Ciasteczka miodowe - zrób razem z dzieckiem
Ciasteczka to ulubiona przekąska nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Zwłaszcza, jeżeli upieczemy je sami i będziemy mieli pewność, że oprócz doskonałego smaku, będą także zdrowsze, bo to my zdecydujemy sami o ilości cukru.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 20 dag mąki pszennej
- 5 łyżek płynnego miodu
- 4 łyżki schłodzonego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 55 ml naturalnego jogurtu
Przepis
Mąkę, proszek i sól należy wymieszać. Następnie suche produkty łączymy z masłem, a potem dodajemy miód i jogurt. Dzięki temu ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite i gładkie.
Przepis
Otrzymane ciasto powinno dać się rozwałkować tak, by szklanką można było wycinać kształty. Można także użyć jakichś foremek i sprawić dzieciom przyjemność w czasie przygotowywania ciasteczek.
Przepis
Gdy powycinane kształty ułożymy na blasze wyłożonej pergaminem, możemy posmarować je mlekiem, dla uzyskania ładniejszego koloru. Będą wówczas lekko zarumienione. Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ok. 20-30 min.