Trwa ładowanie...
d3xbsh9
22-06-2017 10:54

Pianka truskawkowa

Przepis

Pyszny deser bez pieczenia. Do jego przygotowania można użyć truskawek lub innych sezonowych owoców. Piankę robi się szybko i łatwo.

d3xbsh9
3.7
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 1,5 kg truskawek,
  • 600 ml kremówki,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • laska wanilii,
  • opakowanie okrągłych biszkoptów,
  • 2 galaretki truskawkowe.
Przepis

Truskawki opłucz, usuń szypułki i podziel na dwie części. W niepełnej szklance gorącej wody rozpuść 1 galaretkę i żelatynę. Połowę truskawek zblenduj. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Laskę wanilii rozetnij na pół, tępą stroną noża zbierz nasionka i dodaj je do śmietany. Rozpuszczoną galaretkę z żelatyną wlej do zmiksowanych truskawek, wymieszaj. Mus truskawkowy wlewaj powoli do śmietany, miksując na niskich obrotach. Rozpuść drugą galaretkę w 1,5 szklanki gorącej wody. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Na dnie poukładaj biszkopty. Wylej delikatnie masę na biszkopty i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie na wierzchu poukładaj truskawki. Zalej tężejącą galaretką i ponownie wstaw do lodówki, by galaretka stężała.

Pianka truskawkowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

19
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3xbsh9
d3xbsh9
d3xbsh9
d3xbsh9
Więcej tematów
d3xbsh9