WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Goździki - charakterystyka, właściwości lecznicze, przepisy

Goździki można dodawać do różnych potraw (mięsnych i warzywnych). Poza tym, pomagają trawić jedzenie, wspomaga leczenie grzybicy i wzmacniają odporność.

Goździki mają lekki gorzkawy aromat, który nadaje potrawom specyficzny smak
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Tatiana Naklicka

Goździki są idealnym dodatkiem do świątecznych ciast oraz zapiekanych mięs. Pomagają również uśmierzyć ból (zęba czy głowy) oraz działają antyseptycznie.

Goździki – charakterystyka

Goździki to wysuszone pąki kwiatowe wiecznie zielonego goździkowca korzennego. Nazwa „goździk” pochodzi od łacińskiego słowa „clavus” oznaczającego „gwóźdź”. Przyprawę stosowali Chińczycy od III w.p.n.e. Natomiast goździki do Europy dotarły w średniowieczu. Obecnie są uprawiane w Brazylii, Indiach, Sri Lance i Zanzibarze. Można kupować całe pąki goździków lub sproszkowane przyprawy. Goździki warto trzymać w szczelnie zamkniętych pudełkach, tak by dłużej utrzymywały aromat.

Goździki – zastosowanie w kuchni

Goździkami przyprawiane są różne dania, zarówno mięsne, jak i wyroby cukiernicze. Mają lekki gorzkawy aromat, który nadaje potrawom charakterystyczny smak. Przyprawy można dodać do mięs – przede wszystkim do baraniny, dziczyzny lub wieprzowiny. Goździki pasują również do marynowanych ryb oraz śledzi. Kilka (2-4) suszonych pąków warto dodać do rosołu bądź pieczonej w folii lub w rękawie szynki. Goździki są również ważnym składnikiem korzennych wypieków (ciast, herbatników, ciasteczek). Można ich dodać także do grzanego wina lub piwa z dodatkiem anyżu, cynamonu i pomarańczy. Idealnie sprawdzą się w czasie jesiennych i zimowych wieczorów. Ciepły korzenny zimowy napój pomaga w czasie przeziębienia, ponieważ działa antyseptycznie. Goździki dodawane są także do dżemów, kompotów oraz konfitur.

Goździki – właściwości lecznicze

Goździki posiadają liczne właściwości zdrowotne. Są m.in. wykorzystywane w stomatologii, ponieważ zawierają eugenol, który działa przeciwbakteryjnie. Stosuje się go w leczeniu kanałowym zębów. Kilka suszonych pąków pomoże również odświeżyć oddech. Goździki zawierają mangan, który przyspiesza przemianę materii w organizmie. Z tego względu goździki wzmagają także apetyt, pobudzając wydzielanie soków trawiennych. Poza tym, niszczą wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się. Goździki wzmacniają również układ odpornościowy, pomagając uniknąć infekcji, dlatego wskazane jest picie korzennych naparów w czasie jesienno-zimowym. Przyrządzenie grzańca z dodatkiem goździków na wieczór pomoże zasnąć i wyregulować pracę układu nerwowego. Poza tym, goździki zapobiegają cukrzycy u osób dorosłych, ponieważ zwiększają ilość insuliny we krwi (nawet trzykrotnie).

Goździki – środki grzybobójcze

Goździki sprawdzają się w leczeniu kandydozy (drożdżycy). Wystarczy napić się naparu z goździków, który łagodzi dolegliwości grzybiczej infekcji skóry. Olejek z goździków warto stosować bezpośrednio na skórę, na której pojawiły się zmiany (np. w przypadku grzybicy stóp). Przed użyciem olejku można go rozcieńczyć z kilkoma (3-4) kroplami herbaty, aby nie podrażnił skóry.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów