Ciasteczka miodowe - zrób razem z dzieckiem
Ciasteczka to ulubiona przekąska nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Zwłaszcza, jeżeli upieczemy je sami i będziemy mieli pewność, że oprócz doskonałego smaku, będą także zdrowsze, bo to my zdecydujemy sami o ilości cukru.
W ciasteczkach miodowych, jak sama nazwa wskazuje, to miód zastąpi klasyczny cukier. Rodzice mogą więc częściej częstować swoje dzieci, bez obawy o zęby maluchów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 20 dag mąki pszennej
- 5 łyżek płynnego miodu
- 4 łyżki schłodzonego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 55 ml naturalnego jogurtu
Mąkę, proszek i sól należy wymieszać. Następnie suche produkty łączymy z masłem, a potem dodajemy miód i jogurt. Dzięki temu ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite i gładkie.
Otrzymane ciasto powinno dać się rozwałkować tak, by szklanką można było wycinać kształty. Można także użyć jakichś foremek i sprawić dzieciom przyjemność w czasie przygotowywania ciasteczek.
Gdy powycinane kształty ułożymy na blasze wyłożonej pergaminem, możemy posmarować je mlekiem, dla uzyskania ładniejszego koloru. Będą wówczas lekko zarumienione. Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ok. 20-30 min.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze