Uważaj na młode ziemniaki z importu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Kiedy są trujące?

Obraz
© 123RF.COM

Młode ziemniaczki z koperkiem, sadzonym jajkiem i maślanką to najprostsze i najtańsze polskie danie. Z niecierpliwością czekamy więc do czerwca, aż na bazarkach i warzywniakach pojawią się młode polskie ziemniaki. Tymczasem w supermarketach już w marcu możemy kupić kartofle importowane z Maroka czy Izraela. Za kilogram zapłacimy ok. 4 złote. Z pewnością pojawią się one na niejednym stole podczas nadchodzących świąt. Jednak znajdziemy w nich niebezpieczną dla zdrowia substancję. O kontrowersjach wokół młodych ziemniaków sprowadzonych z zagranicy opowiada Anna Jasińska, dietetyk kliniczny Nutri Creative.

/ 5Dlaczego lubimy młode ziemniaki?

Obraz
© 123RF.COM

Młode ziemniaki są dużo delikatniejsze i słodsze w smaku od „starych”. Gotowane lub pieczone w mundurkach z dodatkiem świeżych ziół są świetnym uzupełnieniem dania głównego. Doskonale smakują też z maślanką, kefirem lub zsiadłym mlekiem. Młode ziemniaki można także grillować lub faszerować twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. Dla wielu z nas smakiem dzieciństwa są młode ziemniaki z sadzonym jajkiem albo zasmażaną kapustą. Dlatego, kiedy w Biedronce czy Tesco pod koniec marca pojawiają się już młode kartofle, ulegamy pokusie i wkładamy je do koszyków. To duży błąd. Z ziemniakami jest jak z nowalijkami, lepiej poczekać, aż zacznie się na nie sezon.

/ 5Nie kupuj w supermarkecie

Obraz
© 123RF.COM

Gdzie najczęściej kupujemy warzywa? Na bazarze, w warzywniaku, a może w dyskoncie spożywczym? Ta ostatnia opcja jest dla wielu z nas najwygodniejsza. Niestety ziemniaki z supermarketu to nie jest najlepszy wybór. Dlaczego? Zanim w Polsce zacznie się sezon na młode ziemniaki, sieci handlowe sprowadzają je z Maroka, Izraela, Cypru czy Egiptu. Ceny wahają się od 4 do 8 złotych za kilogram, podczas gdy polskie, „stare ziemniaki” kosztują mniej niż 2 zł. Czy warto przepłacać? Zdecydowanie nie. - Ziemniaki podczas transportu mogą się poobijać, uszkodzić. Należy pamiętać, że produkt, który nadgnił lub spleśniał, nie jest bezpieczny dla naszego zdrowia, nawet gdy odkroimy tę zepsutą część – wyjaśnia Anna Jasińska.

/ 5Lepiej poczekać na polskie

Obraz
© Fotolia | McKay Savage

Ziemniaki, wbrew obiegowej opinii, to źródło witamin i mikroelementów. Zawierają skrobię, witaminę C, potas, wapń, a przy tym nie są tuczące. W 100 gramach znajdziemy ok. 60 kalorii. Dlatego nie warto wykluczać ich z naszej codziennej diety. Powinniśmy jednak zwracać uwagę na to, jakie kartofle wybieramy. - Młode ziemniaki przybywające do nas z dalekich krajów nie będą bogate w witaminy - mówi dietetyk. - Zanim trafią na nasze stoły, muszą bowiem przebyć bardzo daleką drogę, podczas której tracą na wartościach odżywczych. Dlaczego? Otóż z upływem czasu witaminy np. witamina C, utleniają się.

/ 5Szkodliwa solanina

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli ziemniaki mają zieloną skórkę, mogą być trujące. Bulwy zielenieją, jeśli są narażone na działanie promieni UV. Wówczas w ziemniakach powstaje solanina. Ta substancja jest dla nas toksyczna. To ona odpowiada m.in. za wystąpienie wysokiej temperatury po zjedzeniu surowego ziemniaka. W zielonej skórce solaniny jest szczególnie dużo – tłumaczy Anna Jasińska z Nutri Creative. Zielonych ziemniaków nie należy gotować ani piec w mundurkach, trzeba je bardzo grubo obrać. A najlepiej, w ogólne takich nie kupować.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał