Kulinarne inspiracje
Mimo że ryby często są polecane przez dietetyków, nie pojawiają się zbyt często w polskich domach. Warto to zmienić, szczególnie, że łosoś, bogaty w białko i kwasy omega-3, znajdzie w kuchni wiele zastosowań. Świetnie sprawdzi się w faszerowanych ziemniakach lub w formie skandynawskiego przysmaku, nazywanego gravlaks. Chcecie poznać więcej inspirujących dań z łososiem? Zapraszamy do naszej galerii.
Pieczony łosoś z aromatycznym sosem
Pieczony filet z łososia to proste, ale niezwykle smaczne i pełne wartości odżywczych danie. Możemy podać go w towarzystwie pieczonych warzyw, a także z ziołowym masłem lub sosami. Smak mięsa dobrze podkreśli sos śmietanowy, koperkowy, pomidorowy, a także maślano-cytrynowy. Obecnie świeży filet z łososia (100 g) możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 4,49 złotych.
Tarta z łososiem i warzywami
Delikatne, kruche ciasto i wyrazisty smak farszu z łososia i warzyw zamienią zwykły obiad w kulinarną ucztę. Jakie składniki możemy dodać do tej ryby? Świetnie sprawdzą się brokuły, buraki, por, a także pomidory, szpinak szparagi i gruszki. Dodatkowo walory smakowe łososia podkręcą sery - feta lub camembert.
Warzywa i owoce faszerowane łososiem
Faszerowane rybą owoce i warzywa świetnie sprawdzą się jako apetyczny obiad w letnie popołudnie. A łosoś znakomicie się do tego nadaje. Rybny farsz z dodatkiem soku z cytryny, imbiru, kurkumy lub gałki muszkatołowej świetnie podkręci smak pomidorów, papryki, ziemniaków, cukinii, a nawet awokado.
Szaszłyki z łososia
Szaszłyki z łososia to kulinarna wariacja na temat pieczonej ryby. Możemy przygotować je zarówno na grillu jak i w piekarniku. Z dodatkiem cukinii, ziemniaków, papryki i ananasów mogą być nie tylko daniem obiadowym, którym zaskoczymy swoich gości, ale także pożywną przekąską w ciągu dnia.
Skandynawski gravlaks
Chociaż łosoś kojarzy się głównie z Norwegią, gravlax, czyli tzw. pogrzebany łosoś jest popularny, w całej Skandynawii. Norwegowie nazywają ją gravlaks, a Islandczycy graflax. Z kolei dla Finów to graavilõhe. Przygotowuje się go z surowego filetu z łososia z grubą warstwą soli, cukru i kopru. Zazwyczaj podawany jest z dodatkiem sosu przygotowanego na bazie musztardy, śmietany, winnego octu z odrobiną pieprzu, soli i kopru.