Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?
W dobrze skomponowanej diecie powinny znaleźć się różnorodne produkty - zapewnia to organizmowi dostawę wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto, aby pośród nich stałe miejsce zajęły orzechy włoskie. Długa lista ich właściwości sprawia, iż są one ważne dla zdrowia, ale także dla urody. Warto więc zadbać, by stały się one uzupełnieniem codziennej diety.
Zdrowie ukryte w łupinie
W dobrze skomponowanej diecie powinny znaleźć się różnorodne produkty - zapewnia to organizmowi dostawę wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto, aby pośród nich stałe miejsce zajęły orzechy włoskie. Długa lista ich właściwości sprawia, iż są one ważne dla zdrowia, ale także dla urody. Warto więc zadbać, by stały się one uzupełnieniem codziennej diety.
Orzechy na nieśmiertelność
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Maastricht wykazały, że jedzenie kilku gramów orzechów dziennie (w tym orzechów włoskich) zmniejsza śmiertelność wśród osób, które je spożywają. Badanie opublikowane w International Journal of Epidemiology potwierdza związek między spożyciem orzechów i niższym wskaźnikiem śmiertelności. Zanotowano, że osoby, które jedzą co najmniej 10 gramów orzechów dziennie są bardziej odporne niż osoby, które nie dodają ich do swojej codziennej diety - wszystko dzięki obniżeniu podatności na groźne, śmiertelne w skutkach choroby.
Orzechy to jedne z najzdrowszych bakalii - już garść dziennie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz nerwowego. Pomagają także w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. To prawdziwa bomba witaminowa niezbędna zarówno dla kobiet, mężczyzn, jak i dzieci.
Skarbnica cennych składników
Orzechy włoskie to naturalne źródło wielu składników odżywczych, m.in. fosforu, potasu, witaminy B6 oraz manganu, którego w 100 g produktu jest aż 180 proc. zalecanego dziennego spożycia. Mangan jest niezwykle cenny - pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanki łącznej oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Witamina B6 natomiast pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego. Z kolei potas wspiera nasze mięśnie oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi.
Naturalna profilaktyka raka
Doktor Elaine Hardman z Marshall University School of Medicine wraz z zespołem badała myszy, którym podawano orzechy włoskie w ilości odpowiadającej 57 gramom dziennie dla ludzi. Myszy kontrolne były na standardowej dla zwierząt laboratoryjnych diecie.
Badania wykazały, że regularne ich spożywanie znacząco zmniejsza częstotliwość występowania raka sutka, a u myszy, u których doszło do rozwoju nowotworu, guzy były mniejsze i rozwinęły się później.
Nie tylko jako przekąska
Orzechy stanowią idealną przekąskę w ciągu dnia. Wiele kuchni świata swoje potrawy tworzy na bazie orzechów, np. w kuchni bałkańskiej bardzo popularnym deserem jest baklawa, w której skład wchodzą m.in. orzechy włoskie. W Indiach orzechy dodaje się do lodów, sorbetów, ciastek i puddingów, a w kuchni arabskiej orzechy i migdały stanowią podstawowy dodatek do mięs. Warto zaczerpnąć inspiracji i wykorzystać orzechy nie tylko jako dodatek do ciast. Doskonale sprawdzi się również np. zupa z orzechów włoskich czy sałatka z kozim serem i orzechami. Oto kilka przepisów z orzechami włoskimi.
Buraczana salatka chrzanowa z orzechami wloskimi
Składniki: 4 ugotowane i obrane ze skórki buraki, pół szklanki wyłuskanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu, 4 łyżki tartego chrzanu, 2 łyżki jogurtu.
*Przygotowanie: *wymieszać jogurt z chrzanem. Buraki przekroić na połówki, a następnie pokroić w plasterki. Orzechy włoskie pokroić na kawałku. Na talerzach ułożyć buraki, posypać orzechami włoskimi i różowym pieprzem (pieprz można zmielić, ale efektowniej wyglądają całe ziarenka). Dodać sos chrzanowy i podawać.
Kluseczki na słodko z karmelizowaną gruszką i orzechami
Składniki na ciasto: 1,5-2 szklanki mąki, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1 łyżka masła, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, sól. Dodatkowo: kilka małych gruszek, orzechy włoskie, 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, szczypta soli. * Przygotowanie:* Wszystkie składniki połączyć, mąkę dodawać stopniowo, ciasto powinno być lepkie, ale nie klejące. Uformować wałeczek i pokroić na dłuższe kawałeczki. Na suchej patelni uprażyć posiekane orzechy. W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier, a następnie gruszki. Podgrzewać ok. 2 minut. Wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować kilka minut od ponownego zawrzenia, aż kluseczki lekko się powiększą. Gotowe odcedzić i wyłożyć na talerz. Polać słodkim sosem z gruszkami i orzechami.
Sałata z rukolą, orzechami, papryką i sosem salsa verde
Składniki: miks sałat, 1 mała czerwona cebula, 4 łyżki orzechów włoskich, 2 łyżki płatków migdałów, 100 g sera korycińskiego lub cheddara, garść rukoli, 12 pomidorków koktajlowych, 1 papryka. Sos salsa verde: 2 łyżki oliwy z oliwek, po pół garści bazylii, natki pietruszki i mięty, 1 duży ząbek czosnku, kilka kaparów, odrobina świeżej posiekanej papryczki chili, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: na talerz wyłożyć mieszankę sałat oraz rukolę. Paprykę posiekać w paski, cebulę w piórka, pomidorki pokroić na połówki. Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie, pod koniec prażenia dodać również migdały. Na sałatę z warzywami wyłożyć pokrojony w kostkę ser oraz migdały z orzechami. Składniki na sos wymieszać i polać sałatkę.