Przepis na krokodylki. Chrupiące ogórki z chili i czosnkiem
Mocno pikantne, słodkie i wyraźnie czosnkowe ogórki to znakomita przekąska lub dodatek do obiadu. Są również niezastąpione na domowych imprezach. Wypróbujcie przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Na 6 słoików o pojemności 500 ml:
- 3 kg małych ogórków gruntowych
- 2 duże główkiczosnku
- 330 g cukru
- 3 czubate łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 250 ml octu 10 proc.
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki papryki chillli w proszku
- Ogórki namoczyć w lodowatej wodzie na ok. 2 godziny, porządnie je wyszorować i osuszyć. Następnie pokroić ogórki na ćwiartki.
- Pokrojone ogórki zasypać solą i porządnie wszystko wymieszać. Odstawić ogórki na 5-6 godzin, aby puściły sok.
- W tym czasie z olej, ocet i cukier zagotować w garnku i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Czosnek obrać i drobno pokroić. Do zimnej zalewy dodać czosnek i chilli, wymieszać.
- Ogórki odcedzić z soku, który wytworzył się po zasypaniu cukrem. Następnie ogórki wymieszać z naszą octowo-paprykowo-czosnkowa zalewą. Odstawić ogórki na 12 godzin w zalewie.
- Po tym czasie ogórki ciasno ułożyć w wyparzonych słoikach. Zalewę przecedzić przez sitko. Czosnek z zalewy ułożyć na ogórkach w słoiku, a następnie zalać ogórki zalewą, tak aby przykryła całe ogórki i czosnek.
- Brzegi słoików wytrzeć suchą i czystą ściereczką, a następnie mocno zakręcić pokrywki.
- Wstawić słoiki do zimnego piekarnika, temperaturę ustawić na 130 st. C, pasteryzować przez 1 godzinę.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze