Ogórki do słoików na zimę w zalewie curry. Jak je zrobić?
Ogórki z curry to wyjątkowa propozycja na zimowe przetwory dla miłośników orientalnych smaków. Co jeszcze dodajemy do ogórków? W zalewie znajdują się m.in. gorczyca, cebula i cukier.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
- 2,5 kg ogórków
- 2-3 cebule
- gorczyca
Zalewa:
- 7 szklanek wody
- 3 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 1 i 1/2 szklanki octu
- czubata łyżka curry
- Ogórki myjemy, suszymy i kroimy w plastry.
- Cebulę kroimy w cienkie plastry.
- Przygotowujemy zalewę gotując wszystkie składniki.
- Do słoików wkładamy ogórki, parę ziaren gorczycy, plasterki cebuli. Zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 5 minut.
- Po tym czasie wyłączamy gaz, ale słoiki zostawiamy jeszcze w garnku na 15 minut.
Przepis dodał użytkownik Aniolywkuchni-blogkulinarny
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze