Pieczone pierożki na słodko. Na obiad i podwieczorek
"Serowo-ziemniaczane pierożki, niezwykle kruche i apetyczne. Do nadzienia używamy ulubiony dżem, u mnie to była własnej roboty czekowiśnia pomieszana z orzechami. Dodajemy posiekane orzechy włoskie, ziemne lub migdały" - czytamy na blogu Gotuj ze mną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 150 g zmielonych ugotowanych ziemniaków
- 150 g sera białego mielonego
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 200 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- szklanka dowolnego dżemu
- 2 łyżki orzechów włoskich, ziemnych lub migdałów posiekanych
Składniki ciasta razem połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na ok 6-7 mm. Szklanką literatką wykrawać krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę dżemu wymieszanego z orzechami. Zlepić brzegi, można ozdobnie pozawijać. Pieczemy w 180 stopni ok. 15-20 minut. Można przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze