WP

Tradycja chrzanowska. Jesienny kociołek z ziemniaków - Przepis

Trwa ładowanie...
Ziemniaki po cabańsku 123RF
Podziel się

Ziemniaki po cabańsku to tradycyjna chrzanowska potrawa jednogarnkowa. Nazwa pochodzi od Cabanów czyli ludności, która przybyła do Chrzanowa w XIII wieku. Podstawą dania są ziemniaki i mięso. W ramach cyklu "Smaki Polski" podajemy przepis na gorący, jesienny kociołek. Zaproś znajomych i rodzinę na chrzanowskie ognisko.

Składniki
  • 5 kg ziemniaków
  • 1 kg kiełbasy
  • 70 dag boczku
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/4 kg marchwi
  • 1 pęczek naci pietruszki
  • 1/2 średniej wielkości buraka
Przepis

Ziemniaki obrać ze skórki. Następnie ziemniaki, boczek i kiełbasę pokroić w ćwiartki. Cebulę, buraka, marchew posiekać w plastry. Przygotować pojedyncze liście kapusty do przykrycia garnka. Spód glinianego lub żeliwnego garnka wyłożyć skórami z boczku lub plastrami słoniny. Natkę pietruszki drobno posiekać. Pokrojone składniki ułożyć warstwami: ziemniaki, cebulę, boczek, kiełbasę, marchew, buraka, zieloną pietruszkę, sól, pieprz. Garnek ustawić na cegłach nad ogniskiem. Piec ok. 1 godz. Podawać z maślanką lub kefirem.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP