i warzyw zamienią zwykły obiad w kulinarną ucztę. Jakie składniki możemy dodać do tej ryby? Świetnie sprawdzą się brokuły, buraki, por, a także pomidory, szpinak szparagi i gruszki. Dodatkowo walory smakowe łososia podkręcą sery - feta lub camembert.

/ 6Warzywa i owoce faszerowane łososiem

Obraz
© 123RF

Faszerowane rybą owoce i warzywa świetnie sprawdzą się jako apetyczny obiad w letnie popołudnie. A łosoś znakomicie się do tego nadaje. Rybny farsz z dodatkiem soku z cytryny, imbiru, kurkumy lub gałki muszkatołowej świetnie podkręci smak pomidorów, papryki, ziemniaków, cukinii, a nawet awokado.

/ 6Szaszłyki z łososia

Obraz
© 123RF

Szaszłyki z łososia to kulinarna wariacja na temat pieczonej ryby. Możemy przygotować je zarówno na grillu jak i w piekarniku. Z dodatkiem cukinii, ziemniaków, papryki i ananasów mogą być nie tylko daniem obiadowym, którym zaskoczymy swoich gości, ale także pożywną przekąską w ciągu dnia.

/ 6Skandynawski gravlaks

Obraz
© 123RF

Chociaż łosoś kojarzy się głównie z Norwegią, gravlax, czyli tzw. pogrzebany łosoś jest popularny, w całej Skandynawii. Norwegowie nazywają ją gravlaks, a Islandczycy graflax. Z kolei dla Finów to graavilõhe. Przygotowuje się go z surowego filetu z łososia z grubą warstwą soli, cukru i kopru. Zazwyczaj podawany jest z dodatkiem sosu przygotowanego na bazie musztardy, śmietany, winnego octu z odrobiną pieprzu, soli i kopru.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki