Trwa ładowanie...
d234131
d234131

Naleśniki jaglane. Lekkie i puszyste

Przepis

Lekkie i puszyste naleśniki z nadzieniem z kaszy jaglanej to doskonały pomysł na słodkie śniadanie lub podwieczorek. dodatek soku owocowego sprawia, że ciasto naleśnikowe nabiera wspaniałego smaku. Przepis z bloga "Kulinarna Maniusia".

3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Okazja:
Zdjęcie
Kulinarna Maniusia
Składniki
  • 200 g wody mineralnej lekko gazowanej
  • 200 g świeżego soku z winogron i jabłek
  • 150 g mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 225 świeżego soku pomarańczowego
  • 100 g mleka
  • garść żurawiny suszonej
  • garść jagód goji
  • truskawki
Przepis

Kaszę jaglaną przełożyć na sitko i przepłukać pod zimną wodą, następnie przelać wodą zagotowaną w czajniku. Do garnka wlewamy sok i podgrzewamy, wsypujemy kaszę i mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut, w czasie gotowania kaszy już nie mieszamy. Po 15 minutach zostawiamy jeszcze kaszę na chwilkę pod przykryciem, ale już nie na gazie. Studzimy. Kaszę miksujemy blenderem z 100 g mleka, dodajemy żurawinę i jagody goji, w razie potrzeby możemy dosłodzić jeszcze do smaku ksylitolem (cukrem brzozowym) lub miodem.

Przygotowujemy naleśniki - do miski lub blendera wrzucamy jajka, sok z winogron i jabłek, mleko i miksujemy. Dodajemy mąkę, szczyptę soli i olej kokosowy i ponownie miksujemy. Smażymy naleśniki na złoty kolor z dwóch stron. Na każdy naleśnik nakładamy porcję kaszy i zawijamy, ja podałam jeszcze z truskawkami.

Naleśniki jaglane. Lekkie i puszyste
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d234131

Podziel się opinią

9
6
Share
d234131
d234131
d234131
d234131
Więcej tematów
d234131