Uważaj na młode ziemniaki z importu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Kiedy są trujące?

Obraz
© 123RF.COM

Młode ziemniaczki z koperkiem, sadzonym jajkiem i maślanką to najprostsze i najtańsze polskie danie. Z niecierpliwością czekamy więc do czerwca, aż na bazarkach i warzywniakach pojawią się młode polskie ziemniaki. Tymczasem w supermarketach już w marcu możemy kupić kartofle importowane z Maroka czy Izraela. Za kilogram zapłacimy ok. 4 złote. Z pewnością pojawią się one na niejednym stole podczas nadchodzących świąt. Jednak znajdziemy w nich niebezpieczną dla zdrowia substancję. O kontrowersjach wokół młodych ziemniaków sprowadzonych z zagranicy opowiada Anna Jasińska, dietetyk kliniczny Nutri Creative.

/ 5Dlaczego lubimy młode ziemniaki?

Obraz
© 123RF.COM

Młode ziemniaki są dużo delikatniejsze i słodsze w smaku od „starych”. Gotowane lub pieczone w mundurkach z dodatkiem świeżych ziół są świetnym uzupełnieniem dania głównego. Doskonale smakują też z maślanką, kefirem lub zsiadłym mlekiem. Młode ziemniaki można także grillować lub faszerować twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. Dla wielu z nas smakiem dzieciństwa są młode ziemniaki z sadzonym jajkiem albo zasmażaną kapustą. Dlatego, kiedy w Biedronce czy Tesco pod koniec marca pojawiają się już młode kartofle, ulegamy pokusie i wkładamy je do koszyków. To duży błąd. Z ziemniakami jest jak z nowalijkami, lepiej poczekać, aż zacznie się na nie sezon.

/ 5Nie kupuj w supermarkecie

Obraz
© 123RF.COM

Gdzie najczęściej kupujemy warzywa? Na bazarze, w warzywniaku, a może w dyskoncie spożywczym? Ta ostatnia opcja jest dla wielu z nas najwygodniejsza. Niestety ziemniaki z supermarketu to nie jest najlepszy wybór. Dlaczego? Zanim w Polsce zacznie się sezon na młode ziemniaki, sieci handlowe sprowadzają je z Maroka, Izraela, Cypru czy Egiptu. Ceny wahają się od 4 do 8 złotych za kilogram, podczas gdy polskie, „stare ziemniaki” kosztują mniej niż 2 zł. Czy warto przepłacać? Zdecydowanie nie. - Ziemniaki podczas transportu mogą się poobijać, uszkodzić. Należy pamiętać, że produkt, który nadgnił lub spleśniał, nie jest bezpieczny dla naszego zdrowia, nawet gdy odkroimy tę zepsutą część – wyjaśnia Anna Jasińska.

/ 5Lepiej poczekać na polskie

Obraz
© Fotolia | McKay Savage

Ziemniaki, wbrew obiegowej opinii, to źródło witamin i mikroelementów. Zawierają skrobię, witaminę C, potas, wapń, a przy tym nie są tuczące. W 100 gramach znajdziemy ok. 60 kalorii. Dlatego nie warto wykluczać ich z naszej codziennej diety. Powinniśmy jednak zwracać uwagę na to, jakie kartofle wybieramy. - Młode ziemniaki przybywające do nas z dalekich krajów nie będą bogate w witaminy - mówi dietetyk. - Zanim trafią na nasze stoły, muszą bowiem przebyć bardzo daleką drogę, podczas której tracą na wartościach odżywczych. Dlaczego? Otóż z upływem czasu witaminy np. witamina C, utleniają się.

/ 5Szkodliwa solanina

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli ziemniaki mają zieloną skórkę, mogą być trujące. Bulwy zielenieją, jeśli są narażone na działanie promieni UV. Wówczas w ziemniakach powstaje solanina. Ta substancja jest dla nas toksyczna. To ona odpowiada m.in. za wystąpienie wysokiej temperatury po zjedzeniu surowego ziemniaka. W zielonej skórce solaniny jest szczególnie dużo – tłumaczy Anna Jasińska z Nutri Creative. Zielonych ziemniaków nie należy gotować ani piec w mundurkach, trzeba je bardzo grubo obrać. A najlepiej, w ogólne takich nie kupować.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji