Trwa ładowanie...
d2et8q7
d2et8q7

Sałatka Oliwier. Konkurencja dla jarzynowej

Przepis

Wszyscy znamy klasyczną sałatkę jarzynową. Sałatka Oliver to rosyjska wersja tego dania. Nazwa pochodzi od nazwiska kucharza Luciena Oliviera, który był autorem pierwotnej receptury. Stworzył ją w roku 1860, kiedy to pracował w słynnej moskiewskiej restauracji Hermitage. Ewa Wachowicz proponuje własną wersję.

3.3
(70 głosów)
Oceń:
d2et8q7
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Grzegorz Kozakiewicz
Składniki

• 2 marchewki
• 2 ziemniaki sałatkowe
• 4 ogórki kiszone
• ½ szklanki groszku zielonego (mrożonego lub z puszki)
• 1 łyżka kaparów w zalewie
• 200 g szynki konserwowej
• 4 białka na twardo

Sos:
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżki śmietany
• 1 łyżka musztardy

Zdobienie:
• jajka przepiórcze na twardo
• natka pietruszki

Przepis

Warzywa umyć, obrać i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, wystudzić i pokroić w kostkę. Ogórki, szynkę oraz białka (żółtka odłożyć do sosu) też pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Odcedzić i dodać groszek konserwowy (surowy trzeba najpierw ugotować, następnie odcedzić i wystudzić). Dorzucić odcedzone kapary.

Żółtka przetrzeć przez drobne sitko. Dodać majonez, śmietanę i musztardę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i połączyć z sałatką. Odstawić, by się przegryzło.

Podawać na talerzu (można użyć metalowego pierścienia). Udekorować jajkami przepiórczymi i natką pietruszki.

Grzegorz Kozakiewicz

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka Oliwier. Konkurencja dla jarzynowej
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

301
175
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d2et8q7
d2et8q7
d2et8q7
d2et8q7
d2et8q7
d2et8q7