WP
WP

Lekkie jak chmurka naleśniki cytrynowe z 1893 roku - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie kuchenny kredens
Podziel się

"Dzisiejsza propozycja to przepis stary bo jeszcze z 1893 roku, który choć w Kucharzu Warszawskim figuruje jako naleśniki – w moim kulinarnym światopoglądzie jest bezapelacyjnie omletem. I to biszkoptowym. Wertując zagraniczne publikacje, których przecież kuchnia polska w tamtym okresie była pełna, natknęłam się na dzisiejszą wersję tego śniadania, czyli souffle pancake. Placuszki tak przygotowane i obsypane cukrem pudrem smakują naprawdę wybornie i zachwycają wprost tą właśnie puchową strukturą!" - czytamy na blogu "Kuchenny Kredens".

Składniki
  • 2 duże jajka
  • 4-5 łyżki mąki
  • odrobina mleka lub słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
  • cytryna
  • cukier puder do posypania naleśników
Przepis

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć dokładnie z mąką, tak by nie było grudek (jeśli masa będzie zbyt gęsta by połączyć ją z białkami, rozcieńczyć odrobiną śmietanki lub mleka - tylko tyle by dała się wymieszać), białka ubić na sztywną pianę. Powstałą masę z żółtek wmieszać delikatnie w ubitą pianą z białek.

Na patelni rozgrzać dobrze masło. Nakładać niewielkie placuszki i smażyć na średnim ogniu kilka minut nie przewracając naleśników, aż masa z wierzchu zacznie się ścinać. Patelnię (bez plastikowych elementów!) wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika, aż masa z wierzchu leciutko się zrumieni. Ewentualnie naleśniki można delikatnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w ostateczności - spróbować ostrożnie przewrócić i usmażyć chwilę z obu stron.

WP

Po wyjęciu skropić solidnie sokiem z cytryny i opruszyć cukrem pudrem. Podawać natychmiast, najlepiej wyłożone na ciepły półmisek.

Zobacz też przepis na tartę z jabłkami

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP