Trwa ładowanie...
d1spt7t
29-10-2018 09:07

Tradycja chrzanowska. Jesienny kociołek z ziemniaków

Przepis

Ziemniaki po cabańsku to tradycyjna chrzanowska potrawa jednogarnkowa. Nazwa pochodzi od Cabanów czyli ludności, która przybyła do Chrzanowa w XIII wieku. Podstawą dania są ziemniaki i mięso. W ramach cyklu "Smaki Polski" podajemy przepis na gorący, jesienny kociołek. Zaproś znajomych i rodzinę na chrzanowskie ognisko.

d1spt7t
4.3
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 5 kg ziemniaków
  • 1 kg kiełbasy
  • 70 dag boczku
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/4 kg marchwi
  • 1 pęczek naci pietruszki
  • 1/2 średniej wielkości buraka
Przepis

Ziemniaki obrać ze skórki. Następnie ziemniaki, boczek i kiełbasę pokroić w ćwiartki. Cebulę, buraka, marchew posiekać w plastry. Przygotować pojedyncze liście kapusty do przykrycia garnka. Spód glinianego lub żeliwnego garnka wyłożyć skórami z boczku lub plastrami słoniny. Natkę pietruszki drobno posiekać. Pokrojone składniki ułożyć warstwami: ziemniaki, cebulę, boczek, kiełbasę, marchew, buraka, zieloną pietruszkę, sól, pieprz. Garnek ustawić na cegłach nad ogniskiem. Piec ok. 1 godz. Podawać z maślanką lub kefirem.

Tradycja chrzanowska. Jesienny kociołek z ziemniaków
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

42
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1spt7t
d1spt7t
d1spt7t
d1spt7t
Więcej tematów
d1spt7t