Trwa ładowanie...
d1448ba
06-08-2020 09:37

Przepis na krokodylki. Chrupiące ogórki z chili i czosnkiem

Przepis

Mocno pikantne, słodkie i wyraźnie czosnkowe ogórki to znakomita przekąska lub dodatek do obiadu. Są również niezastąpione na domowych imprezach. Wypróbujcie przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

d1448ba
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Na 6 słoików o pojemności 500 ml:

  • 3 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 duże główkiczosnku
  • 330 g cukru
  • 3 czubate łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 250 ml octu 10 proc.
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki papryki chillli w proszku
  Krylowa Kuchnia
Źródło: Krylowa Kuchnia
Przepis
  • Ogórki namoczyć w lodowatej wodzie na ok. 2 godziny, porządnie je wyszorować i osuszyć. Następnie pokroić ogórki na ćwiartki.
  • Pokrojone ogórki zasypać solą i porządnie wszystko wymieszać. Odstawić ogórki na 5-6 godzin, aby puściły sok.
  • W tym czasie z olej, ocet i cukier zagotować w garnku i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Czosnek obrać i drobno pokroić. Do zimnej zalewy dodać czosnek i chilli, wymieszać.
  • Ogórki odcedzić z soku, który wytworzył się po zasypaniu cukrem. Następnie ogórki wymieszać z naszą octowo-paprykowo-czosnkowa zalewą. Odstawić ogórki na 12 godzin w zalewie.
  • Po tym czasie ogórki ciasno ułożyć w wyparzonych słoikach. Zalewę przecedzić przez sitko. Czosnek z zalewy ułożyć na ogórkach w słoiku, a następnie zalać ogórki zalewą, tak aby przykryła całe ogórki i czosnek.
  • Brzegi słoików wytrzeć suchą i czystą ściereczką, a następnie mocno zakręcić pokrywki.
  • Wstawić słoiki do zimnego piekarnika, temperaturę ustawić na 130 st. C, pasteryzować przez 1 godzinę.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Przepis na krokodylki. Chrupiące ogórki z chili i czosnkiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1448ba
d1448ba
d1448ba
d1448ba
Więcej tematów
d1448ba