Trwa ładowanie...
d3o9uav
06-09-2021 09:34

Rydze duszone po cygańsku. Gratka dla miłośników grzybów

Przepis

Rydze po cygańsku to przepyszna propozycja dla wszystkich miłośników grzybów. Przepis jest bardzo prosty. Tak przygotowane grzyby doskonale smakują z kromką świeżego domowego chleba.

d3o9uav
1.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 5-6 średnich rydzów (świeżych lub solonych)
  • 4 nieduże ziemniaki, najlepiej młode
  • 1 średnia cebula cukrowa
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • pieprz (świeżo zmielony)
  • olej do smażenia (2-3 łyżki)
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki cukru
Przepis
  • Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na małą kosteczkę(szybciej się usmażą).
  • Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i podsmażyć, potem zmniejszyć ogień, przykryć i poddusić, aż będą miękkie,
  • Cebulę obrać, pokroić w cienkie półtalarki, dodać do ziemniaków i poddusić.
  • Rydze umyć(jak są solone namoczyć na kilka minut w ciepłej wodzie), pokroić w kosteczkę i pod koniec duszenia dodać do ziemniaków i cebuli.
  • Jak już wszystko się chwile poddusi i będzie ciepłe, dolewamy sos pomidorowy, dosalamy do smaku, dodajemy cukier i czekamy, aż wszystko dojdzie(nie może się zagotować).
  • Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, od razu podajemy z chlebem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rydze duszone po cygańsku. Gratka dla miłośników grzybów
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3o9uav
d3o9uav
d3o9uav
d3o9uav
Więcej tematów
d3o9uav