Mango - idealny owoc na lato. Słodki i aromatyczny
Jest jednym z najbardziej soczystych i aromatycznych owoców na całym świecie. Dawniej cieszyliśmy się jego smakiem niemal wyłącznie w sokach. Dziś świeże mango kupimy niemal wszędzie, wciąż jednak wielu z nas rzadko z niego korzysta. Tymczasem ten wspaniały owoc ma w kuchni dziesiątki zastosowań. Zdecydowanie warto włączyć go do codziennego menu - zwłaszcza letniego!
Mango pochodzi z Indii. Znany jest tam od prawie 5 tysięcy lat. Jego kariera międzynarodowa zaczęła się jednak dopiero kilkaset lat temu, za sprawą portugalskich i hiszpańskich żeglarzy. Dziś mango uprawia się w Afryce, Ameryce Południowej i Środkowej, w Australii i praktycznie w całej Azji. I wszędzie tam jest jednym z najpopularniejszych owoców. Do Europy ten soczysty owoc trafił wprawdzie już 400 lat temu, ale dopiero niedawno zaczął zyskiwać szersze grono zwolenników.
Na świecie istnieje ponad 1000 odmian mango, które znacznie różnią się wielkością owoców. Bez względu na to, jakie mango kupujemy, musimy sprawdzić, czy jest odpowiednio dojrzałe. Owoc powinien być lekko miękki i mieć wyraźny zapach. Tylko wtedy możemy być pewni, że mango będzie miało przyjemny wyraźny smak i nie będzie suche w środku.
Być może wciąż niewielka popularność tego owocu w Polsce, po części wynika z tego, że niełatwo dostać się do jego aromatycznego wnętrza. Najpowszechniejszym błędem jest rozpoczęcie obróbki od jego obierania. Pod twardą skórką, wewnątrz bardzo soczystego mango, znajdziemy włochatą pestkę. Zaczynamy - jak w przypadku awokado - od przecięcia owocu na pół - omijając pestkę. Dopiero po jej usunięciu, usuwamy skórkę. Jeśli odwrócimy kolejność, ryzykujemy nie tylko poplamienie ubrania i wszystkiego wokół, ale też stracimy większość soku.
Kulinarne inspiracje
Najprostszym sposobem podania mango jest pokrojenie go w cząstki i zaserwowanie na surowo. W gorące dni, owoc możemy najpierw schłodzić. Możemy też pójść w ślady mieszkańców Azji, którzy zazwyczaj małe kawałki owocu podają jak szaszłyki, na bambusowych patyczkach.
Pokrojone w kostkę owoce możemy podać też w towarzystwie. Mango doskonale sprawdza się np. w sałatkach. Większość odmian tego owocu jest bardzo słodka, a jednocześnie lekko cierpka, dlatego też warto łączyć mango z cytrusami i innymi owocami o lekko kwaskowatym smaku: kiwi, porzeczkami czy agrestem. Fantastycznym dodatkiem do sałatki zawierającej mango jest mleczko kokosowe. Warto zastąpić nim śmietanę czy jogurt.
Bogate w błonnik mango to idealny owoc dla osób stosujących diety odchudzające lub zdrowotne. Owoc obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed miażdżycą i chorobami serca. Dla osób na diecie idealnym daniem będzie smaczna i delikatna sałatka z kaszy jaglanej i mango. Do owocu pasują również inne kasze: pęczak, kasza perłowa lub kukurydziana. Ryż z mango to również bardzo smaczne połączenie.
Witamina C, zawarta w mango jest bardzo łatwo przyswajalna. Dlatego też znakomitym pomysłem na wykorzystanie tych owoców są koktajle i inne napoje. Kremowa konsystencja, soczystość i wspaniały aromat powodują, że owoc idealnie nadaje się na smoothie. Przygotowując napoje i koktajle z mango, możemy też poszaleć z przyprawami. Świetnie pasują m.in. kardamon, cynamon, wanilia i... ostre chili.
Jak wiele innych owoców, mango wspaniale pasuje do deserów i ciast. Pokrojone na cienkie plasterki kawałki owocu znakomicie komponują się z sernikiem, szczególnie na zimno. Mango warto dodać również do masy serowej, aromatyzując ją lekko sokiem z imbiru. W ten sposób sernik zyska bardzo egzotyczny posmak.
Innym pomysłem na deser jest galaretka z kawałkami mango. Najlepsze jest połączenie kwaskowatej galaretki porzeczkowej lub truskawkowej z kostkami bardzo dojrzałego, słodkiego owocu.
Nie tylko w deserach
Mango sprawdzi się jednak nie tylko w daniach słodkich, ale także wytrawnych. Jest doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych. Zwykłe szaszłyki z drobiu, zmienimy w pełne aromatów, nieoczywiste danie, jeśli na patyczku umieścimy kawałki mięsa, piórka cebuli, kawałki ostrej papryki i mango. Możemy również zapiekać pierś z kurczaka z plastrami mango i oliwą z oliwek. Przepis prosty, a smak wyborny.
Nie zapominajmy też o eleganckich przystawkach, które przygotujemy dosłownie w kilka minut. Jedną z najbardziej cenionych jest mango owinięte plastrem szynki parmeńskiej czy plastrem wędzonego łososia. Taka przekąska sprawdzi się na każdym przyjęciu!
W swojej ojczyźnie - Indiach - mango używane jest nie tylko jako surowy owoc, ale także przyprawa. Proszek z suszonego owocu - amchur, wykorzystywany jest przede wszystkim jako składnik marynat, często zastępując sok z cytryny czy limonki. Może warto pójść tym tropem. Nawet jeśli nie mamy pod ręką amchur, możemy zamarynować mięso w soku z mango. Będzie nie tylko kruche i soczyste, ale z pewnością zaskoczy gości niezwykłym owocowym aromatem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl