Mango - idealny owoc na lato. Słodki i aromatyczny

Jest jednym z najbardziej soczystych i aromatycznych owoców na całym świecie. Dawniej cieszyliśmy się  jego smakiem niemal wyłącznie w sokach. Dziś świeże mango kupimy niemal wszędzie, wciąż jednak wielu z nas rzadko z niego korzysta. Tymczasem ten wspaniały owoc ma w kuchni dziesiątki zastosowań. Zdecydowanie warto włączyć go do codziennego menu - zwłaszcza letniego!

Mango doskonale sprawdza się np. w sałatkach
Źródło zdjęć: © 123RF

Mango pochodzi z Indii. Znany jest tam od prawie 5 tysięcy lat. Jego kariera międzynarodowa zaczęła się jednak dopiero kilkaset lat temu, za sprawą portugalskich i hiszpańskich żeglarzy. Dziś mango uprawia się w Afryce, Ameryce Południowej i Środkowej, w Australii i praktycznie w całej Azji. I wszędzie tam jest jednym z najpopularniejszych owoców. Do Europy ten soczysty owoc trafił wprawdzie już 400 lat temu, ale dopiero niedawno zaczął zyskiwać szersze grono zwolenników.

Na świecie istnieje ponad 1000 odmian mango, które znacznie różnią się wielkością owoców. Bez względu na to, jakie mango kupujemy, musimy sprawdzić, czy jest odpowiednio dojrzałe. Owoc powinien być lekko miękki i mieć wyraźny zapach. Tylko wtedy możemy być pewni, że mango będzie miało przyjemny wyraźny smak i nie będzie suche w środku.

Być może wciąż niewielka popularność tego owocu w Polsce, po części wynika z tego, że niełatwo dostać się do jego aromatycznego wnętrza. Najpowszechniejszym błędem jest rozpoczęcie obróbki od jego obierania. Pod twardą skórką, wewnątrz bardzo soczystego mango, znajdziemy włochatą pestkę. Zaczynamy - jak w przypadku awokado - od przecięcia owocu na pół - omijając pestkę. Dopiero po jej usunięciu, usuwamy skórkę. Jeśli odwrócimy kolejność, ryzykujemy nie tylko poplamienie ubrania i wszystkiego wokół, ale też stracimy większość soku.

Kulinarne inspiracje

Najprostszym sposobem podania mango jest pokrojenie go w cząstki i zaserwowanie na surowo. W gorące dni, owoc możemy najpierw schłodzić. Możemy też pójść w ślady mieszkańców Azji, którzy zazwyczaj małe kawałki owocu podają jak szaszłyki, na bambusowych patyczkach.

Pokrojone w kostkę owoce możemy podać też w towarzystwie. Mango doskonale sprawdza się np. w sałatkach. Większość odmian tego owocu jest bardzo słodka, a jednocześnie lekko cierpka, dlatego też warto łączyć mango z cytrusami i innymi owocami o lekko kwaskowatym smaku: kiwi, porzeczkami czy agrestem. Fantastycznym dodatkiem do sałatki zawierającej mango jest mleczko kokosowe. Warto zastąpić nim śmietanę czy jogurt.

Bogate w błonnik mango to idealny owoc dla osób stosujących diety odchudzające lub zdrowotne. Owoc obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed miażdżycą i chorobami serca. Dla osób na diecie idealnym daniem będzie smaczna i delikatna sałatka z kaszy jaglanej i mango. Do owocu pasują również inne kasze: pęczak, kasza perłowa lub kukurydziana. Ryż z mango to również bardzo smaczne połączenie.

Witamina C, zawarta w mango jest bardzo łatwo przyswajalna. Dlatego też znakomitym pomysłem na wykorzystanie tych owoców są koktajle i inne napoje. Kremowa konsystencja, soczystość i wspaniały aromat powodują, że owoc idealnie nadaje się na smoothie. Przygotowując napoje i koktajle z mango, możemy też poszaleć z przyprawami. Świetnie pasują m.in. kardamon, cynamon, wanilia i... ostre chili.

Jak wiele innych owoców, mango wspaniale pasuje do deserów i ciast. Pokrojone na cienkie plasterki kawałki owocu znakomicie komponują się z sernikiem, szczególnie na zimno. Mango warto dodać również do masy serowej, aromatyzując ją lekko sokiem z imbiru. W ten sposób sernik zyska bardzo egzotyczny posmak.
Innym pomysłem na deser jest galaretka z kawałkami mango. Najlepsze jest połączenie kwaskowatej galaretki porzeczkowej lub truskawkowej z kostkami bardzo dojrzałego, słodkiego owocu.

Nie tylko w deserach

Mango sprawdzi się jednak nie tylko w daniach słodkich, ale także wytrawnych. Jest doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych. Zwykłe szaszłyki z drobiu, zmienimy w pełne aromatów, nieoczywiste danie, jeśli na patyczku umieścimy kawałki mięsa, piórka cebuli, kawałki ostrej papryki i mango. Możemy również zapiekać pierś z kurczaka z plastrami mango i oliwą z oliwek. Przepis prosty, a smak wyborny.

Nie zapominajmy też o eleganckich przystawkach, które przygotujemy dosłownie w kilka minut. Jedną z najbardziej cenionych jest mango owinięte plastrem szynki parmeńskiej czy plastrem wędzonego łososia. Taka przekąska sprawdzi się na każdym przyjęciu!

W swojej ojczyźnie - Indiach - mango używane jest nie tylko jako surowy owoc, ale także przyprawa. Proszek z suszonego owocu - amchur, wykorzystywany jest przede wszystkim jako składnik marynat, często zastępując sok z cytryny czy limonki. Może warto pójść tym tropem. Nawet jeśli nie mamy pod ręką amchur, możemy zamarynować mięso w soku z mango. Będzie nie tylko kruche i soczyste, ale z pewnością zaskoczy gości niezwykłym owocowym aromatem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki