Trwa ładowanie...
d2bl032
01-08-2017 13:51

Sałatka z kozim serem i pieczonym buraczkiem

Przepis

Pieczone buraki mają o wiele bardziej intensywny smak niż gotowane. W połączeniu z roszponką, ostrym kozim serem i balsamicznym dressingiem smakują naprawdę obłędnie. Ta prosta sałatka będzie świetną przystawką. Można ją posypać prażonymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałowymi.

d2bl032
3.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 200 g roszponki
  • 3 młode buraki
  • 100 g koziego sera
  • garść płatków migdałowych lub posiekanych włoskich orzechów
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • świeży tymianek.
Przepis

Buraczki opłucz i pokrój na cienkie plastry. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Posyp listkami tymianku. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, piecz buraczki przez 15-20 minut. Sałatę opłucz i rozłóż na talerzach. Na wierzchu ułóż plastry buraka. Migały lub orzechy upraż na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły. Wierzch sałatki posyp pokruszonym serem i orzechami. Wymieszaj dwie łyżki oliwy, ocet i miód. Sosem polej każdą porcję sałatki. Podawaj z bagietką.

Zobacz też: Marokańskie wydanie sałatki z marchewką

Sałatka z kozim serem i pieczonym buraczkiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2bl032
d2bl032
d2bl032
d2bl032
Więcej tematów
d2bl032