Pain perdu - Tosty francuskie z pomarańczą
Tosty francuskie z pomarańczą to doskonała propozycja na pyszne i syte śniadanie. Jest to nietypowa odsłona tostów - w wersji na słodko. Wbrew pozorom połączenie chleba, jajka i owoców daje niezapomniane wrażenia dla każdego podniebienia i zaspokoi każdego łasucha.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
• 5 kromek chleba pszennego lub pokrojona chałka
• 50 g masła
• 3 jaja
• 1 łyżka cukru trzcinowego
• 1 łyżka cukru pudru
• 1 pomarańcza
• 100 ml mleka
Pomarańczę dokładnie umyj (najlepiej szczoteczką), następnie zetrzyj z niej skórkę na małych oczkach tarki. Następnie wyciśnij z niej sok. W misce wymieszaj 3 jajka, sok, skórkę z pomarańczy oraz cukier i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę. Do gotowego płynu wkładaj kromki chleba lub chałkę w celu ich nasączenia. Na patelni rozgrzej masło lub olej i wkładaj do niej chleb „obtoczony” w masie. Smaż kromki po minucie z każdej strony, aż masa się zetnie. Gotowe Pain perdu posyp cukrem pudrem. Podawaj z konfiturą pomarańczową lub z cząstkami pomarańczy.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze