Goździki - charakterystyka, właściwości lecznicze, przepisy

Goździki można dodawać do różnych potraw (mięsnych i warzywnych). Poza tym, pomagają trawić jedzenie, wspomaga leczenie grzybicy i wzmacniają odporność.

Goździki mają lekki gorzkawy aromat, który nadaje potrawom specyficzny smak
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Tatiana Naklicka
1

Goździki są idealnym dodatkiem do świątecznych ciast oraz zapiekanych mięs. Pomagają również uśmierzyć ból (zęba czy głowy) oraz działają antyseptycznie.

Goździki – charakterystyka

Goździki to wysuszone pąki kwiatowe wiecznie zielonego goździkowca korzennego. Nazwa „goździk” pochodzi od łacińskiego słowa „clavus” oznaczającego „gwóźdź”. Przyprawę stosowali Chińczycy od III w.p.n.e. Natomiast goździki do Europy dotarły w średniowieczu. Obecnie są uprawiane w Brazylii, Indiach, Sri Lance i Zanzibarze. Można kupować całe pąki goździków lub sproszkowane przyprawy. Goździki warto trzymać w szczelnie zamkniętych pudełkach, tak by dłużej utrzymywały aromat.

Goździki – zastosowanie w kuchni

Goździkami przyprawiane są różne dania, zarówno mięsne, jak i wyroby cukiernicze. Mają lekki gorzkawy aromat, który nadaje potrawom charakterystyczny smak. Przyprawy można dodać do mięs – przede wszystkim do baraniny, dziczyzny lub wieprzowiny. Goździki pasują również do marynowanych ryb oraz śledzi. Kilka (2-4) suszonych pąków warto dodać do rosołu bądź pieczonej w folii lub w rękawie szynki. Goździki są również ważnym składnikiem korzennych wypieków (ciast, herbatników, ciasteczek). Można ich dodać także do grzanego wina lub piwa z dodatkiem anyżu, cynamonu i pomarańczy. Idealnie sprawdzą się w czasie jesiennych i zimowych wieczorów. Ciepły korzenny zimowy napój pomaga w czasie przeziębienia, ponieważ działa antyseptycznie. Goździki dodawane są także do dżemów, kompotów oraz konfitur.

Goździki – właściwości lecznicze

Goździki posiadają liczne właściwości zdrowotne. Są m.in. wykorzystywane w stomatologii, ponieważ zawierają eugenol, który działa przeciwbakteryjnie. Stosuje się go w leczeniu kanałowym zębów. Kilka suszonych pąków pomoże również odświeżyć oddech. Goździki zawierają mangan, który przyspiesza przemianę materii w organizmie. Z tego względu goździki wzmagają także apetyt, pobudzając wydzielanie soków trawiennych. Poza tym, niszczą wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się. Goździki wzmacniają również układ odpornościowy, pomagając uniknąć infekcji, dlatego wskazane jest picie korzennych naparów w czasie jesienno-zimowym. Przyrządzenie grzańca z dodatkiem goździków na wieczór pomoże zasnąć i wyregulować pracę układu nerwowego. Poza tym, goździki zapobiegają cukrzycy u osób dorosłych, ponieważ zwiększają ilość insuliny we krwi (nawet trzykrotnie).

Goździki – środki grzybobójcze

Goździki sprawdzają się w leczeniu kandydozy (drożdżycy). Wystarczy napić się naparu z goździków, który łagodzi dolegliwości grzybiczej infekcji skóry. Olejek z goździków warto stosować bezpośrednio na skórę, na której pojawiły się zmiany (np. w przypadku grzybicy stóp). Przed użyciem olejku można go rozcieńczyć z kilkoma (3-4) kroplami herbaty, aby nie podrażnił skóry.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia