Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią
- Moda na dodawanie warzyw do słodkich deserów przeżywa teraz rozkwit i w "Małej Cukierence" również nowa, pyszna propozycja na ciasto z dodatkiem warzyw. Zapraszam na pyszne ciasto z cukinią i marchewką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu z dodatkiem bakalii i korzennych przypraw.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej
- 3 jajka
- 1 szklanka jasnego brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 150 g startej marchewki na drobnych oczkach
- 150 g startej cukinii na dużych oczkach (nie obierałam cukinii)
- 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać przyprawy i wymieszać łyżką. Dodać bakalie, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i rozbełtać widelcem. Wlać olej i dodać dobrze osączone w dłoniach warzywa, wymieszać łyżką do połączenia składników. Do mąki dodać masę z warzywami i wymieszać krótko łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia. Ciasto posypać cukrem pudrem, podawać pokrojone na spore prostokąty.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze