Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką
Faszerowane pieczarki to szybka i bardzo smaczna przekąska. Najlepiej smakuje na ciepło. Wypróbujecie nasz przepis? A może macie własny pomysł na farsz do pieczarek?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 12 pieczarek
- 1 paczka frankfurterek np. marki Berger
- 50 g żółtego sera
- ¼ czerwonej papryki
- 1 średnia cebula
- świeży tymianek
- olej do smażenia
Pieczarki umyć, oczyścić, usunąć nóżki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Frankfurterki pokroić
w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Na patelni zeszklić cebulkę. Podsmażyć kiełbaski, to samo zrobić z pokrojoną papryką. Kapelusze pieczarek wypełnić kolejno: cienką warstwą startego żółtego sera, cebulką, kiełbaską, papryką. Oprószyć świeżym tymiankiem, posypać startym serem. Kapelusze ozdobić plasterkami frankfurterek i umieścić w formie na muffiny. Pieczarki pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st.C do momentu, aż ser się roztopi, a pieczarki zmniejszą się - dusząc we własnym sosie.
Rada: Na czas pieczenia warto umieścić w piekarniku naczynie żaroodporne z wodą dla zapewnienia odpowiedniej wilgotności.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze