Trwa ładowanie...
d2p9d29
d2p9d29

Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

Przepis

- Moda na dodawanie warzyw do słodkich deserów przeżywa teraz rozkwit i w "Małej Cukierence" również nowa, pyszna propozycja na ciasto z dodatkiem warzyw. Zapraszam na pyszne ciasto z cukinią i marchewką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu z dodatkiem bakalii i korzennych przypraw.

2.7
(3 głosy)
Oceń:
d2p9d29
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Zdjęcie
Mała Cukierenka
Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jasnego brązowego cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 150 g startej marchewki na drobnych oczkach
  • 150 g startej cukinii na dużych oczkach (nie obierałam cukinii)
  • 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Przepis

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać przyprawy i wymieszać łyżką. Dodać bakalie, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i rozbełtać widelcem. Wlać olej i dodać dobrze osączone w dłoniach warzywa, wymieszać łyżką do połączenia składników. Do mąki dodać masę z warzywami i wymieszać krótko łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia. Ciasto posypać cukrem pudrem, podawać pokrojone na spore prostokąty.

Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

15
2
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29