Trwa ładowanie...
d2z9vtx
d2z9vtx

Pieczone pierożki na słodko. Na obiad i podwieczorek

Przepis

"Serowo-ziemniaczane pierożki, niezwykle kruche i apetyczne. Do nadzienia używamy ulubiony dżem, u mnie to była własnej roboty czekowiśnia pomieszana z orzechami. Dodajemy posiekane orzechy włoskie, ziemne lub migdały" - czytamy na blogu Gotuj ze mną.

3.1
(7 głosów)
Oceń:
d2z9vtx
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
Gotuj ze mną
Składniki
  • 150 g zmielonych ugotowanych ziemniaków
  • 150 g sera białego mielonego
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 200 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szklanka dowolnego dżemu
  • 2 łyżki orzechów włoskich, ziemnych lub migdałów posiekanych
Przepis

Składniki ciasta razem połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na ok 6-7 mm. Szklanką literatką wykrawać krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę dżemu wymieszanego z orzechami. Zlepić brzegi, można ozdobnie pozawijać. Pieczemy w 180 stopni ok. 15-20 minut. Można przed pieczeniem posmarować jajkiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczone pierożki na słodko. Na obiad i podwieczorek
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2z9vtx

Podziel się opinią

20
4
Share
d2z9vtx
d2z9vtx
d2z9vtx
d2z9vtx
d2z9vtx