Trwa ładowanie...
d1w40yr
27-08-2018 13:27

Torcik lodowy z precelkami i masłem orzechowym. Prawdziwa pychotka

Przepis

Przepyszny deser dla wielbicieli słodko-słonych smaków. - Torcik jest smaczny, ciekawy i idealny na upały. Do jego przygotowania możemy użyć ulubionych lodów. W przygotowaniu nie jest trudny, musimy tylko dość szybko działać, aby lody całkowicie się nie roztopiły" - pisze autorka bloga "Mała cukierenka".

d1w40yr
2.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki

Spód:

  • 130 g precelków
  • 70 g naturalnego masła orzechowego (z orzechów arachidowych)
  • 30 g jasnego brązowego cukru
  • 40 g masła – roztopionego

Masa lodowa:

  • 2 litry lodów (użyłam śmietankowych i waniliowych)
  • 200 g naturalnego masła orzechowego (z orzechów arachidowych)

Dodatkowo:

  • ubita śmietanka do ozdoby (ubiłam 130 ml śmietanki z 1/2 łyżeczki fixu i 2 łyżeczkami cukru pudru)
  • kolorowa posypka cukrowa
Przepis

Do blendera przełożyć precelki, dodać cukier i zmiksować. Masę precelkową przełożyć do miski, dodać roztopione masło, masło orzechowe i dokładnie wymieszać łyżką. Około 3/4 masy precelkowej przełożyć do tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Tortownicę położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i obok tortownicy na blaszkę wyłożyć pozostałą masę precelkową. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 5-7 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa lodowa: do dużej miski przełożyć lody i posiekać je nożem. Na wierzch wyłożyć połowę masła orzechowego i wymieszać krótko łyżką. Wyłożyć pozostałe masło i wymieszać (masło orzechowe nie ma się dokładnie połączyć z lodami, mają pozostać takie smugi, marmurkowy wzór). Do tortownicy przełożyć 1/3 masy lodowej i wyrównać (dosyć szybko działamy, aby lody się całkowicie nie roztopiły). Wierzch posypać połową precelkowej masy która nam została. Następnie do tortownicy wyłożyć połowę masy lodowej, która nam została, wyrównać i znów posypać kruszonką precelkową, wyłożyć pozostałe lody, wyrównać.Tortownicę wstawić do zamrażalnika na co najmniej 4-5 godzin. Dobrze schłodzony tort lodówy ostrożnie wyjąć z tortownicy, jeśli tort mocno się zmrozi po wyjęciu deseru z zamrażalnika radzę odczekać 2-4 minut i dopiero ściągać obręcz. Torcik położyć na paterze. Ubitą śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką lub szprycy i na wierzchu zrobić ozdobne rozetki. Użyłam tylki Wilton M1. Wierzch posypać kolorową posypką cukrową.

Torcik lodowy z precelkami i masłem orzechowym. Prawdziwa pychotka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj