WP

Sałatka Oliwier. Konkurencja dla jarzynowej - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Grzegorz Kozakiewicz
Podziel się

Wszyscy znamy klasyczną sałatkę jarzynową. Sałatka Oliver to rosyjska wersja tego dania. Nazwa pochodzi od nazwiska kucharza Luciena Oliviera, który był autorem pierwotnej receptury. Stworzył ją w roku 1860, kiedy to pracował w słynnej moskiewskiej restauracji Hermitage. Ewa Wachowicz proponuje własną wersję.

Składniki

• 2 marchewki
• 2 ziemniaki sałatkowe
• 4 ogórki kiszone
• ½ szklanki groszku zielonego (mrożonego lub z puszki)
• 1 łyżka kaparów w zalewie
• 200 g szynki konserwowej
• 4 białka na twardo

Sos:
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżki śmietany
• 1 łyżka musztardy

Zdobienie:
• jajka przepiórcze na twardo
• natka pietruszki

WP
Przepis

Warzywa umyć, obrać i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, wystudzić i pokroić w kostkę. Ogórki, szynkę oraz białka (żółtka odłożyć do sosu) też pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Odcedzić i dodać groszek konserwowy (surowy trzeba najpierw ugotować, następnie odcedzić i wystudzić). Dorzucić odcedzone kapary.

Żółtka przetrzeć przez drobne sitko. Dodać majonez, śmietanę i musztardę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i połączyć z sałatką. Odstawić, by się przegryzło.

Podawać na talerzu (można użyć metalowego pierścienia). Udekorować jajkami przepiórczymi i natką pietruszki.

WP
Grzegorz Kozakiewicz
Podziel się

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP