Sałatka z kozim serem i pieczonym buraczkiem
Pieczone buraki mają o wiele bardziej intensywny smak niż gotowane. W połączeniu z roszponką, ostrym kozim serem i balsamicznym dressingiem smakują naprawdę obłędnie. Ta prosta sałatka będzie świetną przystawką. Można ją posypać prażonymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałowymi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 200 g roszponki
- 3 młode buraki
- 100 g koziego sera
- garść płatków migdałowych lub posiekanych włoskich orzechów
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- świeży tymianek.
Buraczki opłucz i pokrój na cienkie plastry. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Posyp listkami tymianku. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, piecz buraczki przez 15-20 minut. Sałatę opłucz i rozłóż na talerzach. Na wierzchu ułóż plastry buraka. Migały lub orzechy upraż na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły. Wierzch sałatki posyp pokruszonym serem i orzechami. Wymieszaj dwie łyżki oliwy, ocet i miód. Sosem polej każdą porcję sałatki. Podawaj z bagietką.
Zobacz też: Marokańskie wydanie sałatki z marchewką
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze