Goździki - charakterystyka, właściwości lecznicze, przepisy

Goździki można dodawać do różnych potraw (mięsnych i warzywnych). Poza tym, pomagają trawić jedzenie, wspomaga leczenie grzybicy i wzmacniają odporność.

Goździki mają lekki gorzkawy aromat, który nadaje potrawom specyficzny smak
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Tatiana Naklicka

Goździki są idealnym dodatkiem do świątecznych ciast oraz zapiekanych mięs. Pomagają również uśmierzyć ból (zęba czy głowy) oraz działają antyseptycznie.

Goździki – charakterystyka

Goździki to wysuszone pąki kwiatowe wiecznie zielonego goździkowca korzennego. Nazwa „goździk” pochodzi od łacińskiego słowa „clavus” oznaczającego „gwóźdź”. Przyprawę stosowali Chińczycy od III w.p.n.e. Natomiast goździki do Europy dotarły w średniowieczu. Obecnie są uprawiane w Brazylii, Indiach, Sri Lance i Zanzibarze. Można kupować całe pąki goździków lub sproszkowane przyprawy. Goździki warto trzymać w szczelnie zamkniętych pudełkach, tak by dłużej utrzymywały aromat.

Goździki – zastosowanie w kuchni

Goździkami przyprawiane są różne dania, zarówno mięsne, jak i wyroby cukiernicze. Mają lekki gorzkawy aromat, który nadaje potrawom charakterystyczny smak. Przyprawy można dodać do mięs – przede wszystkim do baraniny, dziczyzny lub wieprzowiny. Goździki pasują również do marynowanych ryb oraz śledzi. Kilka (2-4) suszonych pąków warto dodać do rosołu bądź pieczonej w folii lub w rękawie szynki. Goździki są również ważnym składnikiem korzennych wypieków (ciast, herbatników, ciasteczek). Można ich dodać także do grzanego wina lub piwa z dodatkiem anyżu, cynamonu i pomarańczy. Idealnie sprawdzą się w czasie jesiennych i zimowych wieczorów. Ciepły korzenny zimowy napój pomaga w czasie przeziębienia, ponieważ działa antyseptycznie. Goździki dodawane są także do dżemów, kompotów oraz konfitur.

Goździki – właściwości lecznicze

Goździki posiadają liczne właściwości zdrowotne. Są m.in. wykorzystywane w stomatologii, ponieważ zawierają eugenol, który działa przeciwbakteryjnie. Stosuje się go w leczeniu kanałowym zębów. Kilka suszonych pąków pomoże również odświeżyć oddech. Goździki zawierają mangan, który przyspiesza przemianę materii w organizmie. Z tego względu goździki wzmagają także apetyt, pobudzając wydzielanie soków trawiennych. Poza tym, niszczą wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się. Goździki wzmacniają również układ odpornościowy, pomagając uniknąć infekcji, dlatego wskazane jest picie korzennych naparów w czasie jesienno-zimowym. Przyrządzenie grzańca z dodatkiem goździków na wieczór pomoże zasnąć i wyregulować pracę układu nerwowego. Poza tym, goździki zapobiegają cukrzycy u osób dorosłych, ponieważ zwiększają ilość insuliny we krwi (nawet trzykrotnie).

Goździki – środki grzybobójcze

Goździki sprawdzają się w leczeniu kandydozy (drożdżycy). Wystarczy napić się naparu z goździków, który łagodzi dolegliwości grzybiczej infekcji skóry. Olejek z goździków warto stosować bezpośrednio na skórę, na której pojawiły się zmiany (np. w przypadku grzybicy stóp). Przed użyciem olejku można go rozcieńczyć z kilkoma (3-4) kroplami herbaty, aby nie podrażnił skóry.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja