Jagody goji - owoce pełne zdrowia
Coraz częściej można je spotkać w polskich sklepach. Przez wielu nazywane owocami długowieczności. Przedstawiamy listę korzyści płynących z jedzenia tych egzotycznych przysmaków, a także podpowiadamy jak przygotować z nich pyszny koktajl.
Roślina ta uprawiana jest głównie w Chinach, Tybecie oraz Mongolii. Znajduje się w czołówce produktów, które w Tradycyjnej Medycyny Chińskiej uznawane są za najcenniejsze i najzdrowsze. Prawidłowa ich nazwa to owoce kolcowoju chińskiego, ale określane są również jako "szczęśliwe jagody" i "czerwony diament". Specjaliści ds. żywienia polecają na stałe włączyć je do codziennej diety, ponieważ wykazują niezwykłe właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie oraz samopoczucie.
Lecznicze właściwości goji
Zawierają 19 aminokwasów, w tym osiem tzw. egzogennych (występują tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych. Należy wymienić tu m.in. cynk, miedź, wapń, german, selen, fosfor i żelazo. Tego ostatniego mają więcej niż szpinak. W skład jagód wchodzą też witaminy z grupy B (B1,B2,B6) oraz witamina E mająca niesamowite działanie antyoksydacyjne i witamina C. Zawartość białka to około 15 proc. masy jagód. Spożywanie owoców goji wspomaga budowę tkanek mięśniowych i ma korzystny wpływ na stan kości i stawów. Naukowo dowiedziono, że przez ich konsumpcję zwiększa się także poziom testosteronu u mężczyzn, a tym samym zauważalna jest poprawa płodności.
Smakołyki te poleca się osobom, które skarżą się na bezsenność. W naturalny sposób bowiem pomagają redukować stres i uspokoić myśli. Dzięki temu łatwiej jest zasnąć i śpimy lepiej. Ich regularne spożywanie to również doskonała profilaktyka chorób układu krążenia. Błonnik zawarty w składzie wspomaga redukcję poziomu "złego" cholesterolu. Z kolei antyoksydanty i beta-karoten sprawiają, że możemy dłużej cieszyć się zdrowym sercem. Zmniejsza się ryzyko wystąpienia zawału serca czy miażdżycy. Dzięki zawartości beta-sisterolu poprawiają także cyrkulację krwi w organizmie. Oznacza to w praktyce, że spożywanie goji poprawia pracę serca, normuje ciśnienie krwi, a także łagodzi bóle miesiączkowe i pomaga w leczeniu raka szyjki macicy.
Są doskonałym pomysłem na przekąskę dla osób na diecie. Znajdują się w nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6. Wykazują też właściwości oczyszczające i regeneracyjne wątroby oraz nerek. Pozytywnie wpływają na nasz układ pokarmowy - ułatwiają wypróżnianie, przyspieszają metabolizm. Z kolei luteina i zeaksantyna zawarte w jagodach goji pozwalają chronić oczy i wzrok przed atakami wolnych rodników oraz uszkodzeniami. W przypadku problemów z ostrością widzenia, regularne spożywanie tych małych owoców pomoże utrzymać dobrą jakość wzroku.
Garść jagód goji dostarczy więcej witaminy C niż jest w jednym kilogramie pomarańczy. Dzięki czemu stanowią naturalne lekarstwo podnoszące odporność i witalność. Badania wykazały też, że zawarty w nich german pomaga w profilaktyce i leczeniu wczesnego stadium nowotworów.
Są najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy, czyli substancji zwalczających wolne rodniki, a tym samym spowalniających starzenie się organizmu. Duże znaczenie mają też kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach, które mogą stymulować produkcję kolagenu i zatrzymywać wilgoć, co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę. Przez niektórych traktowane są więc jako recepta na długowieczność. Ma to pewne odzwierciedlenie w społecznościach z Azji, które pochwalić się mogą najwyższym wskaźnikiem osób, które żyją dłużej niż przeciętny Europejczyk czy Amerykanin. Legenda głosi, że słynny Li Qing Yen, który spopularyzował jagody goji oraz żeń szeń, żył 252 lat (1678-1930) i codziennie spożywał te małe, czerwone owoce.
Smakołyki nie dla wszystkich
Należy zaznaczyć, że spożywanie jagód goji może okazać się niebezpieczne w przypadku osób, które stosują niektóre lekarstwa. Chodzi o medykamenty rozcieńczające krew, czyli środki przeciwzakrzepowe (leki z grupy antagonistów witaminy K). Badania w tym kierunku nadal trwają, ale naukowcy podejrzewają, że owoce blokują wchłanianie leków. Prowadzi to do gromadzenia się substancji czynnej w organizmie i zwiększa ryzyko krwawienia.
Jak kupować i jak stosować?
Najczęściej spotykamy je w postaci ususzonych owoców, ale popularnością cieszą się także okazy surowe czy sok z goji. Kupując produkt warto zasięgnąć wiedzy na temat jego pochodzenia, a także odpowiednich atestów. Z badań przeprowadzonych m.in. w Urzędzie Chemicznym i Weterynaryjnym w Stuttgarcie wynika, że znajdują się wśród owoców najbardziej zanieczyszczonych pestycydami. Sprzedawca powinien udzielić zatem informacji, czy importer zbadał każdą partię na zawartość pozostałości pestycydów i metali ciężkich. W przypadku soku należy natomiast dokładnie czytać etykietę z informacją na temat faktycznie użytej ilości nektaru z owoców.
W praktyce świetnie zastępują rodzynki, możemy je w ramach przegryzki lub dodawać do musli, różnych wypieków oraz ciast i deserów. Idealnie pasują także do koktajli i smoothie. Zaleca się, aby osoby dorosłe spożywały dziennie ok. 70 szt. (ok. 1/4 szklanki), a dzieci poniżej 10. roku życia o połowę mniej.
Tropikalny koktajl z jagodami Goji
Składniki na 4 porcje: 3 mango, ananas, 3 banany, kilka listków świeżej mięty, 80 g suszonych jagód Goji.
Wykonanie: Mango, banany oraz ananasa obrać, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Owoce zmiksować lub połączyć za pomocą blendera, w trakcie dodać świeżą mięte. Napój rozlać do wysokich szklanek i posypać jagodami.
mp/kuchnia.wp.pl