Trwa ładowanie...
d2mmm2t
d2mmm2t

Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką

Przepis

Faszerowane pieczarki to szybka i bardzo smaczna przekąska. Najlepiej smakuje na ciepło. Wypróbujecie nasz przepis? A może macie własny pomysł na farsz do pieczarek?

3.0
(24 głosy)
Oceń:
d2mmm2t
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Materiały prasowe
Zdjęcie
Składniki
  • 12 pieczarek
  • 1 paczka frankfurterek np. marki Berger
  • 50 g żółtego sera
  • ¼ czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • świeży tymianek
  • olej do smażenia
Przepis

Pieczarki umyć, oczyścić, usunąć nóżki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Frankfurterki pokroić
w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Na patelni zeszklić cebulkę. Podsmażyć kiełbaski, to samo zrobić z pokrojoną papryką. Kapelusze pieczarek wypełnić kolejno: cienką warstwą startego żółtego sera, cebulką, kiełbaską, papryką. Oprószyć świeżym tymiankiem, posypać startym serem. Kapelusze ozdobić plasterkami frankfurterek i umieścić w formie na muffiny. Pieczarki pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st.C do momentu, aż ser się roztopi, a pieczarki zmniejszą się - dusząc we własnym sosie.

Rada: Na czas pieczenia warto umieścić w piekarniku naczynie żaroodporne z wodą dla zapewnienia odpowiedniej wilgotności.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2mmm2t
Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

44
11
Share
d2mmm2t
d2mmm2t

d2mmm2t
d2mmm2t
d2mmm2t