Uważaj na młode ziemniaki z importu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Kiedy są trujące?

Obraz
© 123RF.COM

Młode ziemniaczki z koperkiem, sadzonym jajkiem i maślanką to najprostsze i najtańsze polskie danie. Z niecierpliwością czekamy więc do czerwca, aż na bazarkach i warzywniakach pojawią się młode polskie ziemniaki. Tymczasem w supermarketach już w marcu możemy kupić kartofle importowane z Maroka czy Izraela. Za kilogram zapłacimy ok. 4 złote. Z pewnością pojawią się one na niejednym stole podczas nadchodzących świąt. Jednak znajdziemy w nich niebezpieczną dla zdrowia substancję. O kontrowersjach wokół młodych ziemniaków sprowadzonych z zagranicy opowiada Anna Jasińska, dietetyk kliniczny Nutri Creative.

/ 5Dlaczego lubimy młode ziemniaki?

Obraz
© 123RF.COM

Młode ziemniaki są dużo delikatniejsze i słodsze w smaku od „starych”. Gotowane lub pieczone w mundurkach z dodatkiem świeżych ziół są świetnym uzupełnieniem dania głównego. Doskonale smakują też z maślanką, kefirem lub zsiadłym mlekiem. Młode ziemniaki można także grillować lub faszerować twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. Dla wielu z nas smakiem dzieciństwa są młode ziemniaki z sadzonym jajkiem albo zasmażaną kapustą. Dlatego, kiedy w Biedronce czy Tesco pod koniec marca pojawiają się już młode kartofle, ulegamy pokusie i wkładamy je do koszyków. To duży błąd. Z ziemniakami jest jak z nowalijkami, lepiej poczekać, aż zacznie się na nie sezon.

/ 5Nie kupuj w supermarkecie

Obraz
© 123RF.COM

Gdzie najczęściej kupujemy warzywa? Na bazarze, w warzywniaku, a może w dyskoncie spożywczym? Ta ostatnia opcja jest dla wielu z nas najwygodniejsza. Niestety ziemniaki z supermarketu to nie jest najlepszy wybór. Dlaczego? Zanim w Polsce zacznie się sezon na młode ziemniaki, sieci handlowe sprowadzają je z Maroka, Izraela, Cypru czy Egiptu. Ceny wahają się od 4 do 8 złotych za kilogram, podczas gdy polskie, „stare ziemniaki” kosztują mniej niż 2 zł. Czy warto przepłacać? Zdecydowanie nie. - Ziemniaki podczas transportu mogą się poobijać, uszkodzić. Należy pamiętać, że produkt, który nadgnił lub spleśniał, nie jest bezpieczny dla naszego zdrowia, nawet gdy odkroimy tę zepsutą część – wyjaśnia Anna Jasińska.

/ 5Lepiej poczekać na polskie

Obraz
© Fotolia | McKay Savage

Ziemniaki, wbrew obiegowej opinii, to źródło witamin i mikroelementów. Zawierają skrobię, witaminę C, potas, wapń, a przy tym nie są tuczące. W 100 gramach znajdziemy ok. 60 kalorii. Dlatego nie warto wykluczać ich z naszej codziennej diety. Powinniśmy jednak zwracać uwagę na to, jakie kartofle wybieramy. - Młode ziemniaki przybywające do nas z dalekich krajów nie będą bogate w witaminy - mówi dietetyk. - Zanim trafią na nasze stoły, muszą bowiem przebyć bardzo daleką drogę, podczas której tracą na wartościach odżywczych. Dlaczego? Otóż z upływem czasu witaminy np. witamina C, utleniają się.

/ 5Szkodliwa solanina

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli ziemniaki mają zieloną skórkę, mogą być trujące. Bulwy zielenieją, jeśli są narażone na działanie promieni UV. Wówczas w ziemniakach powstaje solanina. Ta substancja jest dla nas toksyczna. To ona odpowiada m.in. za wystąpienie wysokiej temperatury po zjedzeniu surowego ziemniaka. W zielonej skórce solaniny jest szczególnie dużo – tłumaczy Anna Jasińska z Nutri Creative. Zielonych ziemniaków nie należy gotować ani piec w mundurkach, trzeba je bardzo grubo obrać. A najlepiej, w ogólne takich nie kupować.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej