Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

W dobrze skomponowanej diecie powinny znaleźć się różnorodne produkty - zapewnia to organizmowi dostawę wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto, aby pośród nich stałe miejsce zajęły orzechy włoskie. Długa lista ich właściwości sprawia, iż są one ważne dla zdrowia, ale także dla urody. Warto więc zadbać, by stały się one uzupełnieniem codziennej diety.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Zdrowie ukryte w łupinie

Obraz
© 123RF.COM

W dobrze skomponowanej diecie powinny znaleźć się różnorodne produkty - zapewnia to organizmowi dostawę wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto, aby pośród nich stałe miejsce zajęły orzechy włoskie. Długa lista ich właściwości sprawia, iż są one ważne dla zdrowia, ale także dla urody. Warto więc zadbać, by stały się one uzupełnieniem codziennej diety.

/ 8Orzechy na nieśmiertelność

Obraz
© Shutterstock.com

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Maastricht wykazały, że jedzenie kilku gramów orzechów dziennie (w tym orzechów włoskich) zmniejsza śmiertelność wśród osób, które je spożywają. Badanie opublikowane w International Journal of Epidemiology potwierdza związek między spożyciem orzechów i niższym wskaźnikiem śmiertelności. Zanotowano, że osoby, które jedzą co najmniej 10 gramów orzechów dziennie są bardziej odporne niż osoby, które nie dodają ich do swojej codziennej diety - wszystko dzięki obniżeniu podatności na groźne, śmiertelne w skutkach choroby.

Orzechy to jedne z najzdrowszych bakalii - już garść dziennie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz nerwowego. Pomagają także w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. To prawdziwa bomba witaminowa niezbędna zarówno dla kobiet, mężczyzn, jak i dzieci.

/ 8Skarbnica cennych składników

Obraz
© Shutterstock.com

Orzechy włoskie to naturalne źródło wielu składników odżywczych, m.in. fosforu, potasu, witaminy B6 oraz manganu, którego w 100 g produktu jest aż 180 proc. zalecanego dziennego spożycia. Mangan jest niezwykle cenny - pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanki łącznej oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Witamina B6 natomiast pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego. Z kolei potas wspiera nasze mięśnie oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi.

/ 8Naturalna profilaktyka raka

Obraz
© Shutterstock.com

Doktor Elaine Hardman z Marshall University School of Medicine wraz z zespołem badała myszy, którym podawano orzechy włoskie w ilości odpowiadającej 57 gramom dziennie dla ludzi. Myszy kontrolne były na standardowej dla zwierząt laboratoryjnych diecie.

Badania wykazały, że regularne ich spożywanie znacząco zmniejsza częstotliwość występowania raka sutka, a u myszy, u których doszło do rozwoju nowotworu, guzy były mniejsze i rozwinęły się później.

/ 8Nie tylko jako przekąska

Obraz
© Shutterstock.com

Orzechy stanowią idealną przekąskę w ciągu dnia. Wiele kuchni świata swoje potrawy tworzy na bazie orzechów, np. w kuchni bałkańskiej bardzo popularnym deserem jest baklawa, w której skład wchodzą m.in. orzechy włoskie. W Indiach orzechy dodaje się do lodów, sorbetów, ciastek i puddingów, a w kuchni arabskiej orzechy i migdały stanowią podstawowy dodatek do mięs. Warto zaczerpnąć inspiracji i wykorzystać orzechy nie tylko jako dodatek do ciast. Doskonale sprawdzi się również np. zupa z orzechów włoskich czy sałatka z kozim serem i orzechami. Oto kilka przepisów z orzechami włoskimi.

/ 8Buraczana salatka chrzanowa z orzechami wloskimi

Obraz
© WP.PL

Składniki: 4 ugotowane i obrane ze skórki buraki, pół szklanki wyłuskanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu, 4 łyżki tartego chrzanu, 2 łyżki jogurtu.

*Przygotowanie: *wymieszać jogurt z chrzanem. Buraki przekroić na połówki, a następnie pokroić w plasterki. Orzechy włoskie pokroić na kawałku. Na talerzach ułożyć buraki, posypać orzechami włoskimi i różowym pieprzem (pieprz można zmielić, ale efektowniej wyglądają całe ziarenka). Dodać sos chrzanowy i podawać.

/ 8Kluseczki na słodko z karmelizowaną gruszką i orzechami

Obraz
© WP.PL

Składniki na ciasto: 1,5-2 szklanki mąki, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1 łyżka masła, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, sól. Dodatkowo: kilka małych gruszek, orzechy włoskie, 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, szczypta soli. * Przygotowanie:* Wszystkie składniki połączyć, mąkę dodawać stopniowo, ciasto powinno być lepkie, ale nie klejące. Uformować wałeczek i pokroić na dłuższe kawałeczki. Na suchej patelni uprażyć posiekane orzechy. W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier, a następnie gruszki. Podgrzewać ok. 2 minut. Wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować kilka minut od ponownego zawrzenia, aż kluseczki lekko się powiększą. Gotowe odcedzić i wyłożyć na talerz. Polać słodkim sosem z gruszkami i orzechami.

/ 8Sałata z rukolą, orzechami, papryką i sosem salsa verde

Obraz
© WP.PL

Składniki: miks sałat, 1 mała czerwona cebula, 4 łyżki orzechów włoskich, 2 łyżki płatków migdałów, 100 g sera korycińskiego lub cheddara, garść rukoli, 12 pomidorków koktajlowych, 1 papryka. Sos salsa verde: 2 łyżki oliwy z oliwek, po pół garści bazylii, natki pietruszki i mięty, 1 duży ząbek czosnku, kilka kaparów, odrobina świeżej posiekanej papryczki chili, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz.

Przygotowanie: na talerz wyłożyć mieszankę sałat oraz rukolę. Paprykę posiekać w paski, cebulę w piórka, pomidorki pokroić na połówki. Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie, pod koniec prażenia dodać również migdały. Na sałatę z warzywami wyłożyć pokrojony w kostkę ser oraz migdały z orzechami. Składniki na sos wymieszać i polać sałatkę.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu