WP
WP

Pieczone pierożki na słodko. Na obiad i podwieczorek - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Gotuj ze mną
Podziel się

"Serowo-ziemniaczane pierożki, niezwykle kruche i apetyczne. Do nadzienia używamy ulubiony dżem, u mnie to była własnej roboty czekowiśnia pomieszana z orzechami. Dodajemy posiekane orzechy włoskie, ziemne lub migdały" - czytamy na blogu Gotuj ze mną.

Składniki
  • 150 g zmielonych ugotowanych ziemniaków
  • 150 g sera białego mielonego
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 200 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szklanka dowolnego dżemu
  • 2 łyżki orzechów włoskich, ziemnych lub migdałów posiekanych
Przepis

Składniki ciasta razem połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na ok 6-7 mm. Szklanką literatką wykrawać krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę dżemu wymieszanego z orzechami. Zlepić brzegi, można ozdobnie pozawijać. Pieczemy w 180 stopni ok. 15-20 minut. Można przed pieczeniem posmarować jajkiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP