Ryba na piątek: łosoś. 5 pomysłów na apetyczne dania

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Mimo że ryby często są polecane przez dietetyków, nie pojawiają się zbyt często w polskich domach. Warto to zmienić, szczególnie, że łosoś, bogaty w białko i kwasy omega-3, znajdzie w kuchni wiele zastosowań. Świetnie sprawdzi się w faszerowanych ziemniakach lub w formie skandynawskiego przysmaku, nazywanego gravlaks. Chcecie poznać więcej inspirujących dań z łososiem? Zapraszamy do naszej galerii.

/ 6Pieczony łosoś z aromatycznym sosem

Obraz
© 123RF

Pieczony filet z łososia to proste, ale niezwykle smaczne i pełne wartości odżywczych danie. Możemy podać go w towarzystwie pieczonych warzyw, a także z ziołowym masłem lub sosami. Smak mięsa dobrze podkreśli sos śmietanowy, koperkowy, pomidorowy, a także maślano-cytrynowy. Obecnie świeży filet z łososia (100 g) możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 4,49 złotych.

/ 6Tarta z łososiem i warzywami

Obraz
© 123RF

Delikatne, kruche ciasto i wyrazisty smak farszu z łososia i warzyw zamienią zwykły obiad w kulinarną ucztę. Jakie składniki możemy dodać do tej ryby? Świetnie sprawdzą się brokuły, buraki, por, a także pomidory, szpinak szparagi i gruszki. Dodatkowo walory smakowe łososia podkręcą sery - feta lub camembert.

/ 6Warzywa i owoce faszerowane łososiem

Obraz
© 123RF

Faszerowane rybą owoce i warzywa świetnie sprawdzą się jako apetyczny obiad w letnie popołudnie. A łosoś znakomicie się do tego nadaje. Rybny farsz z dodatkiem soku z cytryny, imbiru, kurkumy lub gałki muszkatołowej świetnie podkręci smak pomidorów, papryki, ziemniaków, cukinii, a nawet awokado.

/ 6Szaszłyki z łososia

Obraz
© 123RF

Szaszłyki z łososia to kulinarna wariacja na temat pieczonej ryby. Możemy przygotować je zarówno na grillu jak i w piekarniku. Z dodatkiem cukinii, ziemniaków, papryki i ananasów mogą być nie tylko daniem obiadowym, którym zaskoczymy swoich gości, ale także pożywną przekąską w ciągu dnia.

/ 6Skandynawski gravlaks

Obraz
© 123RF

Chociaż łosoś kojarzy się głównie z Norwegią, gravlax, czyli tzw. pogrzebany łosoś jest popularny, w całej Skandynawii. Norwegowie nazywają ją gravlaks, a Islandczycy graflax. Z kolei dla Finów to graavilõhe. Przygotowuje się go z surowego filetu z łososia z grubą warstwą soli, cukru i kopru. Zazwyczaj podawany jest z dodatkiem sosu przygotowanego na bazie musztardy, śmietany, winnego octu z odrobiną pieprzu, soli i kopru.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce