Trwa ładowanie...
d43vkso
16-11-2022 08:42

Tosty z pastą z awokado i fetą

Przepis

Dzięki bardzo dużej (szczególnie w porównaniu do innych owoców czy warzyw) zawartości cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych awokado może stanowić zamiennik masła. Zadanie jest bardzo proste: wystarczy rozgnieść miąższ widelcem, dodać odrobinę soku z cytryny lub limonki, soli i pieprzu, a następnie rozmieszać na jednolitą masę. Do takiego smarowidła świetnie pasuje także chili. Pastę z awokado możemy połączyć z jajkiem, łososiem, pomidorami czy serem feta.

d43vkso
2.8
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Robyn Mackenzie
Składniki
  • chleb orkiszowy,
  • 1 awokado,
  • 100 g sera feta,
  • rukola,
  • kilka listków mięty,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z połowy cytryny lub limonki,
  • papryczka chili lub aromatyzowana oliwa chili.
Przepis
  • Chleb pokrój na 1 cm kromki, a potem na trójkąty.
  • Z awokado usuń pestkę, do miseczki wydrąż miąższ. Skrop z sokiem z cytryny lub limonki. Dodaj fetę. Rozgnieć wszystko widelcem lub zblenduj, ale nie na gładko.
  • Dodaj posiekaną papryczkę chili (ilość zależy od ciebie, możesz też dodać ząbek czosnku) i miętę.
  • Dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszaj.
  • Tosty skrop oliwą i podgrzej w piekarniku. Na tostach rozłóż listki rukoli, nałóż pastę, skrop oliwą i zajadaj.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tosty z pastą z awokado i fetą
Kategoria przepisów
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43vkso
d43vkso
d43vkso
d43vkso
Więcej tematów
d43vkso