Sałatka Oliwier. Konkurencja dla jarzynowej
Wszyscy znamy klasyczną sałatkę jarzynową. Sałatka Oliver to rosyjska wersja tego dania. Nazwa pochodzi od nazwiska kucharza Luciena Oliviera, który był autorem pierwotnej receptury. Stworzył ją w roku 1860, kiedy to pracował w słynnej moskiewskiej restauracji Hermitage. Ewa Wachowicz proponuje własną wersję.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
• 2 marchewki
• 2 ziemniaki sałatkowe
• 4 ogórki kiszone
• ½ szklanki groszku zielonego (mrożonego lub z puszki)
• 1 łyżka kaparów w zalewie
• 200 g szynki konserwowej
• 4 białka na twardo
Sos:
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżki śmietany
• 1 łyżka musztardy
Zdobienie:
• jajka przepiórcze na twardo
• natka pietruszki
Warzywa umyć, obrać i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, wystudzić i pokroić w kostkę. Ogórki, szynkę oraz białka (żółtka odłożyć do sosu) też pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Odcedzić i dodać groszek konserwowy (surowy trzeba najpierw ugotować, następnie odcedzić i wystudzić). Dorzucić odcedzone kapary.
Żółtka przetrzeć przez drobne sitko. Dodać majonez, śmietanę i musztardę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i połączyć z sałatką. Odstawić, by się przegryzło.
Podawać na talerzu (można użyć metalowego pierścienia). Udekorować jajkami przepiórczymi i natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze