Goździki - charakterystyka, właściwości lecznicze, przepisy

Goździki można dodawać do różnych potraw (mięsnych i warzywnych). Poza tym, pomagają trawić jedzenie, wspomaga leczenie grzybicy i wzmacniają odporność.

Goździki mają lekki gorzkawy aromat, który nadaje potrawom specyficzny smak
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Tatiana Naklicka

Goździki są idealnym dodatkiem do świątecznych ciast oraz zapiekanych mięs. Pomagają również uśmierzyć ból (zęba czy głowy) oraz działają antyseptycznie.

Goździki – charakterystyka

Goździki to wysuszone pąki kwiatowe wiecznie zielonego goździkowca korzennego. Nazwa „goździk” pochodzi od łacińskiego słowa „clavus” oznaczającego „gwóźdź”. Przyprawę stosowali Chińczycy od III w.p.n.e. Natomiast goździki do Europy dotarły w średniowieczu. Obecnie są uprawiane w Brazylii, Indiach, Sri Lance i Zanzibarze. Można kupować całe pąki goździków lub sproszkowane przyprawy. Goździki warto trzymać w szczelnie zamkniętych pudełkach, tak by dłużej utrzymywały aromat.

Goździki – zastosowanie w kuchni

Goździkami przyprawiane są różne dania, zarówno mięsne, jak i wyroby cukiernicze. Mają lekki gorzkawy aromat, który nadaje potrawom charakterystyczny smak. Przyprawy można dodać do mięs – przede wszystkim do baraniny, dziczyzny lub wieprzowiny. Goździki pasują również do marynowanych ryb oraz śledzi. Kilka (2-4) suszonych pąków warto dodać do rosołu bądź pieczonej w folii lub w rękawie szynki. Goździki są również ważnym składnikiem korzennych wypieków (ciast, herbatników, ciasteczek). Można ich dodać także do grzanego wina lub piwa z dodatkiem anyżu, cynamonu i pomarańczy. Idealnie sprawdzą się w czasie jesiennych i zimowych wieczorów. Ciepły korzenny zimowy napój pomaga w czasie przeziębienia, ponieważ działa antyseptycznie. Goździki dodawane są także do dżemów, kompotów oraz konfitur.

Goździki – właściwości lecznicze

Goździki posiadają liczne właściwości zdrowotne. Są m.in. wykorzystywane w stomatologii, ponieważ zawierają eugenol, który działa przeciwbakteryjnie. Stosuje się go w leczeniu kanałowym zębów. Kilka suszonych pąków pomoże również odświeżyć oddech. Goździki zawierają mangan, który przyspiesza przemianę materii w organizmie. Z tego względu goździki wzmagają także apetyt, pobudzając wydzielanie soków trawiennych. Poza tym, niszczą wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się. Goździki wzmacniają również układ odpornościowy, pomagając uniknąć infekcji, dlatego wskazane jest picie korzennych naparów w czasie jesienno-zimowym. Przyrządzenie grzańca z dodatkiem goździków na wieczór pomoże zasnąć i wyregulować pracę układu nerwowego. Poza tym, goździki zapobiegają cukrzycy u osób dorosłych, ponieważ zwiększają ilość insuliny we krwi (nawet trzykrotnie).

Goździki – środki grzybobójcze

Goździki sprawdzają się w leczeniu kandydozy (drożdżycy). Wystarczy napić się naparu z goździków, który łagodzi dolegliwości grzybiczej infekcji skóry. Olejek z goździków warto stosować bezpośrednio na skórę, na której pojawiły się zmiany (np. w przypadku grzybicy stóp). Przed użyciem olejku można go rozcieńczyć z kilkoma (3-4) kroplami herbaty, aby nie podrażnił skóry.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce