Pianka truskawkowa
Pyszny deser bez pieczenia. Do jego przygotowania można użyć truskawek lub innych sezonowych owoców. Piankę robi się szybko i łatwo.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 1,5 kg truskawek,
- 600 ml kremówki,
- 6 łyżeczek żelatyny,
- 3 łyżki cukru pudru,
- laska wanilii,
- opakowanie okrągłych biszkoptów,
- 2 galaretki truskawkowe.
Truskawki opłucz, usuń szypułki i podziel na dwie części. W niepełnej szklance gorącej wody rozpuść 1 galaretkę i żelatynę. Połowę truskawek zblenduj. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Laskę wanilii rozetnij na pół, tępą stroną noża zbierz nasionka i dodaj je do śmietany. Rozpuszczoną galaretkę z żelatyną wlej do zmiksowanych truskawek, wymieszaj. Mus truskawkowy wlewaj powoli do śmietany, miksując na niskich obrotach. Rozpuść drugą galaretkę w 1,5 szklanki gorącej wody. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Na dnie poukładaj biszkopty. Wylej delikatnie masę na biszkopty i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie na wierzchu poukładaj truskawki. Zalej tężejącą galaretką i ponownie wstaw do lodówki, by galaretka stężała.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze