Trwa ładowanie...
d47xktj
Katarzyna Kwella

Wegańskie klopsiki w tajskim sosie. Podaj na obiad

Przepis

Kto powiedział, że klopsiki muszą być z mięsa? Kasia, autorka bloga "Kwelka gotuje", proponuje przepyszne klopsiki z fasoli. Sekretem tego dania jest niezwykle aromatyczny sos w azjatyckim stylu. Odważycie się przetestować ten oryginalny przepis?

d47xktj
3.3
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • 300 g ugotowanej białej fasoli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukinia, 2 marchewki
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2 duże pomidory
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm imbiru
  • pół mango
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • chilli
  • oliwa
  • 2 łyżki czarnuszki i sezamu
  • 50 ml bulionu
Przepis

Fasolę zmiksuj z solą, pieprzem i mąką ziemniaczaną na gładką masę. Uformuj kuleczki i obtocz w sezamie i czarnuszce. Usmaż na rozgrzanej patelni. W rondlu podsmaż pokrojonego pora. Dodaj posiekane ząbki czosnku, imbir pokrojoną cukinię i chwilę duś. Wlej mleko kokosowe sól i pieprz, kurkumę i chilli. Gotuj ok. 5 min. Dodaj pokrojone pomidory i gotuj jeszcze 3 min. Na koniec dodaj mango i całość zmiksuj. Dopraw do smaku. Klopsiki podawaj z tajskim sosem praz pokrojoną marchewką.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Wegańskie klopsiki w tajskim sosie. Podaj na obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
3
Share
d47xktj

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47xktj
d47xktj
d47xktj
d47xktj
Więcej tematów
d47xktj