Sałatka pieczarkowa. Może śmiało konkurować z jarzynową
Sałatka jarzynowa to królowa polskich świąt. jednak jeśli już wam się znudziła, możecie zaskoczyć swoich bliskich sałatką pieczarkową. Jest równie smaczna i bardzo łatwa do przygotowania. Stanowi doskonały dodatek do śledzika. Przekonajcie się sami!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 200 g pieczarek
- 4 jajka ugotowanych na twardo
- Pół puszki kukurydzy lub zielonego groszku konserwowego
- 250 g startego na grubych oczkach sera żółtego
- 1 pęczek szczypiorku drobno posiekanego
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- 3 rzodkiewki do przybrania
- Pieczarki obieramy ze skórki i wrzucamy do gotującej się wody na 3-4 minuty. Po tym czasie odcedzamy i studzimy. Tak przygotowane pieczarki kroimy w paseczki.
- Ugotowane na twardo jajka kroimy w drobną kostkę. Składniki układamy warstwami zaczynając od pieczarek, jajka, groszek, ser żółty, aż po szczypiorek.
- Każdą warstwę pojedynczego składnika smarujemy majonezem i przyprawiamy solą oraz pieprzem, po warstwie z kukurydzy nie solimy i nie pieprzymy.
- Na samym wierzchu powinna znaleźć się dekoracyjna warstwa szczypiorku.
- Wersja light - majonez zastąpić jogurtem. To jest absolutnie doskonały dodatek do śledzia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze