ycipk-31cowq
ycipk-31cowq

Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką

Przepis

Faszerowane pieczarki to szybka i bardzo smaczna przekąska. Najlepiej smakuje na ciepło. Wypróbujecie nasz przepis? A może macie własny pomysł na farsz do pieczarek?

Trwa ładowanie...
ycipk-31cowq
Zdjęcie Materiały prasowe
Podziel się
Składniki
  • 12 pieczarek
  • 1 paczka frankfurterek np. marki Berger
  • 50 g żółtego sera
  • ¼ czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • świeży tymianek
  • olej do smażenia
Przepis

Pieczarki umyć, oczyścić, usunąć nóżki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Frankfurterki pokroić
w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Na patelni zeszklić cebulkę. Podsmażyć kiełbaski, to samo zrobić z pokrojoną papryką. Kapelusze pieczarek wypełnić kolejno: cienką warstwą startego żółtego sera, cebulką, kiełbaską, papryką. Oprószyć świeżym tymiankiem, posypać startym serem. Kapelusze ozdobić plasterkami frankfurterek i umieścić w formie na muffiny. Pieczarki pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st.C do momentu, aż ser się roztopi, a pieczarki zmniejszą się - dusząc we własnym sosie.

Rada: Na czas pieczenia warto umieścić w piekarniku naczynie żaroodporne z wodą dla zapewnienia odpowiedniej wilgotności.

ycipk-31cowq

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-31cowq
ycipk-31cowq
ycipk-31cowq