Dyniowe curry z mlekiem kokosowym i krewetkami
Kiedy temperatura na zewnątrz spada, chętniej sięgamy po rozgrzewające, aromatyczne dania. Zawiesiste zupy, gulasze, sycące potrawki będą gościć w naszych kuchniach przez najbliższe miesiące. Świetnie sprawdzi się również aromatyczne curry z dynią i krewetkami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę. Podsmaż ją w rondlu do momentu, gdy zmięknie, po czym dopraw pieprzem i odrobiną soli.
- Posiekaj czosnek i zetrzyj imbir, następnie dodaj je do dyni i smaż jeszcze przez 4 minuty. Wlej mleko kokosowe i koncentrat bulionu.
- Dodaj również curry w ilości zależnej od preferowanej pikantności. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zmiksuj.
- Do gotującego sosu dodaj kostki dyni oraz podsmażone krewetki. Gotowe danie podawaj z posiekanym szczypiorkiem, doprawione do smaku sokiem z cytryny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze