Trwa ładowanie...
d4n666v
d4n666v

Pain perdu - Tosty francuskie z pomarańczą

Przepis

Tosty francuskie z pomarańczą to doskonała propozycja na pyszne i syte śniadanie. Jest to nietypowa odsłona tostów - w wersji na słodko. Wbrew pozorom połączenie chleba, jajka i owoców daje niezapomniane wrażenia dla każdego podniebienia i zaspokoi każdego łasucha.

5.0
(1 głos)
Oceń:
d4n666v
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Pain perdu - Tosty francuskie z pomarańczą
Składniki

• 5 kromek chleba pszennego lub pokrojona chałka
• 50 g masła
• 3 jaja
• 1 łyżka cukru trzcinowego
• 1 łyżka cukru pudru
• 1 pomarańcza
• 100 ml mleka

Przepis

Pomarańczę dokładnie umyj (najlepiej szczoteczką), następnie zetrzyj z niej skórkę na małych oczkach tarki. Następnie wyciśnij z niej sok. W misce wymieszaj 3 jajka, sok, skórkę z pomarańczy oraz cukier i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę. Do gotowego płynu wkładaj kromki chleba lub chałkę w celu ich nasączenia. Na patelni rozgrzej masło lub olej i wkładaj do niej chleb „obtoczony” w masie. Smaż kromki po minucie z każdej strony, aż masa się zetnie. Gotowe Pain perdu posyp cukrem pudrem. Podawaj z konfiturą pomarańczową lub z cząstkami pomarańczy.

Pain perdu - Tosty francuskie z pomarańczą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4n666v

Podziel się opinią

Share
d4n666v
d4n666v

d4n666v
d4n666v
d4n666v