Omlet z wędzonym łososiem i rukolą
Dobrym pomysłem na sycące śniadanie jest omlet z łososiem i rukolą. Jego przygotowania jest banalnie proste, możemy też dorzucić do niego inne ulubione składniki, wzbogacając jego smak. Jak zrobić dobry omlet? Oto przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
- 2 jajka
- 5 g wędzonego łososia
- garść rukoli
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Rukolę myjemy i osuszamy. Łososia kroimy w drobne paski.
- W misce roztrzepujemy 2 jajka z odrobiną wody. Dodajemy rukolę i łososia i wszystko dokładnie mieszamy.
- Omlet smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu (masło i oliwa).
- Gdy jedna strona się zarumieni, patelnię przykrywamy talerzem o średnicy trochę większej niż patelnia i energicznym ruchem odwracamy tak, aby omlet znalazł się na talerzu.
- Następnie zsuwamy omlet z talerza na patelnię i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, tak aby druga strona omletu się ścięła.
- Omlet zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu. Dekorujemy cząstką cytryny i listkami rukoli.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze