Goździki - charakterystyka, właściwości lecznicze, przepisy

Goździki można dodawać do różnych potraw (mięsnych i warzywnych). Poza tym, pomagają trawić jedzenie, wspomaga leczenie grzybicy i wzmacniają odporność.

Goździki mają lekki gorzkawy aromat, który nadaje potrawom specyficzny smak
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Tatiana Naklicka

Goździki są idealnym dodatkiem do świątecznych ciast oraz zapiekanych mięs. Pomagają również uśmierzyć ból (zęba czy głowy) oraz działają antyseptycznie.

Goździki – charakterystyka

Goździki to wysuszone pąki kwiatowe wiecznie zielonego goździkowca korzennego. Nazwa „goździk” pochodzi od łacińskiego słowa „clavus” oznaczającego „gwóźdź”. Przyprawę stosowali Chińczycy od III w.p.n.e. Natomiast goździki do Europy dotarły w średniowieczu. Obecnie są uprawiane w Brazylii, Indiach, Sri Lance i Zanzibarze. Można kupować całe pąki goździków lub sproszkowane przyprawy. Goździki warto trzymać w szczelnie zamkniętych pudełkach, tak by dłużej utrzymywały aromat.

Goździki – zastosowanie w kuchni

Goździkami przyprawiane są różne dania, zarówno mięsne, jak i wyroby cukiernicze. Mają lekki gorzkawy aromat, który nadaje potrawom charakterystyczny smak. Przyprawy można dodać do mięs – przede wszystkim do baraniny, dziczyzny lub wieprzowiny. Goździki pasują również do marynowanych ryb oraz śledzi. Kilka (2-4) suszonych pąków warto dodać do rosołu bądź pieczonej w folii lub w rękawie szynki. Goździki są również ważnym składnikiem korzennych wypieków (ciast, herbatników, ciasteczek). Można ich dodać także do grzanego wina lub piwa z dodatkiem anyżu, cynamonu i pomarańczy. Idealnie sprawdzą się w czasie jesiennych i zimowych wieczorów. Ciepły korzenny zimowy napój pomaga w czasie przeziębienia, ponieważ działa antyseptycznie. Goździki dodawane są także do dżemów, kompotów oraz konfitur.

Goździki – właściwości lecznicze

Goździki posiadają liczne właściwości zdrowotne. Są m.in. wykorzystywane w stomatologii, ponieważ zawierają eugenol, który działa przeciwbakteryjnie. Stosuje się go w leczeniu kanałowym zębów. Kilka suszonych pąków pomoże również odświeżyć oddech. Goździki zawierają mangan, który przyspiesza przemianę materii w organizmie. Z tego względu goździki wzmagają także apetyt, pobudzając wydzielanie soków trawiennych. Poza tym, niszczą wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się. Goździki wzmacniają również układ odpornościowy, pomagając uniknąć infekcji, dlatego wskazane jest picie korzennych naparów w czasie jesienno-zimowym. Przyrządzenie grzańca z dodatkiem goździków na wieczór pomoże zasnąć i wyregulować pracę układu nerwowego. Poza tym, goździki zapobiegają cukrzycy u osób dorosłych, ponieważ zwiększają ilość insuliny we krwi (nawet trzykrotnie).

Goździki – środki grzybobójcze

Goździki sprawdzają się w leczeniu kandydozy (drożdżycy). Wystarczy napić się naparu z goździków, który łagodzi dolegliwości grzybiczej infekcji skóry. Olejek z goździków warto stosować bezpośrednio na skórę, na której pojawiły się zmiany (np. w przypadku grzybicy stóp). Przed użyciem olejku można go rozcieńczyć z kilkoma (3-4) kroplami herbaty, aby nie podrażnił skóry.

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia