Dieta bez soli
Dieta niskosodowa to dieta, którą zaleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym, chorobami układu krążenia i chorobami nerek. Dieta ta opiera się na świeżych produktach, wyklucza żywność przetworzoną i zawierającą konserwanty. Główną zasadą tej diety jest ograniczenie a nawet unikanie spożycia soli. W kuchni zastępuje się ją mieszankami ziół i przyprawami, które mają za zadanie podkreślić smak danych potraw. Świetnie w tej roli sprawdzają się takie dodatki jak świeżo wyciskana cytryna, cząber, tymianek, oregano, lubczyk, estragon czy natka pietruszki. Można też zamienić zwykłą sól na sól potasową, jednak ją również należy stosować z rozwagą. Używana w nadmiernych ilościach może spowodować zaburzenia elektrolitowe w organizmie. Dla osób, które nie wyobrażają sobie życia bez soli, pocieszające może być to, że po jakimś czasie stosowania tej diety nasze podniebienie zaczyna wyczuwać sól naturalnie zawartą w pokarmach.
W diecie bez soli zaleca się spożywanie 4-5 posiłków dziennie w trzygodzinnych odstępach czasowych. Posiłki powinny składać się z maksymalnie nieprzetworzonych produktów i nie być zbyt gorące ani zbyt zimne. Potrawy należy przygotowywać gotując na parze lub w wodzie, piec w pergaminie albo dusić bez tłuszczu. Zabrania się smażenia i pieczenia z dodatkiem tłuszczu. Idealne w tej diecie będą świeże owoce i warzywa, które są również bogate w witaminy i mają działanie moczopędne. Pomaga to w wydalaniu sodu z organizmu. Produkty takie jak brokuły, brukselka, pietruszka, pomidory, banany, brzoskwinie i jabłka są bogate w potas, magnez i wapń, dzięki czemu obniżają ciśnienie krwi. Warto też pamiętać o spożywaniu tłustych ryb morskich, takich jak makrela czy łosoś i produktów pełnoziarnistych, które zawierają dużo błonnika. Dozwolone są chude mięsa i samodzielnie robione z nich wędliny a także twarogi, jogurty, kefiry, orzechy i oleje roślinne. Nie wolno jeść serów żółtych, topionych itd. Zły wpływ na zawartość sodu w organizmie ma również kiszona kapusta i górki.