Trwa ładowanie...
d4c87sd
d4c87sd

Rolada z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem

Przepis

Polędwiczka wieprzowa to niezwykle delikatne i soczyste mięso. Przygotowana w ten sposób będzie się dosłownie rozpływać w ustach. Przepis poleca Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów".

3.9
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

polędwica rolowana
Królestwo garów
Składniki
  • 2 polędwiczki wieprzowe (każda po około 500 g)
  • 400 g świeżego oczyszczonego szpinaku
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • sól
  • 3-4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • masło
  • olej
Przepis

Szpinak porządnie umyć i wyłożyć na sito, aby chwilę obciekł. Na głębokiej patelni (może być w garnku) rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową, a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki "złapały" masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Polędwiczki oczyścić z błon. Rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć. Powinniśmy otrzymać prostokątny płat mięsa. Lekko go rozbić.

Na mięsie, wzdłuż dłuższego boku rozłożyć szpinak i rozdrobniony (pokrojony, rozkruszony) ser. Mięso zwinąć i związać sznurkiem. Obsmażyć na maśle z olejem.
Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 17 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę, aby "odpoczęło". Przed krojeniem nie zapomnijmy zdjąć sznurek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rolada z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

20
1
Share
d4c87sd
d4c87sd
d4c87sd
d4c87sd
Więcej tematów
d4c87sd